Historisk vy över bäckensmärta under graviditet
När jag tittar tillbaka på äldre texter på bakingbabies, och städar bland dessa, blir det ibland så otroligt tydligt att vi under ett antal år har befunnit oss i ett skede av förändringar.
2014 och 2018 skrev jag en serie texter där jag kritiserade både vilken kulturell syn vi har på gravida och hur viktiga samhällsfunktioner så som Försäkringskassan resonerade om sjukskrivningar.
Så här skrev Försäkringskassan 2018:
“Kan jag få sjukpenning?
Om du blir sjuk och har nedsatt arbetsförmåga får du sjukpenning på samma sätt som du skulle fått om du inte var gravid.
Men normala graviditetsbesvär som till exempel ryggont och trötthet räknas inte som sjukdom och ger därför inte rätt till sjukpenning.”
Vad är normal ohälsa?
Jag är helt med på att det finns ohälsa på ett spektrum och att man inte kan bli sjukskriven för minsta lilla. Men det som irriterade mig då var det här med “normala graviditetsbesvär”? Jag menade att ohälsa är ohälsa, oavsett om det infaller under en graviditet eller inte. Det vi som jobbar mycket med bäckensmärta under graviditet vet är fäljande: Graviditeter kan vara starten på långvariga smärttillstånd i ländrygg och bäcken. Ju mer individen biter ihop och kör på som vanligt, desto svårare kan smärttillstånden blir.
Det gick så långt att jag skrev följande:
”När jag nästa gång träffar någon som påstår att graviditeter inte är en sjukdom kommer jag svara ’det är för all del inte skottskador heller’. ”
Detta lyftes även i en vetenskaplig studie 2013:
“In Sweden, the societal opinion of pregnancy is that it is a normal condition implicating that a woman with a normal pregnancy should be able to continue her life as usual during pregnancy. The view of pregnancy as a normal condition where pregnancy-related problems not necessarily should be a reason for sick leave is widely spread, for example stated by the information available at the web site of the Swedish Social Insurance Agency.”
Men det är bättre nu!
Försäkringskassan medger numera att graviditetsrelaterad bäckensmärta är ett vanligt hälsoproblem under graviditeten. Det kan ge rätt till sjukskrivning beroende på smärtans svårighetsgrad och påverkan på arbetsförmågan. De har inte ändrat helt på sina formuleringar, men gjort ett viktigt tillägg.
”Om du blir sjuk och har nedsatt arbetsförmåga får du sjukpenning på samma sätt som du skulle fått om du inte var gravid. Men normala graviditetsbesvär som till exempel ryggont eller trötthet räknas inte som sjukdom och ger därför inte rätt till sjukpenning.”
Vad är det som har förändrats?
Synen på graviditetsrelaterad bäckensmärta (tidigare kallat foglossning) har förändrats över tid, både medicinskt och samhälleligt, särskilt när det gäller hur problemet har behandlats och uppfattats i Sverige.
Tidigare betraktade man bäckensmärta som en “normal” del av graviditeten. Detta ledde till att kvinnor ofta fick rådet att “stå ut” med smärtan eftersom den sågs som ofarlig. Numera förstår de allra flesta att det kan vara ett svårt och funktionsnedsättande tillstånd, även om det är en del av en frisk fysiologisk process (själva graviditeten).
Med försäkringskassan ökade fokus på arbetsförmåga istället för diagnoser har själva bedömningen av funktion blivit allt viktigare. Nu ser man till hur smärtan påverkar individens förmåga att utföra det specifika arbetet. Det blir dock avhängigt av ett bra läkarintyg, eftersom försäkringskassan själva inte kan avgöra graden av funktionsnedsättning. I den bästa av världar får du som individ träffa både en fysioterapeut och en läkare, innan intyget för sjukskrivning skrivs.
Nonchalansen till kvinnofrågor
Historiskt har graviditetsrelaterad bäckensmärta (liksom många andra tillstånd inom kvinnohälsa) ofta varit ansedda som oviktiga. Kvinnorörelsen har över tid lyft fram att kvinnors hälsa och kvinnors kroppar är viktiga områden för jämställdhet. Jag tycker att det är spännande att i realtid ha följt hur förändringar inom det här området har skett.
Vi ska också vara stolta över att vi har framstående forskare inom fältet just bäckensmärta under graviditet, i Sverige. Shout out till Annelie Gutke och gänget. Det ni gör är viktigt!
Det har blivit bättre!
Synen på graviditetsrelaterad bäckensmärta har övergått från att vara en accepterad, naturlig del av graviditeten till att bli erkänd som ett medicinskt tillstånd som kan kräva sjukskrivning och aktiv behandling. Den ökade forskningen kring kvinnors hälsa, en förändrad samhällelig attityd till graviditet och att vi fysioterapeuter som behandlar besvären har tagit ett kliv framåt och gjort vårt för folkbildningen har bidragit till förändringen. Heja oss alla som krävt förändring. Den har, om än långsamt, kommit till oss!