Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Preeklampsi och fysisk träning

Preeklampsi och fysisk träning

a pregnant woman holding her baby bump while walking

Preeklampsi och fysisk träning

Preeklampsi är en komplex graviditetskomplikation som innefattar flera tillstånd relaterade till högt blodtryck. Det kännetecknas av högt blodtryck och protein i urinen efter vecka 20. Symtomen kan inkludera svullna händer och fötter, snabb viktökning och i vissa fall huvudvärk och synrubbningar. Den drabbar ungefär 5-8% av alla gravida kvinnor.

Fysisk aktivitet och konditionsträning före och under graviditeten kan spela en viktig roll för att minska risken för preeklampsi. Idag ska vi fördjupa oss i varför och hur!

Vad vet vi?

Studier visar att kvinnor med högre konditionsnivåer har lägre risk att utveckla högt blodtryck under graviditeten. Regelbunden måttlig träning, som promenader och simning, kan bidra till att optimera hjärt-kärlfunktionen och minska risken för dessa allvarliga tillstånd.

Fysisk aktivitet är viktigt

Fysisk aktivitet under graviditeten har potentiella fördelar för den allmänna hälsan, inklusive förbättrad kardiovaskulär hälsa och minskad risk för andra komplikationer. Regelbunden, måttlig motion kan förbättra blodtrycket, minska inflammation och hjälpa till att kontrollera viktökningen, vilket minskar risken för graviditetskomplikationer överlag.

Främjad blodcirkulation är också viktigt för att förebygga blodproppar, något som gravida har en ökad risk för.

Förebyggande motion före graviditeten

Det finns studier som visar att fysisk aktivitet före graviditeten minskar risken att utveckla preeklampsi med 41%.

Man har sett att kvinnor som utvecklar högt blodtryck under graviditet i större utsträckning har lägre konditionsnivåer före graviditeten. Det finns även skillnader vad gäller konditionsnivåer hos nyförlösta med/utan preeklamsi. Man kan se att de utan preeklampsi har bättre kondition.

Behandlande fysisk aktivitet under graviditeten?

Det finns studier om fysisk aktivitet och träning under graviditet som visar olika resultat. Några studier visar att fysisk aktivitet inte påverkar risken att drabbas. Det finns också studier som påvisar att fysisk aktivitet minskar risken att drabbas av preeklampsi. Det verkar genomgående finnas mer robust stöd för att träning under graviditeten minskar risken för högt blodtryck, men inte lika stort stöd för att den faktiska risken för preeklampsi minskar.

En del av dessa motstridiga resultat uppstår genom olika metoder för att mäta fysisk aktivitet och olika inkluderingskriterier för deltagare.

Rekommendationer för fysisk aktivitet

Gravida kvinnor är rekommenderade att vara måttligt fysiskt aktiva genom exempelvis promenader, simning eller cykling, i minst 150 minuter per vecka. Utöver detta bör många också träna styrketräning av kroppens stora muskelgrupper 2-3 gånger i veckan.

Du bör anpassa träningen efter din konditionsnivå och ditt mående och hälsa.

Vardagsmotion

Tiden som en kvinna spenderar stillasittande under graviditeten kan höra ihop med risken för havandeskapsförgiftning. Det verkar som att jämnt fysiskt aktiv på en förhållandevis låg nivå under hela dagarna kan vara lika fördelaktigt som att träna hårt någon enstaka timme per vecka.

Vardagsmotion refererar till de små, regelbundna rörelser och aktiviteter som du kan integrera i din dagliga rutin, utan att det nödvändigtvis behöver vara en strukturerad träningssession. Detta inkluderar aktiviteter som att gå, stå upp ofta under arbetsdagen, eller att ta trapporna i stället för hissen. I en studie har man sett att högre nivåer av vardagsmotion under graviditeten är kopplat till lägre risk för preeklampsi, och mer tid stillasittande var kopplat till en högre risk att drabbas.

Ta en kort promenad efter varje måltid eller använd lunchrasten för en promenad. Att gå istället för att ta bilen för kortare ärenden kan också vara ett enkelt sätt att öka din vardagsmotion. Om du har ett stillasittande arbete, försök att ta regelbundna pauser för att röra på dig. Att stå upp och sträcka på benen var 30 minut kan ha en positiv inverkan på din hälsa. Testa att ha gående möten och ta telefonsamtal medan du rör dig.

Fysioterapi

Fysioterapeuter kan ge anpassade träningsprogram och rådgivning för att främja hälsa och välbefinnande under och efter graviditeten. Om du är osäker på hur eller om du kan vara fysiskt aktiv eller träna, är det ofta bra att boka en tid hos en fysioterapeut.

Här är några saker att tänka på:

  • Om du inte har tränat regelbundet på ett tag, börja med korta, lågintensiva träningspass och öka gradvis längd och intensitet över tid.
  • Promenader, simning och cykling på stationär cykel är ofta bra alternativ att börja med. Har du smärta någonstans i kroppen kan en fysioterapeut hjälpa dig att hitta en motionsform som fungerar.
  • Vila när du behöver det och undvik att träna om du känner dig yr, illamående eller har smärta.
  • Om du upplever några nya symtom, till exempel smärta, blödning eller svullnad, sluta träna och kontakta din läkare eller barnmorska omedelbart.

Postpartum

Tiden efter födseln är viktigt för återämtning efter graviditet och eventuella komplikationer. Fysioterapeuter kan sedan hjälpa till med anpassade rehabiliteringsprogram för att återställa muskelstyrka och kondition samt främja generell hälsa och välbefinnande. Speciellt riktad konditionsmässig rehabilitering efter förlossningen kan kanske både minska risken för preeklampsi under nästkommande graviditet och påverka hjärt-kärlhälsan även på sikt.

Referenser

2 kommentarer till “Preeklampsi och fysisk träning”

  1. Tack för din genomgång av forskning och presentation. Intressant! Det som slår mig när jag läser är att PE oftast drabbas förstisar som har mera tid för vila återhämtning och träning. Omföderskor uppger att de tränar mindre, väger mera och får inte sitta stilla för deras stora barn kräver uppmärksamhet. Har du sätt någon forskning på förstisar och omföderskor och de fysiska rörlighet / träning?

    1. Tänker du fysisk aktivitet/fysisk träning specifikt i relation till preeklampsi eller tänker du i generell gravid befolkning?
      Jag har nog faktiskt inte sett någon studie på varken det ena eller det andra. Det svåra med självrapporterade värden, som vid fysisk aktivitet/träning är att det har ganska låg tillförlitlighet. Det är lite samma som med självrapporterad kost, man tenderar att svara som man hade önskat att det var, eller som det var den där veckan när man var som bäst…

      Men min uppfattning är att de flesta omföderskor tenderar att ha lägre nivåer av strukturerad och planerad fysisk träning, men kanske högre nivåer av mer lågintensiv fysisk aktivitet jämfört med förstföderskor. Stillasittandet skulle kunna vara ganska jämnt, om man slår ut det på veckan, men ansträngningsnivån skiljer sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *