Bäckenbotten och mens

Läsarfrågor om bäckenbotten och mens

Har du några tankar om smärtor i bäckenbotten under mens? Varför får man det? Det har blivit så mycket värre efter att jag födde barn.

//

Mina symtom från bäckenbotten blir alltid värre under mens. Varför?

Läsarfrågor

Menstruationscykelns olika berg-och-dalbana är väldigt komplex, kortfattat handlar ju menscykeln om att ägg mognar, släpps och att slemhinnan så småningom blöder ut. De hormonella förändringar som sker under menscykeln kan påverka musklernas styrka/uthållighet/stabilitet.

Bäckenbotten är en uppsättning av muskler som genom både statisk och dynamisk aktivitet är ansvariga för att hålla bäckenorganen på plats, för kontinensen och för sexualfunktionen. Bäckenbottens uppgift i vardagliga livet är ofta att mota buktryck, vilket är det tryck som uppstår då vi använder andningsmuskler och bålmuskler till att öka trycket inne i bålen – för att lyfta, skjuta, trycka, dra eller vid andra sorters fysiska utmaningar.

När man undersöker muskelaktiviteten (liksom den elektriska aktiviteten i muskeln) i bäckenbotten under menscykelns olika faser har man sett att det finns signifikanta skillnader vad gäller muskeltonus under en normal menstruationscykel. Bäckenbottens vilotonus var som högst under lutealfasen (den från ägglossning fram till mens).  Man har inte några övertygande resultat från studier vad gäller hormonpåverkan och muskeltonus.

Varför gör det ont i bäckenbotten under mensen?

Det kan bero på muskelkramp som liksom fortplantar sig från livmodern genom vagina och till musklerna. Kroppens försvar mot smärta är ofta spänning. Denna spänning kan öka upplevelsen av menssmärtorna, därför att det blir ett större område som krampar och smärtar.

Gör mensen att mitt framfall blir värre?

Alla dina symtom kan kännas värre strax innan och i början av en mensperiod. Den vanligaste förklaringen till detta är vätskeansamling och den faktiska tyngden som ökar på belastningen på din bäckenbotten lokalt.

Ökade besvär kring tarmtömning?

Kring menstruationen kan en del bli förstoppade, andra svullna i magen och ytterligare andra få lös avföring. Allt detta kan i sin tur förstärka symtom från bäckenbotten. Förstoppning kan korka igen och göra tillvaron tuffare för dig med framfall. Lös avföring kan göra livet surt för dig med icke-optimal-sfinkterfunktion (tell me all about it…) och en känsla av svullnad överallt kan förstärka känslan av att allt är spänt, ömt och svajigt. Symtomen som uppkommer kring avföring och tarmtömning beror på hormonförändringarna och på kroppens reaktioner på dessa. Lös avföring kan bero på en reaktion på prostaglandiner som syftar till att mjuka upp den glatta muskulaturen (den icke viljestyrda muskulaturen) inför menstruationen.

Ökade besvär från urinvägar och av läckage?

Det finns inte mycket, dock finns det ett visst vetenskapligt stöd för att kvinnor har mer besvär från urinvägar och av urinläckage precis före eller under menstruationen. Att det finns bara begränsat vetenskapligt stöd för det, betyder det inte att jag ifrågasätter kvinnor som upplever det. Min uppfattning är alltså att det generellt är väldigt vanligt med alla sorters symtompåslag strax före och under mens. Vi vet bara ganska lite om VARFÖR det blir så. En teori är att själva blåsans muskulatur påverkas så att den blir retligare.

Ska vi ha så här mycket mens?

Om jag uppfattat en strömning inom gynekologin rätt, så börjar man allt mer tänka att vi har mens så länge och får så få barn (alltså jämfört med hur människor levt förr), så att vi kanske faktiskt har FÖR mycket mens i livet. Om du har bekymmer som stör livet pga mens kan du ta upp frågan med en gynekolog. Kanske finns det hjälp att få genom att helt enkelt skippa mensen.

Besvär relaterade till mens blir ibland värre med åldern?

Många upplever att det fått förvärrade eller nytillkomna symtom av sin mens efter att de fött barn. För många är det så att de första mensperioderna efter ett avbrott för graviditet (och kanske amning) beter sig väldigt annorlunda, men att det sedan stabiliseras. För andra blir förändringen bestående. En av anledningarna till detta kan vara tiden som passerat, en del får helt enkelt mer omfattande blödningar eller ökade symtom av smärta ju äldre de blir. Vissa anledningar till detta är skäl för utredning och behandling hos gynekolog, så min rekommendation är att om du upplever förändringar som inte känns rimliga ska du besöka en vårdgivare.

Min egen erfarenhet:

Min egen erfarenhet är att jag hade en besvärande och nytillkommen smärta/tyngd/trötthet i bäckenbotten de första mensdagarna alltsedan mensen återvände efter att vårt första barn föddes. Det var ibland så pass jobbigt att jag hade svårt att stå upp i lekparken medan barnen lekte. När äldsta sonen var fem år upptäcktes det att alla mina muskler i mellangården och runt sfinktrarna fortfarande var trasiga efter förlossningen. Jag genomgick en omoperation där musklerna lagades så gott det gick. Efter detta har jag aldrig haft riktigt samma känsla. För mig personligen var alltså den nya smärtan under mens ett symtom på trasiga muskler och ett funktionsbortfall.

Bäckenbotten och mens

Som ni ser har jag försökt lyfta en rad olika besvär och möjliga orsaker, utan att för den sakens skull ha väldigt tungt vägande vetenskapligt stöd. Visst är det ändå konstigt? Mens är något som nästan alla kvinnor har mååååånga gånger i livet, men forskningen om bäckenbotten, mens och symtom existerar typ inte.

Referenser:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Mer på ämnet på bakingbabies

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *