Obehag vid huksittande

gold letter y on black background

Läsarfråga om obehag vid huksittande

Hej Mia! Jag har haft besvär med bäckenbotten sedan min förlossning, men nu vet jag att jag inte har några bestående muskelskador och att jag bara är överspänd bäckenbotten. Mitt barn är nu 18 månader och jag skulle säga att jag känner mig relativt normal i underlivet. Vissa dagar kan tyngdkänsla och obehagskänslan komma men det brukar ge med sig. Tyvärr har jag fortfarande spasm i anus till och från och måste fortfarande ta movicol dagligen.

Men nu till min fråga. Jag har svårt att sitta på huk. Jag hinner inte ens sitta en minut på huk innan de känns som underlivet ska falla ut. Bli jättetung och känner mig helt spänd som i en cirkel runt hela underlivet. Jag har försökt läsa mig till vad detta kan bero på och de jag fått till mig är att underlivet slappnar av i hukposition?

Stämmer detta? Kan det vara därför det blir så jobbigt, och om de är så kan det gå att lösa på något sätt? Det blir begränsande i vardagen att inte kunna sitta på huk, speciellt när man är nere på marken mycket och leker.

Läsarfråga

Vad huksittande gör

Huktisttande är en position som vi ofta använder för att sänka spänningsgraden i bäckenbotten. I den positionen utsätter vi bäckenbotten extra mycket för tyngdlagen. Det är väldigt svårt att få till ett hårt knip i den positionen. Personer med exempelvis framfall kan uppleva att huksittande är en position som triggar en känsla av att ”allt ska trilla ut”. Men för en person med överspänd bäckenbotten kan huksittande snarare vara en bra position. Du hamnar i ett läge där du nästan tvingar bäckenbotten till avslappning.

Förkortade muskler som protesterar

Om vi nu tar en annan muskelgrupp bara för att jämföra. Tänk dig musklerna kring nacke och axlar. Om du är stressad, orolig eller kall kan det hända att musklerna där blir överspända. Dina axlar kryper närmare öronen. Om någon kommer och försöker trycka ner dina axlar när du är väldigt överspänd kommer det som egentligen är ditt normalläge kännas väldigt annorlunda. När musklerna vant sig vid en väldig spänning och förkortning kommer en stretch ner till normalläget kännas obekvämt, stramande och till och med lite smärtsamt. Det kan kännas längs med hela muskeln och det liksom bränner och bultar. Musklerna protesterar och vill att stretchen ska släppas. Även om det bästa för dig vore att släppa ner axlarna ”bara så där” så är du troligen oförmögen till att göra det. Kroppen protesterar. Det du behöver göra är att återta avslappningen och den normala längden på musklerna, lite i taget.

En långsam tillvänjning

Om du enbart är överspänd i bäckenbotten borde huksittande vara något som du kan vänja kroppen vid. Det vill säga – du har inga muskelskador eller stora framfall. Som med allt annat handlar det ofta om en långsam tillvänjning. Kroppen protesterar med smärta och obehag om du utsätter den för den ganska extrema positionen huksittande i för stor dos innan den är redo. Du kanske därför behöver börja med 15 sekunder i tre veckor, utöka till 30 sekunder, stegra till 1 minut osv. Med tiden borde du kunna bygga upp en tolerans för huksittande. Toleransen inkluderar både bäckenbotten och kanske också rörligheten i omkringliggande leder och muskler.

Komma runt obehaget

För den som googlat sig hit och som har obehag vid huksittande av andra anledningar än överspänning vill jag tillägga att det kanske inte är lämpligt för alla att sitta mycket på huk. Huksittande kan vara något att undvika om

  • du är nyförlöst
  • har stygn kvar i bäckenbotten
  • svag eller uttöjd i musklerna
  • har större framfall

Om du behöver spendera mycket tid på golv kan jag rekommendera en fast yogakudde att ha under rumpan/bäckenbotten för att avlasta lite.

Referens

Are clinically recommended pelvic floor muscle relaxation positions really efficient for muscle relaxation?

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.