Läsarfråga om uretrocele

Läsarfråga om uretrocele

Jag undrar vad det finns för svensk litteratur kring det som på engelska heter ”urethrocele”? Jag har haft svårt att ens få framfall diagnostiserat men fick till slut litet cystocele bedömt. Mitt största problem som jag själv ser det är dock att det är den delen av främre väggen som är allra närmast öppningen buktar. Den ger mig obehag och irritation. Jag känner av hur den förflyttar sig när jag byter ställning. Det står i min journal ”viss rotation av urinröret”  och nu tänker jag att det kanske är just detta som i andra länder bedöms som urethrocele?”

Läsarfråga

Hej!

En framåtrotation av urinröret när man krystar är ett tecken på eller riskfaktor för ansträngningsinkontinens och är inte nödvändigtvis samma sak som uretrocele. Vid ansträngningsinkontinens kan blåshalsen sjunka och formen blir mer som en öppen tratt, och när du krystar/hostar/nyser eller på annat sätt får en plötslig ökning av buktrycket så kommer urinröret följa med belastningen nedåt/framåt. En sänkning av urinröret som ligger kvar (alltså inte bara vid krystning) kan vara en uretrocele.

Uretrocele

En liten cystocele

Uretra står för urinröret och cele för sänkning/framfall. Vid en uretrocele kommer de vävnaderna som håller urinöret på plats att få en sänkt stabilitet. Urinröret är då sänkt i vila. En uretrocele kan komma tillsammans med cystocele (som är ett framfall av urinblåsan). Uretrocele kan vara helt symtomfritt, men när den visar sig med symtom kan det handla om urinläckage, ökad kissnödighetsfrekvens och svårigheten att tömma blåsan helt.

Detta bör inte sammanblandas med ureterocele. Det är ett slags sänkning av uretern, ledaren som går mellan njuren och blåsan.

Vilka strukturer misslyckas med sitt jobb?

Urinröret är det rör som leder kiss från blåsan och ut från kroppen. Det som håller urinröret på plats är stödjevävnad, muskler och slemhinnan utanför.

Dessa kan bli försvagade och då blir resultatet att urinröret åker ner från sitt normala läge. Det finns flera riskfaktorer för att detta ska hända. Den vanligaste orsaken är graviditet och förlossning. Ålder spelar också roll i processen, eftersom vävnaderna kan försvagas med tid och ålder. Fetma, kronisk hosta och långvarig förstoppning brukar räknas in som riskfaktorer även här.

Vad är det som händer?

När urinröret åker ner blir det bredare och mer böjt. Det behöver ta vägen någon stans och därmed trycker det in i vaginalväggen. Detta syns som en sänkning av främre vaginalväggen lägre ner än blåsan. Urinröret är ca 4 cm långt, så det är alltså inte särskilt djupt in i slidan en sån sänkning är.

Urinröret kan också sänkas ut genom sin egen öppning. Då är det som att urinrörets ”inre foder” vänds ut och in och sticker ut genom urinrörets yttre öppning. Det ser då ut som en cirkulär utbuktning i urinrörsöppningen.

Behandling av urotrocele

Små urinrörssänkningar ger sällan några symtom och kräver i många fall ingen behandling. Det är viktigt att veta att variationen på normalanatomi är väldigt stor.  Det är lika viktigt att veta att man kan få behandling när besvären påverkar ens liv och vardag.

För vissa hjälper enkel behandling (som för alla andra framfallstyper) prolapsringar, behandlings med östrogenkräm, bäckenbottenträning och livsstilsförändringar. Om det inte räcker kan kirurgi  vara ett alternativ. Operationen är då snarlik den vid cystocele. Ofta kan man då åtgärda cystocele samtidigt också om det finns ett sådant.

Läsarfråga om uretrocele

Jag hittar, precis som du, nästan ingen svensk litteratur om ämnet. Bara genom utseendet (att det är den främre väggen närmast öppningen som buktar) är inget som med stor säkerhet innebär att du har en uretrocele och inte just cystocele. Men det är ju också möjligt att ha båda delarna, lite eller mycket av varje. Att väggen åker med vid lägesförändring är på ett sätt normalt.

Slidans väggar är inte hårda eller statiska utan ska just röra sig med resten av kroppen. Men jag förstår naturligtvis att det finns olika grader av rörelse. En fråga är om det i ditt fall handlar om rotation av urinröret medan du krystar? Det kan betyda något annat än att den är sänkt i vila också.

Referenser

Cystoceles, Urethroceles, Enteroceles, and Rectoceles – Gynecology and Obstetrics – Merck Manuals Professional Edition

Previous

Next

3 Comments

  • Tack för svar! Så bra förklarat. Det är min fråga så jag kan bara förtydliga (även om jag fattar att det inte går att veta utan en riktig bedömning) att när jag ligger på rygg tex så åker främre väggen bakåt och när jag då hostar/krystar rör sig väggen framåt en del, men när jag är i stående är den sänkt mer än vid hosta/krystning och tittar liksom ut lite i slidöppningen, så jag ser det berömda valnötsmönstret tydligt. Det kanske fortfarande inte innebär att just urinröret är sänkt dock? Jag har inget läckage men däremot mycket mer täta trängningar och kissnödighetskänsla sen senaste förlossningen. Framförallt när jag går snabbt/springer.

    • Utifrån den beskrivningen låter det ju mer som att sänkningen berör blåsan och inte urinröret. Men du ska ju absolut i första hand gå på vad en vårdgivare som bedömt dig säger, och inte vad jag kan spekulera om så här på en blogg.

  • Tack igen. Problemet är att varje vårdgivare jag träffar säger olika saker, så jag upplever inte riktigt att jag får några tydliga svar och svårt att veta vad man ska tro. Det är väl därför jag försöker hitta svar själv 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *