Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kan en trasig bulbocavernosus ge överspänning?

Kan en trasig bulbocavernosus ge överspänning?

gold letter y on black background

Det trillade in en följdfråga om temat i en text jag skrev för flera år sedan, som handlar om Att ha en trasig bulbocavernosus. Frågan gäller om en trasig bulbocavernosus kan ge överspänning?

”Kan en bulbocavernosus som inte är helt fäst mot perinealkroppen vara orsak till överspändhets-symtom i bäckenbotten (spänd, trött, lite tung) i samband med tyngre aktivitet som gymträning? Eller är det mer troligt kopplat till allmän sårbarhet för överspändhet i bäckenbotten om en sådan funnits många år innan graviditet/vag förlossning? (Och kanske därför lätt blir överbelastad när rumpans muskler är under uppbyggnad igen?)”

Frågan får mig att vilja förtydliga några saker kring bulbocavernsosus som egen muskel, men också som perinealkroppen som bulbo är en del av. Vi börjar där.

Bulbocavernosus som pusselbit i perinealkroppen

Bulbocavernusos löper på varsin sida om vagina och fäster in om den externa sfinktern i mellangården. Den hjälper till med klitoris erektion och drar ihop sig under orgasm.

Musklerna som fäster in i mellangården utgör tillsammans det vi kallar perinealkroppen. Det är en sen-muskelstruktur som utgör mellangårdens nav och centrum. Perinealkroppen hjälper till att stabilisera bäckenbotten. Den utgör också det yttersta punkten där vi förlägger tryck vid lyft och belastning. När man har en defektläkt bristning i någon av musklerna i perinealkroppen blir resultatet att man får en lite ökad vidd i slidans bakre del. Man får också ett minskat stöd i perinealkroppen. Perinealkroppen är mötesplatsen de ytliga och djupa lagren i bäckenbotten. Den är oerhört viktig för att kunna uppbåda biomekanisk hållfasthet vid exempelvis lite tyngre träning.

Spänning, men också kanske något annat?

Nu behöver alla ni som läser vara medvetna om att jag spekulerar. Men frågeställaren uppger att hon känner att bäckenbotten blir spänd, trött och lite tung efter gymträning. Jag studsar lite på det. Att blir trött och tung i mellangården tolkar jag i det här sammanhanget framförallt ett tecken på att perinealkroppens stabilitet inte riktigt är tillräcklig. Frågeställaren vet om att hon har en defekt på perinealkroppen (eftersom hon kan peka ut att bulbocavernosus). Så jag tänker att det nog främst är ett mellangårdsymtom och inte ett tecken på överspänning, det hon känner av.

Vad menar jag med mellangårdssymtom?

Perinealkroppen är muskelfästet för en rad muskler. De olika musklerna har olika funktion. Du hittar en guide till de olika musklernas funktion här:

Vilka skador ger vilka symtom

Men tillsammans har också perinealkroppens alla muskelfästen gemensam funktion. Speciellt vad gäller stabilitet mellan tarm och slida, och stabilitet vid tryck och belastning.

Värk i mellangården efter belastning eller vid mens kan vara tecken på att det finns muskelskador där som skulle behöva åtgärdas kirurgiskt.

Kan en skadad bulbocavernosus ge överspändhetssymtom?

Allt är ju förstås möjligt, men just i frågeställarens fall kanske alla symtom inte är just överspänning? Men en muskel som inte gör sitt jobb kan generera kompensatorisk spänning i andra, omkringliggande muskler. Så på ett sätt kan vi tänka att alla muskelskador kan ge överspänningssymtom. Om du alltid går omkring och känner dig lite öppen i slidan, och det bättre om du kniper, då kanske du kniper dig till en överspänning. Men det finns i övrigt inget att ”a leder till” som att en skadad bulbo alltid leder till överspänning.

Allmän sårbarhet för överspändhet?

En upplevd funktionsnedsättning kan alltså trigga överspänning. Det kommer sig av att kroppen försöker minska känslan av funktionsbortfall. Man använder andra muskler istället, men de får jobba lite för ofta eller lite för mycket. Om du vet med dig att du varit överspänd sedan tidigare (för det är en del sedan länge, även innan förlossningar) kan det ju vara att en muskelskada också dragit på en extraväxel i ett tidigare spänningstillstånd.

Rumpans muskler är under uppbyggnad?

Den här delen av frågan hänger jag inte riktigt med på. Men om du upplever att det finns en speciell trigger så kan det såklart stämma för dig.

Kan en trasig bulbocavernosus ge överspänning?

Svaret är nja och ja, men också att jag tycker att de låter som att alla besvär frågeställaren beskriver inte helt låter som just överspänning.

Referens

Anatomy, Abdomen and Pelvis, Perineal Body

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *