Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fysioterapi efter graviditet

Fysioterapi efter graviditet

woman rolling a yoga mat

Jag fick en spännande fråga om fysioterapi efter graviditet.

Gå till fysioterapeut efter graviditet?

”Jag fick barn för tre månader sedan. Magen känns inte som förr, och bäckenbotten är påverkad, men eventuellt är inget mer än vad som är normalt att förvänta sig efter graviditet och förlossning. Jag tänkte besöka en fysioterapeut för att få en koll och råd om hur jag kan börja träna nu. Men jag vet inte riktigt vad jag kan förvänta mig. Vad ska jag fråga om hos fysioterapeuten? Vad ska hen kolla på?”

Läsarfråga

Vi fysioterapeuter är ju hälso-sjukvårdspersonal, vilket innebär att vi inte får syssla med “friskvård”. Vårt primära uppdrag är att ge fysioterapeutisk behandling till dem som har smärta, värk och fysisk funktionsnedsättning, bland annat. Generellt vill jag avråda friska personer att söka sig till fysioterapeut bara för att “få en koll” efter graviditet, även om jag hade önskat att resurserna räckte till alla.  Risken med att jag skriver så här nu, är att ni som läser kommer börja värdera och rangordna era problem. Min erfarenhet är att de allra flesta förminskar och normaliserar sina besvär. Du ska söka dig till en fysioterapeut om du har frågor och funderingar som du behöver hjälp med, punkt.

Kroppens förändringar efter graviditet

Efter att ha burit och fött ett barn genomgår kroppen en rad förändringar, både fysiskt och hormonellt. Många kvinnor upplever muskelsvaghet, ledsmärta, ryggproblem och andra besvär efter förlossningen. Dessa förändringar kan påverka din förmåga att utföra vardagliga aktiviteter och kan även påverka din mentala hälsa och livskvalitet.

Förändringarna kan bland annat bestå av:

  • Hållningsförändringar och ergonomiska utmaningar med det nya livet med småbarn
  • Utsträckning och försvagning av magmusklerna
  • Ändrade rörelsemönster och försvagningar av muskler generellt
  • Uttänjning och försvagningar av bäckenbotten
  • Förlossningsskador, muskelskador och stödjevävnadsskador
  • Ärr på magen eller i underlivet kan orsaka stramheter eller rörelseinskränkningar i huden

Vad jag undersöker och behandlar

Jag frågar mina patienter om olika kroppsliga funktioner och förnimmelser, och genom en strukturerad intervju ringar vi in vad patienten behöver hjälp med. Efter samtalet fortsätterjag med någon form av undersökning av smärtande eller funktionsnedsatta områden och planerar åtgärder utifrån patientens berättelse och vad jag hittar vid undersökningen.

Gå till fysioterapeut med ett par konkreta frågeställningar

Har du några besvär så beskriv dem och uttryck tydligt vad du skulle vilja ha hjälp med. Vill du bli kunna klara att lyfta och bära utan att få ont? Behöver du förbättrad muskelbalans och hållning, med minsta möjliga tid för träning? Vill du kunna träna utan att läcka kiss? Ju tydligare du beskriver dina mål, desto bättre förstår fysioterapeuten vad du behöver hjälp med.

När är rätt tid att boka tid hos fysio?

Det finns ingen specifik tidsram för när du bör börja söka fysioterapeutisk vård efter graviditeten. Många kvinnor väljer att söka hjälp så snart som möjligt efter förlossningen, andra väljer att vänta några veckor eller månader innan de börjar sin rehabilitering. Det viktiga är att lyssna på din kropp och söka hjälp när du känner att du behöver det.

Fysioterapi efter graviditet

Att gå till en fysioterapeut efter graviditeten kan vara en värdefull del av din återhämtning och välmående. Genom individuellt anpassad behandling och stöd kan en fysioterapeut hjälpa dig att återfå styrka, rörlighet och självförtroende efter förlossningen.

Här hittar du fysioterapeuter inom kvinnors hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *