Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Överspänning på ena sidan bäckenbotten

Överspänning på ena sidan bäckenbotten

Bäckenbotten är inte en enda stor enhet även om den ofta jobbar som det när allt fungerar väl. Den består dock av ett flertal olika muskler, och alla förutom ringmusklerna är dessutom delade i två, en höger och en vänster. Precis som vi har två armar, två ben och två olika uppsättningar av magmuskler på vardera sida om magens mittlinje så finns det två sidor i bäckenbotten. Urinrörsmynning, vaginalöppning, mellangård och ändtarmsöppning befinner sig i mitten. Detta innebär att man kan analysera bäckenbottenbesvär utifrån ett mer detaljperspektiv. Du kan vara olika stark eller svag på musklerna på höger och vänster sida, och du kan också ha överspänning på ena sidan bäckenbotten.

Hur kommer det här sig?

Vi får låta det här resonemanget ta avstamp i begreppet överspänning. Överspänning är när muskler är för spända och inte kan slappna av, ens när du vill och försöker. Symtom på överspänning kan bland annat vara förstoppning, smärta vid sexuell penetration, och muskelvärk i bäckenbotten. Överspänning  i bäckenbotten kan också höra ihop med (både orsaks och verkans-samband) med besvär kring höfter och rumpa. Överspänning skapas över tid och beror ofta på att musklerna omedvetet eller medvetet hållits ”påslagna” över längre tid, utan att ha fått adekvat avslappning mellan varven. Det kan handla om stress och oro som av någon anledning förläggs som muskelspänningar och just i bäckenbotten. Det kan också bero på annan smärta i området, som ett slags ”försvar”. Att ha fått en muskelskada (permanent eller tillfällig) på ena sidan i bäckenbotten kan orsaka att den motsatta sidan blir överspänd i ett försök att kompensera funktionsbortfallet.

Muskelskador

Det kan handla om att du fått en bristning vid förlossning (grad 1-4) eller att du fått en levatorskada på ena sidan. Musklerna kanske då kompenserar med mer och mer spänning. Det är kroppens eget automatiska svar, men det är för den sakens skull inte särskilt funktionellt. Det är inte ovanligt att de muskler som försöker kompensera för skadan orsakar att svanskotan får ett kraftigt drag från de muskler som fäster där. Att ha långvarig svanskotesmärta kan alltså vara ett symtom på överspänning i bäckenbotten ibland på ena eller båda sidorna.

Yttre oraker

Gångsvårigheter, hälta, skelettassymmetri och långvarigt sittande kan alla trigga igång överspänning i bäckenbotten hos en del individer. Sexuella övergrepp kan också vara en orsak. I en del fall är det dock inte möjligt alls att identifiera en orsak till besvären.

Överspänning på ena sidan bäckenbotten

Vad kan man göra åt det? Här får ni läsare otroligt gärna komma med era bästa råd och tips. Jag jobbar ofta med att försöka normalisera spänningsgraden i bäckenbotten (andningsövningar, avslappningsövningar, stretchövningar eller behandlingar som jag utför ”hands on” på patienten). Det kan ibland handla om att missade eller felläkta förlossningsskador måste behandlas. Men just dessa ensidiga smärt- och spänningstillstånd är utmanande. För ytterligare tankar och info kan du gärna läsa vidare i kategorin som heter just ”överspänd bäckenbotten” här på bloggen och kanske specifikt detta inlägg är en bra start.

Referenser:

Recognition and Management of Nonrelaxing Pelvic Floor DysfunctionThe epidemiology of pelvic floor disorders and childbirth: an update

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *