Läsarfråga om uttänjda muskler i bäckenbotten
”Jag hade gärna sett ett inlägg om utsträckta/uttänjda muskler i bäckenbotten. Hur diagnostiserar man det, hur kan det behandlas, går det att träna bort? Och gärna något om prognos och påverkan på livet.”
Ja, den här frågan är inte helt enkel att besvara.
Begreppen “utsträckta” eller “uttänjda” muskler i bäckenbotten syftar på att musklerna har blivit översträckta och förlorat sin normala spänst och styrka, oftast som en följd av en vaginalt förlossning.
Bäckenbottens muskler fungerar som ett stöd för organen i bäckenet, såsom livmodern, urinblåsan och tarmarna. Vid påfrestningar, som under graviditet och vid en vaginal förlossning, kan dessa muskler bli uttänjda.
Uttänjda muskler kan återhämta sig nästan till hur de var och fungerade före graviditet och förlossning, men de återgår aldrig 100% till sin forna form och funktion. Olika individer har olika genetiska förutsättningar och olika förlosnsingar innebär olika för för och grad av utsträckning. Efter en mer omfattande utsträckning eller på grund av genetiska faktorer kan vissa individers muskler ha svårare att återta funktionen och formen. Detta kan leda till att musklerna inte längre kan alstra riktigt samma kraft som tidigare. Detta kan uttra sig som urinläckage, framfall eller en känsla av instabilitet i bäckenbotten.
Graviditetens påverkan
Under graviditeten sker en första tänjning av bäckenbotten, med störst påverkan mot slutet.
”Vaginal slapphet” (jag förklarar begreppet här nedanför) är tre gånger vanligare hos kvinnor som fött vaginalt jämfört med de som bara fött via kejsarsnitt.
Hormonet relaxin kan spela en roll i dessa förändringar, men studier har ännu inte bekräftat ett tydligt samband.
Skillnad på utsträckt och uttänjd
Jag tänker att det finns en tidsaspekt här. Alla muskler tänjs ut lite mer långvarigt men i lägre grad under graviditeten, och sträcks ut lite mer våldsamt men kortvarigt under förlossningen. Efter både graviditet och förlossning ska musklerna återhämta sig. Musklerna är uttänjda och fungerar lite sämre under hela återhämtningsperioden, men är ju såklart mer återhämtade tolv månader efter förlossningen jämfört med tolv dagar efteråt. Jag tänker mig att om graden av återhämtning är otillfredsställande efter 12-18 månader så kan man börja prata om mer långvarigt uttänjda muskler, så till den grad att det blivit deras nya normala. Före dess kan man mer se det som en tillfällig utsträckning som ofta är successivt övergående.
Vaginal ”slapphet”
I forskning kan man läsa om begreppet ”vaginal laxity” som närmast kanske kan översättas till vaginal slapphet. Slapphet är ett sånt värderat ord på svenska, så försök att läsa det mer som en beskrivning än som en värdering. Det beskriver en känsla av framförallt nedsatt stimuli vid slidsamlag och är ofta självrapporterat.
Det finns en stark koppling mellan ”vaginal slapphet” och uttänjning av bäckenbottens muskler, särskilt den muskelgrupp som kallas ”levator ani”. Utsträckningen av musklerna och slappheten som kan komma till följd av detta känns av mest under belastning, och mindre i vila.
Vaginal slapphet är inte samma sak som framfall. Framfall handlar om att något bäckenorgan är sänkt, slappheten fokuserar på känslan i själva vaginalkanalen.
Vad kan man göra åt det?
Uttänjning av muskler kan orsakas av mikroskador på muskelfibernivå, och det är inget man kan åtgärda kirurgiskt. Bäckenbottenträning är ofta första steget i behandling. Vissa kan uppleva förbättring med hjälp av bäckenbottenträning, men för vissa kan det vara svårt att återfå fullgod funktion. Finns det en samtidigt perinealkroppsdefekt bör den ofta åtgärdas för att optimera muskelfunktionen i stort.
Utsträckning och vaginal förlossning
Den maximala utsträckningen av musklerna sker när huvudet passerar bäckenbotten under en vaginal förlossning. Vaginal förlossning, särskilt vid den första, är en stark riskfaktor för vaginal slapphet. Bristningar ökar risken.
Vaginal slapphet och ålder
Med tiden, särskilt efter flera graviditetet och förlossning och i samband med menopaus, kan symtom av utsträckta muskler i bäckenbotten upplevas förvärrade.
Vi förlorar viss muskelmassa med ökad ålder, och detta kan spä på redan tidigare symotm.
Är det funktionellt någon skillnad på levatorskador och uttänjda muskler?
Vissa individer kan uppleva liknande symtom vid dessa båda tillstånd. Uttänjda levatormuskler kan resultera i nedsatt stöd för bäckenorganen, nedsatt knipförmåga och symtom av vaginal slapphet.
En levatorskada där musklen delvis eller helt lossnar från sitt fäste i bäckenet (avulsion) kan leda till liknande konsekvensen: förlust av stödjefunktionen, ökad framfallsrisk och känsla av vaginal slapphet.
Det kan dock vara en skillnad i graden av funktionsbortfall. En levatorskada kan ge mer uttalade symtom. Uttänjda muskler kan ibland bli bättre med träning, men en levatorskada kan du inte påverka med träning av just den påverkade muskeln i alla fall.
Både uttänjning och avulsion kan ge liknande mätbara resultat vid undersökningar och visa på ökade volym-dimensioner på ultraljud. Detta gör det ibland svårt att urskilja de två tillstånden.
Åter till frågan
Det är svårdiagnostiserat på sätt och vis, men blir ofta summan av ett funktionsbortfall och/eller upplevelsen av symtom som inte kan förklaras av en levatoravulsion eller perinealkroppsdefekt. Det behandlas i regel med bäckenbottenträning och upplevelsen där av kan minskas. Det behöver inte innebära någon viss prognos för livet i stort, men sänkt bäckenbottenfunktion kan vara förknippat med framfall senare i livet.
Referenser
- Associated factors of vaginal laxity and female sexual function: a cross-sectional study
- Can we define excess vaginal space? – Genital hiatus size and prolapse severity are correlated with cube pessary size
- Description of Vaginal Laxity and Prolapse and Correlation With Sexual Function
- Factors involved in changes in the levator ani during pregnancy
- Finite element modeling of maximum stress in pelvic floor structures during the head expulsion (FINESSE) study
- Is levator avulsion associated with vaginal laxity
- Is vaginal laxity an early symptom of pelvic organ prolapse?
- Is Vaginal Laxity Associated with Vaginal Parity and Mode of Delivery?
- MRI biomarker of muscle composition is associated with severity of pelvic organ prolapse
- Vaginal laxity: Semiology, diagnosis and treatments
- Vaginal laxity: which measure of levator ani distensibility is most predictive?
Jag genomgick en för bäckenbotten tuff förlossning 2022 och opererades för kvarstående perinealkroppsdefekt nu under 2024. Före operationen hade jag bla öppenhetskänsla, globuskänsla, instabilitetskänsla, extremt lättriggad överspänningssmärta (att sitta upp eller gå korta sträckor inomhus räckte för att trigga den), och dessa har till 95% lugnat sig efter operationen. Jag hade även första året postpartum brännande smärta och beröringssmärta så att det inte gick att ha kläderna mot underlivet, som jag tolkat som nervsmärta. Min fysio tycker fortsatt att min högra sida – som inte opererades, och där det sagts av flera undersökare att jag inte har någon levatorskada – är segare och svagare än den vänstra, och det var den sidan som under ca 6-7 månader efter förlossningen knappt ens svarade på tilltal, den sidan kändes bara som en grop (nu en mindre tydlig grop). Misstanken där är skadad innervering.
Det jag fortsatt känner är att bäckenbotten inte hinner med i plötsliga eller oväntade rörelser, tex om jag trampar fel och måste fånga upp mig eller det kommer en plötslig nysning. Då buktar den och läcker urin. Det känns ofta som att buktningen är värst kring bakre delarna, alltså kring anus (men jag läcker inte längre där vid ökat buktryck). När jag känner själv i underlivet känns vaginan fortsatt som en stor grotta (men nu är iaf mynningen stängd efter operationen). Är jag förkyld och hostar en hel dag eller anstränger mig lite mer så att bäckenbotten kan tänkas vara trött blir detta värre, och lite av överspänningen återkommer.
Jag är ändå nöjd, detta är verkligen småpotatis jämfört med vad jag hade förut (där all rörelse smärtade och en plötslig rörelse kunde ge rejäla kramper, jag hann utveckla ett ytterst försiktigt rörelsemönster och kämpar fortsatt med att avveckla min rörelserädsla). Men jag undrar om detta kan vara del av det du här beskriver: uttänjd muskulatur borde kunna orsakas av samma trauma som en innerveringsskada, om det nu stämmer att det är det jag har. Och jag undrar om du vet ifall det finns någon chans att fysioterapeutiskt återhämta sådant såhär långt efter. Inledningsvis fanns ju inte en chans till riktad träning, men har där möjligheten att återfå muskelns tidigare spänst gått förlorad?
Hej! Kroppen är fantastisk på sitt sätt att läka och ersätta förlorade funktioner med annat. Jag tycker inte att du ska ge upp, speciellt inte om det inte fått ett år sedan din operation. Kroppen håller på att hitta sitt nya normala och därefter kan den ockå hitta nya vägar att kompensera.
Hej,
kan man träna en skadad levatorsida som känns som en grop i slidväggen, extra effektivt genom att knipa samtidigt som man har ett finger mot slidmynningen och därmed få till liksom extra motstånd mot muskeln, att man ja pinpointar med fingret den muskel man vill träna upp?
Maria
Hej! Nej man kan inte pinpointa någon enstaka muskel i bäckenbotten. Den sorts knip som ger bäst effekt enligt forskning är tanken att knipa som att man ska hålla in en fis. Då aktiverar man alla musklerna på mest effektiva sätt.