Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » När är det normalt att ha sex efter förlossningen?

När är det normalt att ha sex efter förlossningen?

fireworks during night time

När är det normalt att ha sex efter förlossningen?

Att bli förälder är en krävande och intensiv tid i livet, en slags förändringsperiod som sätter individer och par i riskzonen för psykologiska besvär och relationsbekymmer. Beroende på individuella och relationella faktorer kan utmaningarna uppfattas som överväldigande. Sex kan då hamna mycket långt ner på prioriteringslistan.

När har folk sex efter förlossningen?

När man återgår till sex skiljer sig väldigt mycket åt över världen och påverkas av sociokulturella, sociala övertygelser och normer, religiös praxis och kvinnors sexuella attityder på olika geografiska platser.

I en studie hittar jag följande kring när folk har sex efter graviditet:

 • 21,9 % före 6 veckor
 • 43 % vid 6 veckor
 • 56 % vid 8 veckor
 • 94 % vid 6 månader
 • 97 % vid 12 månader.

Hur är sexet då?

Den sexuella relationen i ett par som nyss blivit föräldrar förändras och nyblivna föräldrar upplever ofta minskad sexuell tillfredsställelse jämfört med före graviditeten. En tredjedel av alla förstagångsföräldrar rapporterar att de känner sig missnöjda med sitt sexliv 6-8 månader efter förlossningen.

Födande upplever ofta betydande sexuella hälsoproblem efter graviditet och förlossning.

 • Ungefär hälften av alla nyförlösta rapporterar sexuella hälsoproblem 6 månader efter förlossningen.
 • 12 månader efteråt uppger 40 % att de har påverkan på åtminstone intresset för sexuell aktivitet.
 • Upp emot 40 % har också samlagssmärta 6 månader efter förlossningen.

Varför har man sex om det inte är bra?

På studier på heterosexuella par har man sett att fäders partnerinriktade lust under postpartumåret kan vara kopplades till större stress hos mödrarna. Det är möjligt att nyblivna mammor tolkar pappans lust som en skyldighet eller tryck att delta i sexuell aktivitet, eller att det uppstår en skuld över att avstå från sex.

Det finns såklart många andra faktorer som påverkar. Ni får gärna dela med er av tankar och erfarenheter i kommentarsfältet.

Vilka faktorer påverkar?

Amning är signifikant kopplat samlagssmärta, brist på vaginal våthet och förlust av intresse för sexuell aktivitet. Personer som har blivit förlösta med sugklocka, som har fått större vaginala bristningar och som blivit klippta väntar ofta längre än andra. Postpartumdepression, kejsarsnitt, sömnbrist och trötthet påverkar också.

När är man redo?

När du har en önskan om närhet, är sugen på sex och kan se det som njutbart är det läge att återuppta sex. Att känna sig redo handlar om både emotionella och fysiska faktorer, som ofta är tätt sammanvävda. Många upplever att tiden för återbesöket hos barnmorskan kan sammanfaller med tiden då man kan börja känna sig redo, medan andra känner att det inte alls är ens lämpligt att börja prata om ämnet då.

Ibland pratas det om att lust föder lust och vissa får det att låta som att det är bra att börja med sex oavsett, så att man blir påmind om att det är kul och härligt. Det här kanske fungerar för en del, men att tvinga sig till sex kan också bli en mycket effektiv lustdödare.

Kroppen behöver tid

Jag träffar oändligt många kvinnor i mitt jobb, och frågar ofta om hur det känns med sex.

 • En del verkar känna ungefär samma sug som vanligt, men känner att tiden och orken inte räcker till.
 • Några känner bara inget intresse alls, och är ganska nöjda med det – eftersom tiden knappt räcker till.
 • Och en ganska stor grupp är stressade och nästan skräckslagna över att någon gång börja igen, eftersom kroppen och underlivet inte alls känns som förut.

Att gå över sin egen gräns för “jag vill inte vara med om det här” kan aktualisera gamla, eller skapa nya, kroppstrauman. Sex som gör ont, är ett sådant exempel. Långvariga smärtor vid sexuell penetration kan just ha startat av smärta vid sexuell penetration vid något tillfälle, något som gjort att kroppen liksom låser sig när det kommer till en liknande situation igen.

Sätt dig ner och beskriv din rädsla för dig själv. Är själva rädslan ett hinder för lusten behöver du kanske söka hjälp och stöd. Behöver du en genomgång av bäckenbottens funktion eller behandling för samlagssmärta? Gå till en fysioterapeut och till gynekolog. Behöver du en genomgång av läkning och slidans tålighet? Besök din barnmorska. Behöver du terapi eller samtal med en sexolog? Sök det stöd du behöver!

När är det normalt att ha sex efter förlossningen?

Vad som är normalt skiljer sig åt.

Du ska ha sex när du vill ha sex igen. När du är redo. Inte förrän dess.

Referenser

1 kommentar till “När är det normalt att ha sex efter förlossningen?”

 1. För mig var de amningen som kom ivägen. Inte att de gjorde ont i underlivet. Men i hela kroppen. Brösten var absolut inte redo för sexuell beröring. Sen upplevde jag mig mätt på närhet. Ville ha stund där ingen tog på mig. En paus. De fick ju bli när inte bebis ville vara nära. Och då ville ju maken vara nära. De var väldigt jobbigt i skallen. Men han försökte och ibland blev de fel. De gick inte närma sig mig sexuellt innan amningen var över. Sen efter såklart stress och tid som gör att de kanske inte är prio ett. Även lusten är lixom inte på första plats. Jobbigt att känna så ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *