Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bäckenbottenträningsstolen – funkar den?

Bäckenbottenträningsstolen – funkar den?

Läsarfråga om bäckenbottenträningsstolen – funkar den?

red lightning flashing on black sky

Hej! Jag har sett reklam på Facebook för ett företag (Emsella) som säljer behandling mot urininkontinens och framfall, där man sitter på en slags stol och får en behandling som riktar sig mot bäckenbotten. Det kostar 15 000 kr för sex behandlingar och går inte att få via offentliga vården. Vet du något om detta?

Läsarfråga

Hej och tack för frågan!

Jag har sett reklamen och den har också diskuterats i fysio-kretsar. Jag har dock inte haft anledning att läsa på förrän nu. Produkten heter Emsella och jag förstår att det är väldigt svårt för en lekman att förstå produkten och värdera trovärdigheten.

Hur är den tänkt att fungera?

Man menar på att den här produkten ger en slags bäckenbottenträning – allt medan du sitter fullt påklädd på stolen. Behandlingssessionen tar ungefär en halvtimme och på denna tid ska maskinen ha skapar tiotusentals knip-liknande sammandragningar i bäckenbotten. Det sägs fungera genom en elektromagnetisk teknik. Man menar på att behandlingen återställer den neuromuskulära kontrollen och att musklerna kan återfå styrka och funktion. På så sätt tänker man att man kan behandla urininkontinens och framfall.

Rent tekniskt  – vad händer?

Det här är lite svårt att förstå. Man liknar den elktromagnetiska strålningen vid den som kroppen utsätts för vid en MR. Men vid en MR sker inga muskelkontraktioner på det sättet. Det sägs att man kan känna en mild stickande känsla när musklerna i bäckenbotten drar ihop sig. Det ska inte vara smärtsamt och man ska kunna sitta bekvämt under hela behandlingen.

Det går heller inte riktigt att förstå tekniken i det här sammanhanget. Vi har andra sorters tekniska lösningar för att skapa sammandragningar i muskler, exempelvis vid lågfrekvent TENS. Den här metoden är inte särskilt känd och man beskriver det som att det elektromagnetiska fältet passerar genom den neuromuskulära vävnaden och initierar aktionspotentialer. Dessa skapar sammandragningar i muskeln.

Fungerar det verkligen?

Här får du nog svar beroende på vem du frågar. De flesta av oss som jobbar med legitimationsyrken inom sjukvården brukar skeptiskt tänka ”känns det för bra för att vara sant, är det troligen det också”. Förespråkarna för produkten menar naturligtvis att det fungerar, och man har också några studier som pekar på goda resultat.

Räknar man på det verkar behandlingen motsvara ca 7 knip i sekunden, vilket känns som en helt orimlig siffra. Det tar ofta tid för en muskel att alstra kraft, så de här knipen kan rimligen inte bli särskilt kraftfulla. När det gäller generell muskel-/träningsfysiologi så vet vi att man ofta behöver trötta ut en muskel för att stimulera en styrkeökning. Om du inte känner av att du tränar är det generellt osannolikt att sammandragningen i muskeln är tillräckligt omfattande för att stimulera en styrke-/volymökning.

Man menar också på att behandlingen ska ske två gånger i veckan i tre veckor, med 6 behandlingar totalt. Den tiden är alltför kort för att faktiskt hinna se en effekt vad gäller muskeltillväxt. Fungerar behandlingen så måste  effekten rimligen bero på något helt annat än faktisk ”muskelträning”.

För vem är behandlingen aktuell?

De som använder produkten marknadsför den främst för den som har ansträngningsinkontinens. Men de säger dock att man bör ha hela muskler i bäckenbotten för att den ska fungera. Vem som helst kan köpa maskinen och den finns oftast på typ skönhetssalonger eller hos privatpraktiserande och mer alternativa vårdgivare. Därför kan du heller inte vara garanterad en undersökning inför behandlingen, där man ser om dina muskler är hela.

Det finns studier som påvisar resultat?

Ja, och det är svårt med dessa studier. Bland annat har studiedeltagarna i en av studierna betalat för behandlingarna, dock med rabatt. Det här sätter ner trovärdigheten för resultatet ganska kraftigt. Om man står i tacksamhetsskuld till någon som gett en dyr behandling billigt finns nog en risk att man också uppger en större symtomlindring än vad som skedde i verkligheten. Man har också inte testat faktiskt testat resultat på bäckenbottenstyrka eller kontinensfunktion, utan bara bett deltagarna skatta sin upplevelse av symtom. Studierna saknas också kontrollgrupp och har kort uppföljningsperiod. Helt enkelt så håller inte dessa studier måttet på något sätt, för att visa att behandlingen är god nog. Det finns studier där man jämfört elektromagnetisk strålning med annan teknik för muskelstimulering och där man dragit slutsatsen att den elektromagnetiska strålningen visar bättre resultat på bäckenbottenfunktionen. Men även här finns metodbrister i studien som tar ner resultatens trovärdighet.

Är det bra eller dåligt?

Ja, säg det? Skulle omfattande forskning med tiden visa att man hittat ett nytt sätt att stärka upp bäckenbotten utan att behöva lägga tid på tråkiga knipövningar så är jag den första som kommer ställa mig upp och applådera. Det finns verkligen ingen tråkigare rehab än knipövningar. Som det är nu så har vi fortfarande vetenskaplig grund för att vanlig, hederlig, tråkig bäckenbottenträning är det mest effektiva för att stärka upp bäckenbottens muskler.

Men som det är nu är det här en behandling med tveksam förklaringsmodell och evidensgrad, en behandling som också är mycket dyr. Fördelen är att den är biverkningsfri och icke invasiv, och det kan vara värt mycket. Men i dagsläget skulle jag inte rekommendera någon patient att ge sig på den här behandlingen, om det inte är en patient för vilken en utgift på 15 000 kr inte är särskilt mycket pengar. Har man råd och är beredd att testa på vinst och förlust, så kanske det känns rimligt?

Referenser

Safety and Efficacy of a Non‐Invasive High‐Intensity Focused Electromagnetic Field (HIFEM) Device for Treatment of Urinary Incontinence and Enhancement of Quality of Life

Electromyographic Evaluation of the Pelvic Muscles Activity After High-Intensity Focused Electromagnetic Procedure and Electrical Stimulation in Women With Pelvic Floor Dysfunction

Mer läsning om annan teknisk utrustning för att träna bäckenbotten finns här: EMG och biofeedback.

10 kommentarer till “Bäckenbottenträningsstolen – funkar den?”

 1. TENS-maskin för knipövningar har fungerat mycket bättre för mig än vanliga knipövningar, dock har jag ju använt min maskin länge, men fått störst resultat precis i början. Just nu är det mer för underhåll av resultaten. Slutar jag blir det genast sämre igen.

 2. Hej! En sak jag funderar på gällande stolen är personer med överspänd bäckenbotten. Om stolen nu ska ge 10-12 000 knip på den tid man sitter på stolen (och om det faktiskt fungerar – tveksamt tycker jag) så borde det kunna vara katastrofalt för en överspänd bäckenbotten. Eller har jag fel?

  & tack för en helt fantastiskt blogg med så otroligt mycket information och hjälpmedel. Är oerhört tacksam för det arbete ni lägger ner så vi oroliga privatpersoner kan få en större förståelse för våra besvär. Jag vet inte vad jag hade gjort utan bloggen. Så tack! ❤️

 3. Kaisa Blank Nordmark

  Ibland har forskningen inte svar på alla frågor. Tänk alla blindtarmar (friska) som opererades bort då den ansågs vara onödig! Jag fick ett helt nytt liv efter Emsella behandling, fick ingen operation då jag både led av ansträngnings o trängningsinkontinens. Jag får göra en uppföljande behandling var sjätte månad men det är inga problem.

  1. Hej Kaisa! Det är alltid härligt när individer hittar hjälp och stöd i någon behandling. Förstår fullt ut att det känns positivt för dig.
   Vi som jobbar inom legitimationsyrken är ålagda enligt lag att jobba enligt evidens och kan inte rekommendera behandlingar där vetenskapen inte stödjer behandlingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *