Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bäckenbälten

Bäckenbälten

Bild på ett av de bälten jag testade under senaste graviditeten

Både vårdgivare och patienter har väldigt skilda åsikter och erfarenheter av bäckenbälten under graviditet. Det är väldigt nyttigt att höra sig för vad “vanliga kvinnor” har för erfarenheter. Jag gjorde därför en lite koll hos våra instagramföljare för ett tag sen.

Här har jag sammanfattat alla de svar som kom in. Även om det inte var en vetenskaplig studie så tyckte jag mig ana att det var ungefär 50 % positiva och 50 % negativa erfarenheter.

Negativa erfarenheter

 • Bökigt att använda, inte värt om man inte ska gå någon längre sträcka.
 • Begränsar rörelseförmågan mer än själva bäckensmärtan.
 • Hjälpte tyvärr ingenting för smärtorna.
 • Kunde inte sitta med det på, då mådde jag illa.
 • Lyckades aldrig spänna det så hårt som det hade behövts för att hjälpa mot smärtorna.

Positiva erfarenheter

 • Det var fantastiskt, jag kunde gå!
 • Jag kände mig instabil och med bältet kunde jag röra mig mer som vanligt.
 • Fick färre sammandragningar vid promenader.
 • Sååå skönt när jag fick till den perfekta spänningen (varken för hårt eller för löst).
 • Väldigt skönt stöd, hjälpte mycket mot smärtorna framförallt baktill.

Vad är syftet med bäckenbälten?

Bältet syftar till att ge ett mekaniskt tillskott vad gäller stöd på själva bäckenlederna. Det är alltså INTE ett stöd för magen. Om detta är det du önskar så finns det sådana slags stödgördlar på marknaden, men det är alltså inte samma sak som det som vi fysioterapeuter rekommenderar som stöd för bäckenlederna.

När behövs bäckenbälte?

När du är gravid och en fysioterapeut bedömt att du har bäckensmärta från bakre bäckenlederna rekommenderas du ofta ett bäckenbälte. Det kan hända att du behöver få annan behandling i första hand, före bäckenbältet.

Du kan också behöva få råd om hur bältet ska sitta på just dig. Det händer med jämna mellanrum att vi träffar personer som har fått mer ont av bältet. Ofta beror det på att bältet placeras för lågt eller för högt.

Bäckenbälte är en kompletterande behandling, och har du fått övningar rekommenderade för dig är dessa alltid minst lika viktiga som bältet. Eller kanske viktigare!

Hur ska jag välja bälte?

Här kommer vi till det svåra! Det finns lite olika bälten på marknaden och vi resonerar lite olika om de flesta. Min egen uppfattning (som jag gärna reviderar om ni övertygar mig till annat) är att de grå/svarta ganska smala och hårda bältena generellt sett ger enormt bra mekaniskt stöd, men att de också är hyfsat obekväma att ha på sig. Därför upplever jag att många köper dem, säger “aaah, vad skönt” när de tar dem på sig, men sedan använder dem ganska lite.

Därför har jag hamnat i att oftare rekommendera bälten av typen som är lite bredare, med dubbla lager och lite mjukare kanter. De är ofta lite mindre hårda och ger därför mindre stöd, men är också bekvämare. Ett dyrt men bra exempel på ett sådant bälte är Nordicares Mamma Mia. (OBS ej reklam).

Hur ska bältet sitta?

foglossningljusare

Bältet ska sitta så att de håller ihop bäckenlederna. Framtill är det ofta ganska uppenbart, det blir liksom under gravidmagen och tvärs över ljumskarna. Baktill har forskning visat att bältet gärna ska sitta ganska högt, men ändå över bäckenlederna. Det är alltså inte ett extra ländryggsstöd du behöver. Om bältet går tvärs över “skrattgroparna” som finns på var sida om ryggen/bäckenet så har det oftast hamnat ganska rätt.

När ska jag ha bältet?

 • När du ska stå och gå
 • Korta stunder åt gången, 20 minuter eller så länge det känns bekvämt.
 • Aldrig när du sover

Anledningen till att ha bältet ganska korta stunder är att det ska vara så tight och hårt spänt att det är viktigt att ta av sig ibland. Men om du har ett bälte med två lager så kan man ofta justera bara den övre spänningen för korta lägesförändringar. Exempel är om du ska sitta en stund på bussen mellan två promenadsträckor.

Främre smärta är svårare

Främre bäckensmärta som sitter i blygdbenet är svårare att nå med bälten. Jag vet att vissa testar att använda smala (grå) bälten och ha dem bakåfram, dvs att ha omlottkorsningen framtill istället för baktill. Det är inte säkert at det hjälper, men kan vara värt att testa för en del.

Det är svårt med bälten

Min högst personliga erfarenhet är att bälten har gett mig något längre gångsträcka, men att de också varit lika sköna att ta av efter en stunds användning som de är att ta på. Man ska inte tro att de liksom löser problemet, men de kan lindra en del besvär.

Referenser:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *