Här på Bakingbabies fokuserar vi på kvinnohälsa. När det kommer till graviditet och barnafödande är också mitt fokus just på den gravida eller födande. Men när det kommer till långvariga relationer så kan kvaliteten, njutningen och den sexuella hälsan vara beroende av partnern. Därför ska vi idag dyka ner i hur partnern upplever att samlivet förändras efter graviditet och förlossning.
Vad vet vi?
- Trötthet och stress som är förknippat med nytt föräldraskap kan resultera i en minskad sexuell lust hos partnern.
- Brist på “fritid” kan också ha en inverkan på lusten till det sämre.
- Den sexuella lusten kan också öka, kanske på grund av minskad fysisk kontakt totalt sett.
Känner partnern skillnad?
Här ska jag ärligt säga att jag inte hittat någon forskning som stödjer det jag nu kommer påstå. Men min erfarenhet från patientarbete är att det är väldigt få partners med penis som faktiskt känner någon skillnad vad gäller vaginas form eller spänst efter förlossning. Här finns det såklart skillnader i storlek och form hos både penisar och vaginor som kan spela roll.
Känslomässig påverkan
Att se sin partner gå igenom en vaginal förlossning kan väcka en mängd olika känslor hos partnern, inklusive glädje, beundran, oro och ibland även rädsla eller obehag. Dessa känslor kan påverka samlivet senare. Är det något som dyker upp som ligger i vägen kan kommunikation vara bra.
Kommunikation
Efter graviditet och förlossning kan det ta tid för både den födande och partnern att anpassa sig till förändringar i den sexuella relationen. Det kan vara viktigt att kommunicera öppet och förstå varandras behov och önskningar för att hitta nya sätt att upprätthålla en hälsosam och tillfredsställande sexuell relation efter förlossningen. Observera att hälsosam och tillfredsställande inte nödvändigtvis är lika med ”komma tillbaka snabbt”.
Förändrad intimitet
Att navigera genom föräldraskapet och ta hand om en nyfödd kan innebära mindre tid och energi för fysisk närhet och sexuell intimitet. Den icke-födande partnern kan känna sig frustrerad över bristen på tid och möjligheter att vara intima med sin partner.
Förändringar i relationen och den ökade fokuseringen på barnet kan ibland minska den sexuella intimiteten mellan den icke-födande partnern och deras partner. Det kan finnas en känsla av att man hamnar på andra plats i förhållandet. Detta kan vara jobbigt och är ofta något man behöver prata öppet om för att landa i.
Posttraumatisk stress och depression hos partnern
Det kan också vara värt att notera att partnern också kan drabbas av både posttraumatisk stress efter en traumatisk förlossning samt drabbas av depression i likhet med en postpartumdepression. Det psykiska måendet kommer naturligtvis spilla över på relation och samliv. Det är viktigt att vara uppmärksam, och lika viktigt att söka hjälp när det finns besvär.
Kommunicera!
Att kommunicera öppet och förstå varandras behov och önskemål kan vara avgörande för att bibehålla en hälsosam och tillfredsställande sexuell relation efter graviditet och förlossning. Den icke-födande partnern kan behöva vara tålmodig och förstående gentemot sin partner, och inse att egna behov och önskningar kan få stå tillbaka för partnerns behov.
Referenser
- Effect of pregnancy on sexual function of couples
- Experiences, needs, and perceptions of paternal involvement during the first year after their infants’ birth: A meta-synthesis
- Exploring co-parent experiences of sexuality in the first 3 months after birth.
- Fatherhood in focus, sexual activity can wait: new fathers’ experience about sexual life after childbirth.
- Mental health and wellbeing during the transition to fatherhood: a systematic review of first time fathers’ experiences
- Sexuality among fathers of newborns in Jamaica.
- Sexuality during pregnancy: what is important for sexual satisfaction in expectant fathers?
- What do we know about perinatal sexuality? A scoping review on sexoperinatality – Part 2