Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Nilaveli-Polonnaruwa-Kandy

Nilaveli-Polonnaruwa-Kandy

Sri Lanka fortsätter att vara ljuvligt mot oss. Vi har träffat en rad olika släktingar, varit på en massa olika bjudningar och bytt ort två gånger sedan jag skrev senast. Just nu är det sista kvällen i Kandy, staden där Joseph växte upp. Jag älskar Kandy. Senast vi var här var vi här enbart i två veckor. Jag ska berätta mer om Kandy, men ska först berätta vad vi gjorde innan vi kom hit.

De sista dagarna i Nilaveli var ”klassisk semester vid havet”. Vi badade och njöt, men hittade också en släkting till Joseph som drev ett guest house precis vid stranden. Vi hade kanske resans mest magiska kväll där, när vi åt vår middag på ett bord på sandstranden med en blodmåne och det brusande svarta havet som närmaste granne.

Från Nilaveli tog vi bilen och körde till Polonnaruwa. Polonnaruwa är både en vanligt liten ort, där vi hade boka en natt på ett litet hotell, men orten har också ett parkområde som är klassat som världsarv på grund av sina imponerande ruiner och historiska platser. Staden var Sri Lankas huvudstad under 1070–1200-talet. En av de mest pampiga ruinerna är en två våningar hög ruinbyggnad byggd på 1100-talet, ett slott som beräknas ha haft sju våningar och tusen kammare.

Det finns också ”runstenar” med tidigt sinhalesiskt skriftspråk och tempel som än idag används. En pampig sevärdhet är Gal Vihara, ett stenkomplex med fyra stora buddhor uthuggna ur bergväggen.

En annan är ”stenboken”, en enorm sten från 1200-talet och stenens inskription inleds med att ”det här ska stå för evigt” vilket verkligen får mig att rysa, för även om det inte är exakt en evighet från 1200-talet till nu så är det bra länge.

Området är stort, och vi promenerade en del och åkte bil en del. Det gick åt 5 liter vatten under vår dag i Polonnaruwa. Solen stekte så pass att vi fick avstå från att gå in i en del ruiner som fortfarande används som helgedomar, för man behöver gå barfota där. Vi försökte, men det var helt omöjligt.

Efter en dag och en natt i Polonnaruwa åkte vi vidare till Kandy. Kandy är staden där Joseph växte upp. Det är en av Sri Lankas större städer, som ligger mitt på ön och uppe i höglandet. Det är något svalare här än på andra platser, och är därför en ypperlig plats för att promenera och njuta av staden till fots. I stadens mitt ligger en sjö, och från sjön sträcker sig sedan staden upp över bergen som omger den. Senast vi var på Sri Lanka spenderade vi hela två veckor i Kandy och bara promenerade runt, åt god mat, badade på olika hotell och träffade släkt och vänner.

Nu den här gången blev det bara tre dagar här. Första dagen blev det middag hos vänner, andra dagen fick jag och barnen spendera mestadels själva då Joseph och Josephs mamma skulle göra en massa myndighetsärenden.

Jag och barnen promenerade längs med sjön, gick till en lekpark och sedan in till centrum igen där vi köpte badbiljetter på Queen’s hotel. Idag, som var vår sista dag i Kandy, har vi varit på turné på släktingar hela dagen och kom hem så mätta att vi inte tror att vi kanske någonsin blir hungriga igen.

Nu väntar sista natten i Kandy, och sedan ska vi ta oss till Colombo. Det är landets största stad som omger den pyttelilla ort som är den officiella huvudstaden, Sri Jayawardenepura Kotte. Där ska vi också träffa släktingar och se stan, och sedan närmar sig tyvärr också hemresan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *