Träna med navelbråck?

close up of sand surface

Träna med navelbråck?

Får man det? Vad kan man göra? Vad bör man undvika? Fysioterapeuten ger råd.

Vad är ett navelbråck?

Navelbråck uppstår när det finns en försvagning eller öppning i bukväggen i området runt naveln. Detta kan innebära att inre vävnader kan tränga igenom och skapa en buktning ute vid naveln. Det som avgör att en individ får ett navelbråck kan vara en kombination av flera olika saker:

 • Ärftlighet
 • Graviditet
 • Bukfetma
 • Höga buktryck vid återkommande tunga lyft, långvarig förstoppning eller hosta.
 • Tidigare kirurgi nära naveln

Det finns också personer som får navelbråck även utan kända orsaker.

Behöver man vård och behandling?

Om du misstänker att du har ett bråck bör du kolla upp det hos en läkare. Små navelbråck som inte ger obehag brukar man inte behandla, men i vissa fall kan kirurgi vara nödvändigt.

Hur är kopplingen till magmuskeldiastas?

Diastas är en separation av de raka bukmusklerna som går längs med magens mittlinje på höger och vänster sida. Det här hör till en graviditet och de flesta får en mindre permanent förändring på hur magen ser ut efter graviditeten. En kvarvarande lite större diastas kan öka risken för att utveckla navelbråck genom att vävnaderna i delningen blir mer utsatta för buktryck. Därmed kan risken för navelbråck eventuellt öka.

Men det är viktigt att veta att diastas och navelbråck inte är samma sak. Inte alla med diastas kommer få bråck.

Träning vid navelbråck

En del blir rädda för att träna och anstränga magmusklerna. Det är bra att veta att träning kan ha en positiv inverkan på bråcket. Men det är lika viktigt att veta att träning inte kan bota ett navelbråck. Träning kan vara bra på flera sätt:

 • Smärtlindring – träning och rörelse kan ibland lindra smärta eller obehag som uppstår vid navelbråcket. Man kan dock behöva testa lite olika för att hitta rätt, det finns också möjlighet att viss träning ökad smärta eller obehag.
 • Stärka upp musklerna – god styrka och uthållighet i magen kan stå emot och fördela trycket i buken bättre, och eventuellt förhindra att bråcket förvärras.
 • Förberedelse för kirurgi – om du ska opereras kan starkare muskler och god generell kondition optimera återhämtningen efter operationen.

Att tänka på och undvika

 • Lyssna på kroppen. Smärta och obehag kan vara tecken på att övningen är för tung för dig just nu, eller på något sätt olämplig för ditt tillstånd.
 • Träning som känns för tung kan vara för tung. Om du tränar så intensivt att du alstrar höga buktryck kan bråcket eventuellt blå större. Det behöver inte vara en absolut gräns – men ett enkelt knep kan vara att se till att träna med kontinuerlig andning. Träna inte så tungt att du behöver hålla andan vid de tyngsta lyften.
 • Ta hjälp av en fysioterapeut om du behöver råd och stöd.

Träna med navelbråck?

De allra flesta kan träna precis som vanligt med ett navelbråck. Om du stöter på patrull när du tränar och har frågor om specifika övningar eller utföranden kan du boka en tid hos en fysioterapeut för vägledning.

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *