Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Amning och feminism – vad vården säger och förmedlar

Amning och feminism – vad vården säger och förmedlar

beige and pink knitted breast on white surface

Amning och feminism – vad vården säger och förmedlar

Amning är ett ämne som väcker mycket känslor och debatt, både inom forskare och bland allmänhet. WHO rekommenderar exklusiv amning för barn upp till sex månader och som komplement till annan föda upp till två år. Trots att de flesta forskare och kritiker är överens om att amning har fördelar, är diskussionen om dess betydelse och effekter ständigt pågående. Majoriteten av sjukhus och vårdorganisationer följer WHO:s riktlinjer och rekommenderar amning som den bästa näringskällan för spädbarn.

Feministisk kritik av amningsförespråkandet

Feministisk kritik riktar sig mot hur amningsförespråkandet ofta leder till att kvinnor blir skuldbelagda om de väljer att ge sitt barn ersättning. Amningskampanjer är ofta utformade på ett sätt som gör att kvinnor inte ens uppfattar att det finns alternativa val. Det “bästa” alternativet är ofta definierat utifrån kliniska perspektiv, snarare än att ta hänsyn till kvinnans egna önskemål.

Kvinnoförtryck är en social konstruktion som även påverkar hälso- och sjukvården. I ett medicinskt patriarkalt system förutsätter man ofta att kvinnor är mindre kapabla att förstå och tolka sina egna behov och omgivning. Forskning visar att vissa inom sjukvården kan uppfatta kvinnor som gör valet att inte amma som “irrationella och outbildade”. När vården fokuserar på amningens biomedicinska och nutritionella fördelar, snarare än mammans välbefinnande, prioriterar vården ofta barnets behov över moderns. Detta bidrar till idealiseringen av den osjälviska modern som ammar utan att kräva något tillbaka. Samtidigt visar studier att många förstagångsmödrar upplever amning som smärtsam, onaturlig och krävande. Amning kan också innebära en begränsad personlig belöning, och att amning kan leda till en känsla av “loss of self”.

Fokus på kvinnans välbefinnande

För att skapa en mer rättvis och stödjande vårdmiljö måste vi flytta fokus från varför kvinnor bör amma till hur en amning kan vara positiv och fungerande för både kvinnor och barn. Istället för att bedöma kvinnor som själviska för att de väljer bort amning, bör vårdgivare uppmuntra dem att göra egna, informerade val om hur deras kroppar används. Vårdpersonal som möter kvinnor med spädbarn måste centrera sina insatser på att förstå och respektera kvinnans behov och upplevelser.

Det vården säger har dubbla bottnar

“In caring for families in maternal child settings, clinicians must provide care that balances optimal infant nutritional needs with the psychological needs of the mother. Breastfeeding promotion as it is currently practiced oppresses maternal choice and voice in infant feeding decisions, thus acting to instil perceived feelings of guilt. In light of this, it is critical that the traditional hierarchical relationship that is employed by nurses and other health care providers when providing breastfeeding education and support is shifted to a collaborative partnership between the woman and care provider”.

(1)

För att stödja kvinnors val och välbefinnande är det viktigt att vårdpersonal är närvarande och öppna för att diskutera amningens konsekvenser och kvinnans egen upplevelse.

“By establishing a relationship and being present and open to discussing implications and concerns related to breastfeeding and maternal well-being, clinicians are facilitating exploration of women’s understanding, needs, and experiences related to breastfeeding”.

(1)

Ett feministiskt perspektiv på amningsråd

Amningsråden kan endast betraktas som rättvisa när det vi presenterar det som en valmöjlighet för alla kvinnor, oavsett ras eller klass. Amningsförespråkande bör inkludera arbete för policys som främjar både moderns och barnets fysiska, sociala och ekonomiska välbefinnande. Det bör också ligga ett fokus på att undvika negativa effekter för kvinnor som väljer att amma. Stöd för amning måste gå bortom information och uppmuntran till att även omfatta politisk handling som värderar kvinnors produktiva och reproduktiva arbete, deras kroppar och val, samt stödjer värdet av barn och familjer av alla slag (3).

Avslutande reflektioner

Genom lyfta upp de patriarkala strukturer som påverkar amningsinformationen för diskussion och granskning kan vi arbeta för att stödja kvinnor på ett sätt som respekterar deras val och välbefinnande. Förändring kräver att vi delvis omvärderar vården och det fokus som vi lägger på amning. Vi bör se även kvinnans behov och inte enbart barnets. Det är dags att skapa en vårdmiljö där kvinnors röster och val är lyssnade på och respekterade. Där amning är ett informerat och fritt val snarare än en skuldbelagd norm. Med detta sagt tycker jag samtidigt att det är viktigt regionerna finaniserar och stödjer amningsmottagningar för de kvinnor som önskar och behöver stöd att amma sina barn.

Referenser:

  1. Infant feeding and maternal guilt: The application of a feminist phenomenological framework to guide clinician practices in breast feeding promotion.
  2. Expressing yourself: a feminist analysis of talk around expressing breast milk.
  3. Is breastfeeding fair? Tensions in feminist perspectives on breastfeeding and the family.

4 kommentarer till “Amning och feminism – vad vården säger och förmedlar”

  1. Så viktigt att du lyfter detta! Det väcker så mycket känslor hos mig om hur det var när jag försökte amma. Jag upplevde att det var “amning till varje pris” oavsett om det var det som passade mig och min dotter. Amma oftare var ofta enda svaret. Och jag hade så ont! Var på amningsmottagning efter ett tag, men vi fortsatte båda att rasa i vikt. Jag var så utlämnad till vårdgivarna. Det kändes som ett misslyckande att börja ge ersättning, men med facit i hand borde det gjorts tidigare. Sen mådde hon ju bra. Nu är hon en matglad 4-åring.

  2. Oj vad många tankar och minnen detta väckte! Jag fyllde 75 år i somras så det var ett tag sedan jag ammade.
    Självklart ska den nyblivna mamman må bra. Amning är mer än matning och jag är inte övertygad om att det finns tillräckligt med stöd och hjälp för den som behöver det. Mitt första barbarn som föddes fem veckor för tidigt fick ganska snart övergå till att få ersättning efter en period då mamman pumpade bröstmjölk. Föräldrarna delade och denna nu femåriga pojke mår förträffligt. Hans åttamånaders lillebror ammades i sex månader.
    Mitt första barn föddes med akut kejsarsnitt och låg på intensiven de första veckorna. Fanns det något jag kunde göra för mitt barn? Ja, jag kunde ge honom mat! Jag pumpade mjölk var tredje timme och gick troget upp till sjukhuset med mina mjölkflaskor. När han kom hem kom jag igång med amningen och jag ammade i ett år. Jag slutade när vi var på stranden och jag badade topless och han trodde att maten var serverad. Då fick han ett äpple istället och det gick också bra:) Jag fick god hjälp av Amningshjälpen för att komma igång. Själva sjukvården hade inte mycket att erbjuda när det gällde just det. Jag tyckte det var så praktiskt att alltid ha maten med mig vartän jag gick med mitt barn. Efter en tid fick jag en utbetalning från modersmjölkcentralen. Min mjölk hade räckt till flera nyfödda som behövde modersmjölk. Jag kände att jag hade gjort något bra. På den tiden talades det också mycket om hur företag som Nestlé prackade på kvinnor mjölkersättning i onödan i länder där det inte fanns god tillgång till rent vatten och på så sätt bidrog till dålig barnhälsa för profitens skull.
    Mitt andra barn ammades i tio månader. Då bestämde han att han inte ville mer och jag fick finna mig i det.

  3. Jag arbetar själv med amning och det är ett svårt ämne eftersom det väcker så mycket känslor. Jag är alltid noga med att säga att man känner sig själv bäst och vet vad som är bäst för ens familj, men har man en önskan om att amma så är det min uppgift att hjälpa till så mycket det bara går. Diskuterar ofta med kollegor hur vi ska hantera detta att amningen nationellt sett går ner i landet och hur vi ska prata kring amning då det är så lätt att kvinnor känner sig skammade. 97% har ändå en önskan om att amma i 6 månader men endast runt 11% gör det. Vad händer på vägen och hur kan vi stödja? Det är dessutom ofta känt att amning är bra för barnet men få kvinnor och partners känner till amningens fördelar för kvinnan. Så det är himla svårt det där! Jag har både flaskmatat några av mina barn och ammat vissa av dem och bryr mig inte om kvinnan framför mig ammar eller inte, men nationellt sett tycker jag att det är bekymrande att amningen går neråt, framför allt internationellt.

  4. Intressant inlägg. Jag fick barn för snart 7 månader sedan och vi hade redan innan bestämt att jag inte skulle amma. Tyckte det enda vi fick höra både från MVC, BB, BVC var typ ”Gud vad bra då vet ni exakt hur mycket er son får i er”. Jag hade läst på mycket och kunde fatta ett beslut utifrån vårt liv.
    För vår familj var det ett jätte bra beslut att inte amma. Vi har kunnat dela på nätter och allt ansvar från dag 1. Första 2 veckorna tog i princip sambon alla nätter så att jag fick sova 8-9 timmar och tag igen en tuff och långdragen igångsättning. Tror att detta har gjort att min återhämtning gått fort, jag har mått förträffligt och tyckte att det har varit super kul och lättare att vara mamma än jag någonsin kunde föreställa mig. Vår son mår också jätte bra.
    Så bra med mycket information och även hjälp om man önskar amma. Bästa är om varje familj får bestämma utifrån vad som passar dom bäst utan pekpinnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *