Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vätskor vid sex

Vätskor vid sex

timelapse photography off water fountain

Vätskor vid sex

Något som länge fascinerat mig är temat fontänorgasmer. Kanske allra mest är jag fascinerad av stoltheten som vissa individer har inför sina egna fontänorgasmer. Så fort temat kommer på tal så brukar de dyka upp, de som vill informera omvärlden (eller mig) om sina fontänorgasmer. I litteraturen läser jag också berättelser där kvinnor beskriver obehag, känsla av pinsamhet och skam kopplade till fontänorgasmer. Jag tror att det är lika vanligt – eller mer. Kanske beror det på okunskap och en sammanblandning av de olika vätskorna som kvinnor kan ha vid sex.

Det är verkligen fascinerande att utforska olika individers upplevelser och attityder gentemot exempelvis fontänorgasmer. Att vissa personer känner stolthet över sina fontänorgasmer medan andra upplever skam och pinsamhet är en intressant dynamik som speglar den mångfald av erfarenheter som finns inom den kvinnliga sexualiteten.

Men vad säger forskningen om ämnet?

När vi tittar på forskningen om fontänorgasmer och kvinnlig utlösning finns det en del intressanta fakta att beakta. Ungefär 5% av kvinnor rapporterar att de kan få en utlösning av vätska vid orgasm, ett fenomen som vi på svenska kallar “fontänorgasmer”. Upp emot 70 % av alla kvinnor kan få en ”vanlig utlösning” med en mindre mängd vätska. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta är baserat på självrapporterad information, vilket kan leda till att verklig förekomst kan vara högre eller lägre beroende på olika faktorer så som sociala normer och individens kunskap.
Det finns alltså fyra olika varianter av vätska:

  • Den vanliga vaginala lubrikationen som kommer när du blir kåt och våt.
  • ”Vanlig” kvinnlig utlösning består av den orgasmiska utlösningen av en mindre mängd vitaktig vätska producerad av den kvinnliga prostatan
  • “Squirting”/fontänorgasmer kan skiljas från kvinnlig utlösning genom att det är en utlösning av en betydande mängd vätska som kommer ut via urinröret, men som möjligen skapas i  närbelägna körtlar. Volymen kan variera från 10-100 ml.
  • Inkontinens vid samlag – urinblåsan läcker urin vid stötar och orgasm.

Fontänorgasm-vätskan kommer alltså från urinröret och har beståndsdelar som liknar urin, men det skiljer sig alltså ändå från urinläckage.

Urinläckage vid orgasm

Vid vaginal sexuell penetration och orgasm ska blåsan vara avslappnad och blåsans slutmuskel vara stängd, men ändå drabbas vissa av urinläckage vid orgasmer. Det sker då blåsan drar ihop sig och slutmuskeln slappnar vid en orgasm. Upp till en tredjedel av alla sexuellt aktiva kvinnor upplever detta. Det kan vara ett fenomen som upplevs pinsamt och därmed påverkar både lust, orgasmförmåga och relationen till det sämre.

Det finns också de som drabbas av urinläckage vid penetration och stötar.

  • Läckage vid penetration hör oftare ihop med generella ansträngningsläckage.
  • Inkontinens vid orgasm hör oftare ihop med överaktivitet i blåsan.

Om du önskar hjälp och behandling för detta rekommenderar jag dig att söka vård hos gynekolog, uroterapeut eller bäckenbottenfysioterapeut. Alla professionerna har lite olika infallsvinklar och kan göra olika bedömningar/behandlingar.

Kunskap är makt och trygghet

Att förstå sammansättningen och ursprunget av den vätska som kommer vid orgasm är en viktig del av att avmystifiera och minska eventuell skam. Genom att normalisera olika former av kvinnlig sexuell respons kan fler individer få en mer avslappnad relation till sin kropp och sin sexualitet.

För dig som upplever problem med urinläckage vid orgasm är det viktigt att veta att det finns stöd och ibland effektiv behandling. Att söka hjälp hos gynekolog, uroterapeut eller bäckenbottenfysioterapeut kan vara ett bra första steg.

Kvinnliga fontänorgasmer

Fontänorgasmer och kvinnlig utlösning är komplexa fenomen som vi ännu inte vet allting om. Det ska bli spännande att följa forskningen framåt vad gäller det här ämnet!
 
Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *