Fysioterapi vid IBS
IBS är en funktionell mag- och tarmåkomma som kännetecknas av buksmärta och obehag relaterade till tarmvanor, inklusive avföringskonsistens eller frekvens. IBS är vanligare hos yngre individer och hos kvinnor.
Personer med IBS har lägre smärttröskel för smärta i tjocktarmen jämfört med friska kontroller. Det finns också en högre förekomst av ångest- och depressioner bland individer med IBS. Förändringar i tarmens bakterieflora efter infektioner kan också ge upphov till IBS. Det finns IBS med långsam eller snabb tarm. Vid långsamt arbetande tarm får man i regel förstoppning, vid snabbt arbetande tarm kan man få diarré. Det finns tecken på ökad närvaro av inflammatoriska celler i tarmens slemhinna vid IBS, vilket kan indikera en låggradig inflammation. Det finns också en genetisk komponent i förekomsten av IBS.
Diagnosen sätts efter en rad kriterier, bland annat återkommande buksmärta under längre tid. Smärtan ska också vara associerad med förändringar i avföringskonsistens eller frekvens.
Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet har fördelaktiga effekter på mag-tarmfunktion hos friska individer, och kan även minska förekomsten av inflammation i kroppen vilket skulle kunna vara positivt för personer med IBS. Studier har visat att fysisk aktivitet och träning kan leda till minskade symtom hos vissa patienter. Vissa individer kan dock uppleva förvärrade symtom av mer högintensiv träning. Studiernas kvalitet som påvisar både positiva och negativa effekter är dock rätt låg.
Tarmarnas rörelser påverkas av fysisk aktivitet och fysisk aktivitet kan förbättra känslan av gasighet och svullen mage. DFysisk aktivitet och träning är en allmänt accepterad behandling som är verksam för depression och nedstämdhet. För effekt på depression behöver motionen troligen pågå längre än 12 veckor, medan för vissa IBS-symtom kommer effekten snabbare.
Annan behandling
Utöver fysioterapeutisk behandling och livsstilsförändringar finns det en rad andra saker man kan testa som behandling. Det finns läkemedel mot smärta, mot lös avföring och mot hård avföring. KBT har också visat sig vara en effektiv behandling både på kort och lång sikt för personer med IBS, framförallt på ångest och depression.
Vad vet vi?
- Regelbunden fysisk aktivitet hjälper att reglera stressnivån
- Regelbunden fysisk aktivitet hjälper med tarmfunktionen, framförallt för personer med förstoppning.
- Regelbunden fysisk aktivitet och träning kan lindra symtom hos vissa personer med IBS.
- Avslappningstekniker kan hjälpa till med anspänningsreglering.
- Motion hjälper till att reglera kroppens reaktioner på bland annat stress och depression.
Kan en fysioterapeut hjälpa vid IBS?
Slutsatsen är att om du lider av IBS så kan du med fördel boka tid hos en fysioterapeut om du behöver hjälp och stöd med att etablera nya tränings- eller motionsvanor. Söker du en fysioterapeut för något annat besvär kan du också berätta om IBS-problematiken.
Sök hjälp hos en mer psykosomatiskt inriktad fysioterapeut om du önskar hjälp med avspänning, stresshantering och kroppkännedomsträning i första hand.
Fysioterapi vid IBS
Lider du av IBS? Har du några positiva eller negativa erfarenheter av fysisk aktivitet för dina besvär? Berätta!
Referenser:
- Descending pain modulation in irritable bowel syndrome (IBS): a systematic review and meta-analysis
- Intervention to increase physical activity in irritable bowel syndrome shows long-term positive effects
- Physica activity improves symptoms in irritable bowel syndrome: a randomized controlled trial.
- Physical activity for treatment of irritable bowel syndrome
- Update in diagnosis and management of irritable bowel syndrome
Spännande ämne! Själv har jag IBS mixed så magen är både snabb och långsam. Jag tar bulkmedel ViSiblin varje morgon.
Fysisk aktivitet gillar jag att göra enskilt så att jag kan anpassa efter dagsformen och avbryta om det behövs. Jag har aldrig tillhört något lag och det var länge sen jag var på grupp-pass. Omedvetet har jag undvikit sociala aktiviteter som jag hade mått bra av, tyvärr. Jag tror att om det var en match och jag nervöst behövt springa på toa hade det varit jobbigt i ett gemensamt omklädningsrum.
Troligen är jag extra känslig i hela kroppen, så träningsvärk känns farligt också. Det hindrar mig från att trappa upp träningen.