Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Sång som bäckenbottenrehab?

Sång som bäckenbottenrehab?

photo of woman singing in music studio

Sång som bäckenbottenrehab?

I bålen utgör bäckenbotten själva bottnen och diafragma utgör det övre locket på bukhålan. Tillsammans med mag- och ryggmusklerna reglerar dessa muskler trycket inuti buken, det som vi kallar intrabdominellt buktryck. När vi pratar, sjunger, bajsar eller lyfter tungt kommer musklerna samspela för att reglera trycket så att det som ska hända händer. Utöver bäckenbottens viktiga för att lyfta och bära bäckenorganen har bäckenbotten också en koppling till sång.

Vid sång samordnar sig musklerna kring både luftvägar och bål för att kontrollera luftflödet och producera rätt ljud. En ökad kontroll över andningen ger en mer stabil och kraftfull sångteknik. Bäckenbotten spelar faktiskt en viktig roll bland de muskler som är med och reglerar buktrycket och möjliggör sång. För den som är nördig spelar bäckenbotten roll i att reglera ”subglottalt tryck” och ”fonationens kraft och klangkvalitet”. Jag har inte alls fördjupat mig så mycket i detta att jag kan utveckla detta väldigt mycket vidare. Ni får gärna fylla på i kommentarsfältet, ni som kan mer!

I en studie på kvinnor som sjunger opera har man sett en betydande och viljemässigt styrd sammandragning av bäckenbotten även under sång, och att dessa använder bäckenbotten som ett slags stöd för vokalisationen.

Mina kliniska erfarenheter är detta:

 • Skolade sångare har ofta bra kroppskontroll och har lätt att hitta och aktivera bålmusklerna generellt.
 • Sångare kan dock överanvända bålmusklerna och kan behöva ”träna ner” dessa för att det ska bli funktionellt i vissa sammanhang.
 • Sångare som är drabbade av bäckenbottenskador kan känna av detta rätt kraftigt. Bäckenbotten är viktigt för bålstödet. Avsaknad av bäckenbottenstabilitet kort efter graviditet påverkar sången.

Andra muskler som spelar roll

Att ha en relativ överspänning i magen kan liksom hindra optimalt flöde kring struphuvudet om jag förstått rätt. Och likaså kan starka och flexibla bålmuskler hjälpa till att göra höga och intensiva ljud.

Muskelfunktion och sång

När du sjunger producerar du ljud som bärs av ett flöde av luft. Musklerna kan styra hur du andas in och ut. Om du är van att ha god kontroll över dina bål- och bäckenbottenmuskler under sång kan du alltså ha ett försprång vad gäller neurologisk muskelstyrning och muskelfunktion i ett rehabsammanhang, så som efter graviditet.

Om bäckenbotten fungerar som den ska så ska den reagera på sång med en anspänning och ett lyft (knip) men om den är otillräckligt stark kan sång innebära en nedåtrörelse, ungefär som en krystning.

Kan sång fungera som bäckenbottenträning?

Rehabträning överlag, men speciellt bäckenbottenträning kan vara jättetråkigt. I och med att bäckenbotten gärna ska återtränas till automatisk anspänning när du andas in kan sång vara lämpligt för att kombinera med bäckenbottenträning.

Dock kan den magmuskelanspänning som skapas vid sång också skapa ett tryck mot bäckenbotten som den inte klarar att hålla emot. Det finns teorier om att sångträning som hålls så pass kort att den inte kan överbelasta bäckenbotten kan vara fördelaktigt för bäckenbottens uthålliga knipförmåga.

Magmusklerna då?

Om jag förstått rätt så hänger magmuskelaktiviteten under sång ihop med lungvolymen. Magmusklerna är främst aktiva under den första fasen av utandning. Om du har stor lungvolym och därför kan andas ut länge, kommer musklerna i magen behövs längre. Vid sång kan magmusklerna bromsa diafragmas rörelse och kräva fram en stabilitet kring bröstkorgen som möjliggör ljud. Huruvida dina magmuskler kommer påverkas positivt av sång handlar alltså delvis om hur du sjunger och vad du kräver av kroppen. Skolade sångare använder magmusklerna mer än otränade personer som sjunger. Det här betyder inte att skolade sångare nödvändigtvis är starkare än andra, men att funktionen vis sång troligen är vässad.

Sång som bäckenbottenrehab?

 • Skolade sångare kan ha bättre koordination mellan andning, magmuskler och bäckenbotten och kanske kan sång användas som ett komplement till bäckenbottenrehab efter exempelvis graviditet och förlossning.
 • En sångare kan också ha högre krav på sin bäckenbotten, vilket innebär att återhämtningsperioden eventuellt blir mer kämpig än för en annan som inte har lika höga krav.
 • Sång kan vara en del av ett lite roligare rehabupplägg, men bara så långt som bäckenbotten orkar med.
 • För att det ska kunna vara fördelaktivt för bäckenbotten krävs nog lite mer avancerad sång, inte bara att nynna med till radion liksom.

Kanske finns det erfarenheter hos er läsare?

Berätta gärna!

Referenser:

2 kommentarer till “Sång som bäckenbottenrehab?”

 1. Inte skolad sångerska, så kan inte uttala mig om mekaniken, men använder bålen som stöd när jag sjunger och är uppväxt med sång i familjen, tex när man lagar mat tillsammans sjunger man mm. Ger lite gemenskap och glädje. När bäckenbotten varit trasig och överspänd har jag känt av dess missnöje när jag sjungit. Så sång har varit en sak till som jag behövt välja bort när jag velat lugna överspänningen. Inte så att en enstaka kort melodi triggat, men så att jag inte alls kunnat (eller velat) sjunga som jag brukar, och det har ju påverkat hur mycket jag sjungit för mitt lilla barn. I för sig sjunger jag oftast i upprätt läge och upprätt läge har inte bäckenbotten heller gillat, men jag har testat att sjunga i liggande och det känner jag också av. Har iof för mig att jag hört någon gång att det ska vara tyngre för bålen att sjunga i liggande, men vet inte om det stämmer.

 2. Superbra inlägg! Jag älskar sång som rehab! På alla sätt.

  Jag träffar ofta personer som fått det kämpigt med sången under och efter graviditet (jobbar som sångpedagog). När magen växer kan det bli svårare att använda och få kontakt med de nedre magmusklerna (det sk magstödet) och för att kompensera överanvänder man istället bäckenbotten, som när man håller in en stor prutt eller gör en rejäl knipövning. Den sortens rejäl spänning kan skapa spänningar i strupe och käkar, vilket förstås påverkar sången.

  Så jag stämmer in i dina ord Mia och säger SJUNG och ha kul med din röst! Och ta hjälp av en duktig fysio och sångpedagog för att ”spänna rätt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *