Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Menskoppar ur ett bäckenbotten-perspektiv

Menskoppar ur ett bäckenbotten-perspektiv

positive young black lady demonstrating menstrual cup in beige studio

Menskoppar ur ett bäckenbottenperspektiv

Olika menskoppar

Det är viktigt att veta att det finns en stor variation av menskoppar. Det finns olika hårdheter, storlekar både i bredd och höjd, olika matrial. Det finns olika stammar/pinnar och olika form.

Köp en lägre menskopp om du inte har så djup vagina, till exempel om du har någon slags sänkning av livmodern eller livmodertappen. Köp en smalare/mjukare menskopp om du vet att du brukar vara trång eller om du bara är ung och inte har fött några barn. Om du har riktigt mycket mens kan du behöva köpa en större kopp för att matcha behovet de första mensdagarna.

Att sätta in en menskopp

Det vanligast beskrivna sättet att sätta in en menskopp är att vika koppen till en C-form och föra in den. Du för in den så långt då kan eller är bekväm och släpper sedan på nypet om själva koppen. Då kommer den veckla ut sig till sin vanliga fom. Om din livmodertapp tenderar att finnas i samma höjd som koppen får du mixtra så att koppen kommer liksom runt tappen.

A och O för att kunna få in en menskopp är att slappna av i bäckenbotten. För dig som KAN slappna av i bäckenbotten men bara inte riktigt har helt fått in den viljemässiga styrningen av spänning/avslappning kan detta moment vara en viktig kroppsmedvetandeövning. Det kan också komma att bli användbart inför en förlossning, att kunna aktivt och viljemässigt slappna av i bäckenbotten. Om du har en överspänd bäckenbotten som inte kan slappna av alls på kommando kan menskopp vara olämpligt för dig.

Att ta ut en menskopp

Menskoppar sitter på plats genom att det uppstår ett vacuum mellan koppen och dina slidväggar. Dina slidväggar består delvis av muskler och om du är stressad, spänd eller orolig kan bäckenbotten automatiskt hissa upp menskoppen så att den blir svår att nå. Du behöver kunna slappna av och djupandas med magen för att få bäckenbotten och slidväggarna att koordinera med i uttagningen av koppen. Djupa andetag ändå ner i magen kommer underlätta!

Att det är läskigt och svårt att få ut en menskopp i början kan nog de flesta skriva under på. Jag skulle tro att detta är den vanligaste orsaken till att man också slutar använda koppen.

Det finns några viktiga moment:

 • Du måste nå koppen och få tag om själva koppen, inte bara stammen
 • Du måste släppa på vacuumet.

Om du har svårt att nå koppen för att bryta vacuumet kan det vara lämpligt att du tar tag i stammen och drar lite lätt nedåt medan du krystar mjukt. Då sänks koppen och du kan försöka nå runt om den med fingrarna. Det enklaste sättet att bryta vacuumet är att nypa koppen lite lätt och göra en liten vridrörelse.

Hur man inte ska göra

Du ska inte dra ut koppen utan att bryta vacuumet. Du ska inte heller krysta på för kung och fosterland. Detta är för att vara skonsam mot dina slidväggar och din bäckenbotten. Det är ingen fara om du råkar vara oförsiktig någon gång ibland, men generellt är det bra om du hittar ett skonsamt sätt att få ut menskoppen.

Funktionen och effekten

Ibland cirkulerar det runt varningar om att menskoppar skulle öka risken för framfall. Det finns ingen vetenskaplig evidens som kopplar bäckenbottensymtom eller framfall med användandet av menskopp. Prolapsringar och andra framfallsstöd fungerar enligt samma metod – de sitter också fast med hjälp av det sug som uppstår mellan ringen och vaginas väggar. Däremot bör du ta ut koppen varsamt enligt råden ovan.

Menskoppar och bäckenbotten

Det finns sparsamt med forskning, men en studie på tio friska kvinnor visade att menskoppasanvändning inte gav någon sämre, utan snarare förbättrad effekt på bäckenbottens maximala knipstyrka.

Det viktigaste vad gäller menskoppar och bäckenbotten kan vara att lära att få bort vakumet och ta ut koppen utan att krysta hårt och mycket. 

Buktande slidväggar

Menskoppar kan i min mening vara ett ganska bra tillfälligt stöd för mindre buktningar av slidväggarna (cycstocele/rectocele). Speciellt de lite stelare kopparna kan faktiskt skapa ett gott stöd för vaginas väggar. Det här innebär att man ofta får byta till en större kopp efter att man fött barn.

Det finns många olika varianter av bredd, höjd, hårdhet, material etc.

Sänkt livmodertapp

Om du har ett kortare avstånd mellan vaginalöppningen och cervix kan du kolla efter en kortare kopp.

Levatorskada

En levatorskada kan göra att menskoppen inte riktigt sitter bra. Även här kan en bred kopp eller en mensdisc vara ett bättre alternativ.

Framfall

Om du vet att du har framfall kan du testa en bredare och grundare kopp, som kanske mer kan likna en prolapsring. Här kan Ziggy cup eller en mensdisc vara lämplig.

Smärta i vulva och vagina

Om du vet med dig att det är svårt att genomgå gynekologiska undersökningar, vaginal sexuell penetration eller att få in en vanlig tampong kan en menskopp vara olämpligt. Däremot kan en menskopp vara ett mer slemhinnevänligt alternativ, för dig som ”bara” har lättretade slemhinnor. Då ska du kanske testa en väldigt mjuk menskopp.

Menskopp och överspänning

Vissa upplever att menskoppar triggar en slags mensvärk, och troligen beror detta på att bäckenbotten reagerar med kramp kring koppen. Ofta kan man lindra detta med att jobba bort överspänning i bäckenbotten. Eller så är menskoppen bara inte så bra för just dig.

Påhittade personer och mina råd angående menskoppar

Jag ger ju ofta bäckenbotten-relaterade råd till patienter, men jag vill inte att ni nu ska tro att jag hämtar exempel direkt från verkligheten. Alltså – följande personer är påhittade men hade ändå rimligen kunnat vara verkliga. Observera, alla dessa personer har något i sin historia som jag nog i slutänden hade velat rekommendera dem att få fysioterapeutisk hjälp för. Råden här kan alltså inte ersätta bedömning och behandling IRL.

Mathilda

Mathilda har använt menskopp i några månader. Hon har inte varit gravid eller fött några barn. När vi pratar om menskopp beskriver hon det som att hon utan problem kan få in menskoppen och få den på plats, men allt eftersom börjar koppen glida uppåt. Den kommer tillslut så högt upp att Mathilda knappt kan få ut koppen och det har hänt att hon fått panik då hon haft bråttom eftersom det känts omöjligt att få ut den. I Mathildas fall finns två separata teoerier.

Den ena är att hon kan slappna av i bäckenbotten lagom nog för att få in den, men under dagen när hon är igång blir spänningen så kraftig i bäckenbotten att koppen kryper uppåt. En lösning kan alltså vara att träna avslappning i bäckenbotten.

Den andra teorin är att Mathilda ändå har en för liten menskopp. Kroppen känna ett behov av att spänna bäckenbotten runtomkring kroppen för att hålla den uppe och inne. Då kan en åtgärd vara att testa en större eller fastare menskopp.

Maria

Maria har använt menskopp i flera år innan hon blev gravid och födde sitt första barn. Hon har alltid använt samma storlek på koppen, men efter att mensen återvände efter graviditeten tycker hon inte att den fungerar lika bra som förut. Koppen läcker också ibland, det är helt nytt för Maria. Om Maria har råd skulle jag rekommendera henne att testa att köpa en större eller fastare menskopp. Det kan hända att hennes bäckenbotten och slidväggar kommer stunsa till sig med knipträning och tid, och då kan hon eventuellt kunna återgå till samma kopp som innan.

Linda

Linda tränar mycket, blandat löpning och gymträning. Hon är 21 år och har inte varit gravid. Ibland upplever hon att införandet av menskoppen kan ge samma slags obehagliga känsla som penetrerande sex ibland ger henne. När den väl är på plats fungerar det oftast, men ibland tycker hon också att menskoppen ger henne en skavande känsla som stör. Det är möjligt att Lindas bäckenbotten är överspänd och att spänningen funktionellt gör att vagina blir trång. Linda kan testa att träna avslappning och kanske lite egenbehandling av bäckenbotten för att se om det blir lättare med penetration (oavsett om det är en menskopp eller något annat).

Jessica

Jessica har fött två barn och hon älskar att träna. Ibland har hon enstaka urinläckage under träning. När hon använder menskoppen upplever hon inga urinläckage, men däremot kan hon se ett samband med att menskoppen läcker då hon styrketränar. Jag skulle råda Jessica till att knipträna och se om det hjälper för både urin- och mensläckage med en starkare bäckenbotten. Om det inte räcker skulle jag vilja se en noggrann undersökning av Jessicas bäckenbotten och vad som händer när hon tränar. Kanske kan en större menskopp lätta besvären under mens, men kommer ju inte påverka urinläckaget annars.

Finns det annat jag behöver veta om menskoppar?

Menskoppen bör kokas ca 5 minuter eller i alla fall ligga i kokande vatten i 5 minuter mellan användningarna, annars ökar risken för infektioner och toxiskt chocksyndrom. Det finns också tecken på att vissa råkat dra ut sin spiral när de dragit ut menskoppen. Risken för detta minskar vid korrekt handhavande av koppen.

Referenser:

6 kommentarer till “Menskoppar ur ett bäckenbotten-perspektiv”

 1. Hej! Tack för bra inlägg. Jag undrar om du kan hjälpa mig, jag använde menskopp i flera år innan jag fick barn och älskade det. Hade en vanlig menskopp i den största storleken då jag blöder så mycket och det funkade toppen. Sen födde jag två barn med 2,5 års mellanrum och fick vid båda förlossningarna grad 2-bristningar (vid den första en ganska djup grad 2) och har ett antal olika problem med underlivet nu. Vet inte om jag har framfall men tror det ibland och även bakre framfall (?). Vet inte var jag ska vända mig för att få hjälp. Har även problem med hemorrojder.
  Nu till min fråga! Jag kan inte använda menskopp alls längre, försöker jag med en vanlig som jag hade innan barn glider den bara ner och skaver och glider till slut ut ur slidan liksom. Har köpt flera olika för att prova, tex ziggy cup för låg livmodertapp. Den funkar ok men det skaver fortfarande eftersom den är så nära slidöppningen och den glider liksom nedåt och det känns jätteobehagligt och gör ont. Vad tror du är problemet för mig? Vet inte vad mer jag kan prova då det känns som jag provat alla typer av menskoppar redan haha.

  1. Tyvärr är det väldigt svårt att ge svar på sådana här frågor utan att undersöka.

   Generellt kan mensdisk fungera bättre än kopp om koppen tenderar att åka ut, eftersom mensdisken sitter över bäckenbotten i höjd. Men kan ju förstås inte lova att det skulle fungera.

  2. Jag fick också problem att använda min menskopp efter en djup grad 2 bristning med bestående muskelskador (som de har lovat att åtgärda efter min andra förlossning). Hade problemet att den gled ut och satt o irriterade slidmynningen. Fick ett jättebra tips från tillverkaren (Lunette) att vända ut o in på koppen och det funkar för mig.

 2. Vilket bra inlägg! Just det där med att menskoppen kan öka risken för framfall har jag hört om så detta var lugnande läsning för mig.

 3. Jag har tidigare hört att någon har dragit ut sin spiral vid menskoppshanterande. Jag förstår inte hur det kan gå till. Min spiral är 2-3 cm lång och har vingar som är 1.5 cm långa. Är andra spiraler så mycket mindre eller hur kan man råka dra ur de? Kan verkligen inte förstå det, men hade gärna vetat då jag hanterar prolapsstöd (kub) dagligen.

  1. Det var en person i kommentarsfältet på instagram som hade just den erfarenheten, testa att fråga henne. Skillnaden med menskopp och kub är ju just att en menskopp kan bli lite som en “vaskrensare” i sin sugkoppsfunktion, det kan inte prolapsstöd bli på samma sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *