
Smärta vid amning eller flaskmatning
En text om amnings- och matningsergonomi har jag haft här på bakingbabies i alla år, men nu är det dags att uppdatera den!
Det är många som upplever smärtor och besvär relaterade till amning och flaskmatning, och många upplever att de har svårt att få stöd och råd från vården gällande detta. De generella råden är att sitta med rak rygg, undvika att sjunka ihop och att ha bra med fot- och armstöd. Att bibehålla avslappnade axlar och att använda en amningskudde är vanliga råd.
Ger dålig ergonomi smärta?
För ammande personer med smärta har råden länge varit fokuserade på just ergonomi. Men vi saknar robust evidens för att detta faktiskt löser smärtproblemen. De allra flesta får mindre ont i kroppen av amningen/matningen ju större barnet blir och ju mer av barnets vikt som går att stödja i famnen.
Det är vanligt att ha ont. Över en tredjedel av ammande har ont i nacken och en femtedel har ont i ryggen. (Jag saknar motsvarande siffror för flaskmatande individer). Men vi saknar alltså koppling mellan just amnings/matningsposition och muskulära problem. Vi har alltså inte evidens för att någon viss position leder till mer smärta.
Utvecklingen i synen på ergonomi
Hur vi pratar om smärta, hållning och ergonomi har förändrats mycket de senaste åren. Tidigare forskning och de rekommendationer man utgick ifrån fokuserade mycket på att “rätta till” felaktig hållning och optimera ergonomin utifrån en slags mall om rätt och fel.
Men nyare forskning har dock gett oss en mycket mer nyanserad bild, där kopplingen mellan ergonomi och smärta är mycket vagare.
Smärta är ett komplext fenomen
Smärta är en subjektiv upplevelse som påverkas av biologiska, psykologiska och sociala aspekter. Modern smärtforskning betonar att dålig hållning inte nödvändigtvis leder till smärta.
Det finns däremot studier som belyser kopplingen mellan statiska matningspositioner och andra saker. Stress, ångest och depression kan fördjupa och förvärra en pågående smärta. Ihållande smärta vid amning kan vara en bidragande faktor till depression hos ammande.
Att ha ett starkt socialt närverk och gott stöd kan underlätta hanteringen av smärta.
Individuella variationer
Inte i någon situation i livet finns det en universellt optimal hållning som är korrekt för alla människor. Studier har visat att människor har en stor variation på hur vi står, sitter och rör oss, och att det inte nödvändigtvis är förknippat med smärta eller skada.
Istället kan det vara fördelaktigt att identifiera positioner och aktiviteter som triggar smärta och besvär hos just dig. Genom att lära dig att arbeta runt just dessa kan du hitta en mer individuellt anpassad och bekväm hållning.
Aktuella ergonomiska råd
Moderna ergonomiska rekommendationer betonar variation och rörelse snarare än att hålla en strikt korrekt hållning. Det vi lägger mest tonvikt vid nuförtiden är att undvika långvarig statisk belastning och lägga till rörelsepauser. I början när man ammar otroligt ofta och länge är det svårt att följa även dessa ergonomiska råd. Men att röra sig mellan amningsstunderna och att variera amningsposition mellan tillfällena kan vara hjälpsamt.
Fysisk aktivitet kan förebygga smärta
Fysisk aktivitet och motion är viktiga för att förebygga och hantera smärta. Regelbunden träning kan förbättra kroppens förmåga att hantera belastning och minska smärtkänsligheten. Som nyförlöst kan det vara svårt att veta vad man kan och får göra.
Därför har mina webbkurser alltid övningar som inkluderar armar, axlar och hållningsmuskler.
Smärta vid amning eller flaskmatning
Den moderna forskningen om smärta, hållning och ergonomi visar att detta är komplexa frågor utan enkla ”one size fits all”-svar. Läs gärna på om olika amningspositioner – inte för att något är besvisat bättre än någon annan, utan för att variation kan vara smärtlindrande. Här finns bra info.
Generell träning och att ta hjälp om annat mående sviktar är lika viktigt för att minska smärtor och besvär.
Referenser:
- Association of breast feeding positioning with musculoskeletal pain in post partum mothers of Rawalpindi and Islamabad
- Associations Between Postpartum Physical Symptoms and Breastfeeding Outcomes Among a Sample of U.S. Women 2–6 Months’ Postpartum: A Cross-Sectional Study
- Breast Feeding Pattern may be Associated with Persistent Low Back Pain and Pelvic Pain Half a Year Postpartum
- Breastfeeding and pelvic girdle pain: a follow-up study of 10,603 women 18 months after delivery.
- Breastfeeding and pelvic girdle pain: a follow-up study of 10,603 women 18 months after delivery.
- Estrogen alone and joint symptoms in the Women’s Health Initiative randomized trial.
- Hormonal Influence on the Neuromusculoskeletal System in Pregnancy
- Musculoskeletal Impairment: Causes of Pain with Breastfeeding Insight into 11 Cases
- Nursing Mothers’ Experiences of Musculoskeletal Pain Attributed to Poor Posture During Breastfeeding: A Mixed Methods Study
- Prevalence and association of musculoskeletal disorders among breastfeeding women in Saudi Arabia
- Preventing Muscoloskeletal Pain in Mothers
- Role of hormones in cartilage and joint metabolism: understanding an unhealthy metabolic phenotype in osteoarthritis.
- The influence of ergonomic breastfeeding training on some health parameters in infants and mothers: a randomized controlled trial