Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » 10 saker du inte visste om fysioterapi för bäckenbotten

10 saker du inte visste om fysioterapi för bäckenbotten

pexels-photo-704767.jpeg

10 saker du inte visste om fysioterapi för bäckenbotten                                                                                       

Det kommer kanske som en nyhet för er som följer mig, men det finns alltså fortfarande personer som inte har en aning om att vi bäckenbotten-fysioterapeter finns. För dig som är en ny följare, eller som bara inte riktigt fattat vad vi gör, tänkte jag ge en slags introduktion.

Fysioterapeuter kan göra vaginala och anala undersökningar

Vi som jobbar med bäckenbotten gör undersökningar både via vagina och ändtarmen. En fysioterapeut som jobbar med knäskador inte kommer känna lite genom jeansen på dig för att få en uppfattning om hur dina besvär yttrar sig, eller blunda när du gör dina övningar.

Även vi som jobbar med bäckenbotten vill undersöka och utvärdera, se hur muskler rör sig och få en uppfattning om var du har ont. Var därför beredd på en undersökning när du träffar en bäckenbottenfysio!

Det är inte bara gamla eller nyförlösta kvinnor som behöver oss

Besvär med bäckenbotten kan drabba alla. Besvären kan gälla allt ifrån inkontinens, svårt att kissa, avföringsinkontinens, förstoppning, magsmärtor, bäcken/ländryggsbesvär, smärta vid sexuell penetration, smärtor i underlivet eller kring svanskotan. Dessa besvär återfinns hos alla olika sorters människor i olika åldrar.

Om en person läcker urin är behandlingen inte alltid bäckenbottenträning

Inkontinens handlar ofta om ett system som inte fungerar optimalt, inte bara enstaka muskler. Ibland kan fokus därför ligga på att optimera styrka och eller spänningsgrad i andra muskler än bäckenbotten. Fysioterapi för bäckenbotten är så mycket mer än att bara stärka upp en muskelgrupp. Det kommer omfatta träning för ökad rörlighet, avslappning, successiv upptrappning av andra övningar, råd om ergonomi och om toalettvanor. För att bara nämna lite av allt det vi gör och kan.

Bara för att du redan kniptränat en massa och detta inte löst dina besvär, betyder det inte att en fysioterapeut inte kan hjälpa dig.

Rehab behövs inte om jag ändå ska opereras

En operation görs för att rätta till ett anatomiskt problem, men fysioterapi före och efter en operation kan hjälpa till med återhämtningen och att återfå funktion.  Fysioterapi syftar till att optimera funktionen och återhämtningsförmågan i anslutning till kirurgi. Ibland handlar det om bäckenbottenträning, ibland om alla andra saker.

Fysioterapi vid andra diagnoser

Vi träffar gärna dig som har andra gynekologiska eller närbelägna diagnoser. Det finns ofta saker vi kan behandla. Vi kanske inte kan få bort alla besvär, men symtomlättnad från någon del kan bidra med ökad hälsa i alla fall. Trots eventuellt kroniska diagnoser går det ofta att jobba bort en del av de kopplade besvären.

Vi har ofta specifik vidareutbildning

Vi som är specialister har en treårig vidareutbildning. Sedan finns det andra fysiokollegor som jobbar inom nischen men som ännu inte påbörjat eller färdigställt sin specialistutbildning. Här hittar du de flesta av oss – och på respektive person står det om vi har specialistutbildning eller inte.

En fysioterapeut som gör vaginala eller anala undersökningar är inte knäpp

Tyvärr är det mest i fysioterapeutkretsar den här fördomen dyker upp. För mig är logiken enkel. Vi jobbar med muskulära, skelettala och neuromuskulära system överallt annars i kroppen för att optimera funktion och rörelseförmåga. Jag jobbar enligt precis samma principer som alla andra kollegor, bara att jag måste palpera de aktuella områdena genom en kroppsöppning. Att jag inte ryggar tillbaks för det intima i detta är en annan sak, och det är kanske däri det ”knäppa” ligger. Men eftersom patienterna gärna väntar i veckor eller månader bara för att få en sån här bedömning är jag ändå rätt övertygad att behovet av fler av oss är enormt.

Fysioterapi för bäckenbotten är inte bara för kvinnor

Många tror att bäckenbottenproblem endast drabbar kvinnor, men män kan också drabbas, särskilt efter prostataoperationer eller på grund av kroniska bäckensmärtor. Det är viktigt att män också är medvetna om att bäckenbottenfysioterapi finns även för dem. Just jag jobbar enbart med kvinnor, men det finns kollegor som jobbar även med män. Kompetenskartan jag rekommenderade ovan anger även vilka av kollegorna som även tar emot män.

Vi erbjuder också hjälp vid sexualhälsoproblem

Bäckenbottenfysioterapi kan vara avgörande för att hantera smärta vid samlag eller orgasm eller andra sexrelaterade besvär. Vi arbetar med att förbättra funktion och minska smärta, vilket kan förbättra ditt sexliv och allmänna välmående.

Det finns inget skamligt med att söka hjälp

Bäckenbottenbesvär är inget att skämmas över. Vi behandlar dessa problem på samma sätt som vi behandlar ryggproblem eller idrottsskador. Det är viktigt att söka hjälp tidigt för att förhindra att problemen förvärras eller påverkar din livskvalitet. Du kan vara trygg med att vi har sett och hört det mesta!

Läs också

Saker du inte visste om din bäckenbotten

3 kommentarer till “10 saker du inte visste om fysioterapi för bäckenbotten”

  1. Min personliga erfarenhet är att de fysioterapeuter med inriktning kvinnlig hälsa är så otroligt mer pålästa och har koll på helheten än gynekologer har ingen stor tilltro till gynekologer alls när det gäller mina förlossningsskador. 12 år efter min första förlossning fick jag ens veta att jag hade det, och det var efter en undersökning av fysioterapeut, som hittade ett icke lagat klipp. Har aldrig fått någon info alls av de otaliga gynekologer jag gått till genom åren. När jag vill ha svar på något jag undrar ang det bokar jag tid till fysion.. Får ej bra svar hos gyn..

  2. Hej Mia,

    För 6 månader sedan opererades jag på Karolinska i Huddinge perineorafi. Igår så spelade jag dumt nog fotboll inomhus med min son varpå jag halkar bakåt och slår i rumpan osv, vilket förutom att det gjorde ont och är ömt i dag också gett mig sån ångest – tänk om något gått sönder nu av detta som opererats? Försöker tänka att det inte bör kunna vara möjligt såhär lång tid efter operation, men jag vet inte, kan man förstöra/riva upp nåt trots det ska vara ”fullständigt läkt”? Vet att det aldrig blir lika starkt som före då det nu är ärrvävnad osv, men jag vet inte om man kan förstöra något på nåt sätt vid det här laget? Orolig…

    Tacksam för svar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *