Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Löpning med barnvagn

Löpning med barnvagn

woman running with her pet dog

Vad behöver man veta och tänka på inför löpning med barnvagn? Att kombinera löpning med föräldraskap kan vara en utmaning. För många föräldrar är löpning med en löparvagn en lösning som bidrar till att underlätta livspusslet.

Om du funderar på att börja springa med en löparvagn, har du kommit till rätt ställe. Här är några tips och råd för att komma igång och samtidigt göra löpningen skonsam för kroppen.

Vad är skillnaden mellan joggingvagnar och vanliga barnvagnar?

Joggingvagnar är designade att klara av varierad terräng och krav på annan slags stötdämpning, snarare än att vara lättmanövrerade så som cityvagnar. En traditionell barnvagn har ofta fyra hjul, en joggingvagn ofta tre (två bak, ett fram). En vanlig barnvagn värderas ofta för sitt lastutrymme, en springvagn har ofta inte alls något sådant att prata om.
Joggingvagnar är i regel tyngre och större än en vanlig vagn.

En annan viktig skillnad är att de flesta joggingvagnar inte heller är lämpade för spädbarn under 6 månader. Det handlar om att barnvagnen inte erbjuder tillräckligt med stöd för barnets huvud. För att ett spädbarn ska ligga tryggt behöver det kunna ligga helt platt eller understött på ett sådant sätt som det är i exempelvis i ett babyskydd. Löpning och jogging innebär ju att vagnen framförs i en högre hastighet än under en vanlig promenad, vilket innebär att risken för att bebisen utsätts för stötar från underlaget blir större. Vikten av att det lilla barnet sitter bra och säkert är ju stor.

Olika sätt att hålla vagnen

Det finns, kort sagt, tre olika sätt att springa med vagn.

  • Springa med båda händerna på handtaget
  • Springa med en hand på handtaget
  • Knuffa/jaga vagnen

Testa de olika metoderna för att se vilken som känns mest bekväm och effektiv för dig. Enligt forskning är löpning med båda händerna på handtaget det som ger minst förändring av löpkinematiken.

Skillnaden att springa med och utan vagn

Att springa med vagn leder till en minskad rörelse i bålen, främst vad gäller rotation Det här är en naturlig följd av att framåtförningen av vagnen kräver en fixering av över kroppen. En löpare med vagn är ofta något mer framåtlutad än en löpare utan vagn och får också en mindre sträckning i höften. Man har inte sett några signifikanta skillnader vad gäller rörelse i knä och fotled. Däremot har man i en studie sett att steglängden och hastighet påverkas av löpning med vagn. Att springa med båda händerna på vagnen ger en hastighet och steglängd som är mest lik löpning utan vagn. Att skjuta vagnen framför och springa ikapp den, samt att springa med bara en hand påverkade löpningen mer.

Vad joggingvagnen gör med dig

  • Springer du mycket med vagn kan du alltså behöva tänka på att ge kroppen annan träning som involverar rörlighet i bålen.
  • Om du springer med en hand på vagnen kan du behöva tänka på att växla arm, för att sprida rörelse och belastning jämnt mellan höger och vänster kroppshalva.
  • En del får också svårt att andas på samma sätt som vid vanlig löpning, i och med att rörelsemönstret i bålen förändras vid greppet om vagnen. Kom ihåg att inte överspänna magen i ett försök att få ut extra mycket av träningen. Det är viktigt att släppa ut magen och låta andningen flyta fritt.
  • Många som springer med vagn får också en minskning av höftsträckningen, vilket kan göra att de inte tar ut höftböjarens fulla rörlighet. Att stretcha framsidan kan alltså vara ett bra komplement.

Energikostnad

Löpningen går i regel lite långsammare med barnvagn än utan. Energiåtgången är dock ofta densamma som vid normal löpning, i och med att det ofta går åt mer energi att göra om ett invant rörelsemönster. Att springa annorlunda än du brukar kostar alltså en del energi. Att köra ”knuffa/jaga”-varianten av vagnlöpning kan vara det som ger mest kardiovaskulära effekter.

Postpartumlöpning

Under en graviditet får en kvinna mindre rotation av ryggraden till följd av gravidmagens upplåsning av bålrotationen, och en sekundär följd blir mindre medpendling av armarna. Det kan därför vara viktigt att du som börjar springa med löparvagn efter graviditeten ser till att kompensera med annan rörlighetsträning. Att låsa upp bålrotationen och armarna med en löparvagn gör att löpningen inte får den fria rörelse i bålen som du kanske verkligen hade behövt.

Mer om postpartumlöpning

Glöm inte egentiden

Olika familjer har olika logistiska förutsättningar vilket såklart påverkar, såklart. Att påtala vikten av egentid till den som av olika skäl inte kan få det är bara oförskämt. Men, det finns vetenskapliga samband mellan egentid och psykisk hälsa hos nyblivna mammor. Ett ostört tillfälle för egentid utan barn i veckan minskar risken för depression! För mig har löpningen varit en viktig källa till egentid och återhämtning, och då har det behövt vara löpning utan vagn.

Fördelar med löparvagn

Fördelarna med joggingvagn är att föräldern får möjlighet att klämma in en motionsrunda även när barnet måste vara med. Hälsoeffekterna kan således bli stora om alternativet är att motionen inte alls kommer bli av!

Att tänka på när du funderar på att köpa joggingvagn

Hjulstorleken

Storleken på joggingvagnars hjul är större än vanliga vagnars hjul. Storleken på hjulen avgör hur lättkörd vagnen blir på ojämna underlag och i terräng. Hjulen ska vara rätt stora och gärna ha mönster med ett visst djup som skapar gott fäste, mindre motstånd och ett smidigare körsätt.

Rörligt eller fast framhjul?

Rörliga framhjul gör att vagnen blir enklare att vända och styra. Men för joggare som vill hålla förhållandevis hög hastighet med vagnen, är ett fast framhjul ett bättre alternativ. Det gör att vagnen inte styr och svänger när joggaren själv vill styra rakt framåt. De vagnar som har en låsmekanism skapar ändå ett visst utrymme för rörelse i framhjulet vilket kan påverka komforten för barnvagnsföraren.

Stötdämpning

Stötdämpningen är viktig för barnets komfort. Barnet ska sitta skönt även när du joggar över ojämn terräng.

Olika lägen på ryggstödet

Ryggstödet kan ofta anpassas efter barnets vakenhetsgrad. Ett sovande barn bör få vila så plant som möjligt.

Viktbegränsningen

Läs på hur mycket de olika vagnarna tål, kiloantalet är för barnets vikt och inkluderar alltså inte eventuell packning. Vagnen är bara säkerhetstestad upp till vikten som anges i begränsningen, så läs noga!

Bromsar och säkerhet

Finns handbroms? Behöver ni detta utöver parkeringsbroms?
I Sverige skulle jag också tänka igenom vagnens utseende vad kommer till reflexer. Saknas detta på klädsel eller chassi så se till att köpa lösa reflexer och sätta på!

Handtagshöjd

Vagnens handtag behöver kunna ställas in i en höjd som passar dig. När du står vid vagnen, testa följande:

– Stå rak i ryggen med god hållning och öronen och axlarna i en linje – det vill säga att huvudet inte ska vara framskjutet
– Sänk axlarna till ett avspänt läge och stå så nära vagnen du kan.
– Böj armbågarna till 90 grader
– När du greppar handtaget ska du kunna hålla handlederna raka

Testa också hur det blir om du sänker knäna som vid ett löpsteg och böjer bålen framåt något. Kan du fortfarande få handtaget i en bekväm höjd?

Att springa med löparvagn

Dela gärna med dig av erfarenheter och tankar i kommentarsfältet!

Referenser:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *