Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fysioterapeutens råd vid D-MER

Fysioterapeutens råd vid D-MER

woman holding child and breastfeeding

Fysioterapeutens råd vid D-MER

Vad jag vet var jag den första som skrev om det här ämnet på svenska, när mitt första blogginlägg om D-MER publicerades 2016. Det är sedan länge arkiverat, men idag tänkte jag återbesöka ämnet. Dysforisk utdrivningsreflex handlar om en företeelse som drabbas vissa ammande – ångest, olust och nedstämdhet i samband med utdrivningsreflexen. Utdrivningsreflexen är alltså när mjölken strömmar till och ut till barnet.

Individuellt och varierat

Förnimmelsen är individuell och en del blir ledsna, andra arga och ytterligare andra får ångest. Känslan kan variera i styrka, och ibland är upplevelsen att den yttrar sig som ett fysiskt obehag i magen. Fenomenet håller i sig bara några sekunder för de allra flesta.

Varför?

Mekanismen bakom fenomenet är fortfarande oklar. En förklaringsmodell är att du får en kortvarig sänkning av dopamin i samband med att mjölken rinner till.

Fenomenet verkar inte ha något samband med postpartumdepression. Men kvinnor kan ha båda samtidigt – dock oberoende av varandra.

Finns det någon lindring?

Det finns ingen medicinsk åtgärd för detta besvär. De flesta behöver ingen behandling – att få förståelse och kunskap om besvären kan räcka långt. För en del individer verkar besvären minska med tiden. Vissa inte känner dock av någon minskning alls, förrän de slutar amma helt.

Ett citat från en fallstudie:

“Direct nipple stimulation was not needed for the onset of negative emotions. Anything that caused a milk release, expected or unexpected – breastfeeding, mechanical or manual milk expression, the release of milk caused by thinking about her baby or by breast fullness – generated the same negative feelings. AH experienced very frequent spontaneous (no nipple stimulation) milk releases during the early months. If she was shopping when a spontaneous milk release occurred, she suddenly felt that she was choosing ugly clothes. If she was cooking, she knew instantly that she was preparing a meal that her family would hate. If she was doing nothing at all when one occurred, she immediately believed herself to be worthless or worse.”

Från https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3126760/

Kan fysioterapi hjälpa?

Avslappnings- och andningsövningar kan hjälpa till att minska spänningar i kroppen. Medveten andning kan också påverka det autonoma nervsystemet och bidra till att hantera eller reglera känslomässiga svängningar. Avslappningsövningar kan också minska övergripande stress och lindra ångest.

Regelbunden fysisk aktivitet har generellt positiva effekter på humör och mentalt välbefinnande. Jag skulle dock aldrig gå så långt som att lova att generell träning kan hjälpa vid dysforisk amning, men det skadar säkerligen inte. En fysioterapeut inom kvinnors hälsa kan ge råd om anpassad postpartumträning som förhoppningsvis också kan främja frisättning av endorfiner och minska generellt fysiskt obehag.

Vad kan du göra själv?

Det som verkar mest hjälpsamt är att veta att man inte är ensam, och att förnimmelsen inte uppkommer på grund av någon annan ohälsa. D-MER är inte samma sak som postpartumdepression, även om det såklart också är en sak som kan drabba en nybliven mamma. Behöver du stöd för din amning kan då fråga på BVC eller din barnmorska vad det finns i din region. Behöver du råd och stöd för avslappning och andning eller generell träning kan du alltid boka tid hos en fysioterapeut.

Referenser

2 kommentarer till “Fysioterapeutens råd vid D-MER”

  1. Tack för att du lyfter detta, så viktigt att få förståelse. I mitt fall känns som det som att min d-mer triggade igång förlossningsdepressionen, men hade också en kraftig reaktion med totalt mörker som satt i i timmar. Om någon upplever samma, det är okej att inte pusha sig själv utan välja andra alternativ. Det viktigaste för bebis är att mamman mår någorlunda bra!

  2. Hej!

    Bra att det kommer info om detta på svenska också. Jag har haft detta med alla mina barn och det är fruktansvärt, särskilt i början. Ammade 6 månader med båda och planerar detsamma för kommande bebis.

    Något som hjälpte mig var att berätta om detta för omgivningen så att jag fick lite space när jag ammade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *