Kan man göra nervglidningsövningar för pudendusnerven?
Nervglidningsövningar kan ibland lindra besvär från ischiasnerven. Finns det evidens för nervglidning av pudendusnerven? Finns de olika övningar för de tre olika delarna av nerven?
Läsarfråga från fysiokollega
Vad är nervglidningsövningar?
Nervglidningsövningar är tekniker som man kan använda för att förbättra nervrörelse och minska smärta orsakad av nervirritation eller inklämning. Dessa övningar har som syfte att hjälpa nerverna glida lättare genom de omgivande vävnaderna. Att nerven glider bra kan minska spänning, obehag och svullnad runt nerverna. Nerver passerar förbi muskler och bindväv och kan bli komprimerad mellan dessa, eller mot benstrukturer. Nervglidningsövningar är synonymt med nervmobilisering eller neurodynamiska övningar, och på engelska ibland nerve flossing.
Varför glidningar för nerver?
Nerver måste kunna röra sig fritt och anpassa sig till kroppens rörelser. Ibland kan nerverna klämmas eller utsättas för tryck på grund av muskelspänningar, inflammation eller svullnad. När en nerv utsätts för kompression eller irritation kan det leda till smärta, stickningar, domningar och svaghet. Detta uppstår ofta i områden där nerven försörjer med känsel eller motorik. Exempelvis kan nervinklämning i nacken leda till symtom längs armarna, medan nervpåverkan i ryggen kan orsaka obehag i benen.
Hur gör man nervglidningsövningar?
Nervglidningsövningar syftar till att skapa en försiktig och kontrollerad rörelse av nerverna genom de omgivande strukturerna. Genom att flytta nerverna fram och tillbaka utan att sträcka dem överdrivet kan nervglidningen underlätta genom att minska tryck- och spänning kring nerven. Övningarna är också tänkta att stimulera blodflödet kring nerven, vilket kan bidra till en snabbare läkningsprocess och förbättra nervens funktion.
Övningarna delar vi ofta upp i två huvudtyper:
Glidingar: Här rör sig nerven fram och tillbaka genom muskelvävnaderna och omgivande strukturer utan att den sträcks. Detta ökar nervens flexibilitet och främjar blodflödet runt omkring.
Sträckningar: Denna teknik innebär att nerven utsätts för en lätt och kontrollerad sträckning med syfte att förbättra dess rörlighet.
Nervglidningsövningar är vanligtvis smärtfria och ska inte provocera smärta eller obehag, utan endast ge en lätt känsla av stretch. Det är viktigt att börja försiktigt och gradvis öka intensiteten om det känns bra.
Vad säger evidensen?
Det finns viss evidens för att nervglidningsövningar kan vara effektiva för att lindra symtom vid nervrelaterade tillstånd. Dock är det viktigt att veta att forskningen är fortfarande begränsad och spretig. Flera studier pekar på fördelar, särskilt vid specifika tillstånd som karpaltunnelsyndrom och ischiassmärta. Vi behöver mer högkvalitativ forskning för att fastställa om, hur och varför nervglidningsövningar fungerar i praktiken. Vi behöver också evidens för om detta går att göra i bäckenbottenområdet, jag hittar ingen sådan alls.
Kan man göra nervglidningar för pudendusnerven?
Pudendusnerven är en viktig nerv inom bäckenområdet. Den utgår från sakralplexus (från spinalnerverna S2–S4) och löper längs bäckenbotten för att slutligen dela sig i tre grenar: den rektala grenen, perineala grenen, och grenen som går till klitoris eller penis. Den här nerven försörjer både muskler och hud i området. Detta gör att den är central för både känsel och muskelfunktion i bäckenbotten.
För att påverka pudendusnerven genom nervglidningsövningar bör man tänka på dess position och möjliga tryckpunkter längs nervbanan. När det gäller nerver som går genom ett ben eller en arm kan man lättare skapa rörelse i nerven genom rörelser i själva extremiteten. I bäckenbotten är det inte riktigt lika enkelt.
Kan man skapa rörelse där?
Det finns inget som i sig kan skapa en ”böjning eller sträckning” i nerven, men rörelser i bäckenområdet kan eventuellt ökad blodcirkulationen. Här kan man tänka sig att knip och avslappning kan ge en effekt även på nerven. Höjning och sänkning av bäckenbotten bode rimlingen skapa mindre drag och avslappning även i nerven, och på så sätt stimulera nervens rörlighet.
Vissa menar också att bäckentippningar kan påverka hur pudendusnerven positionerar sig i förhållande till omgivande strukturer.
Det finns även en metod som en fysioterapeut kan utföra. Terapeuten lägger ett lägg tryck mot platsen där pudendusnerven löper ut mot bäckenbotten, med ett finger mot alcocks kalnal via vagina, samtidigt som patientens ben förs i flexion och extension. Målet med metoden är att skapa en sträckning och avlastning i nervens bana, vilket i teorin kan främja nervens rörlighet och minska eventuell irritation. Genom att hålla tryck över Alcocks kanal stabiliserar terapeuten pudendusnerven, och genom benrörelsen rör sig nerven och glider inom sitt hölje. Denna mobilisering utför man såklart mycket försiktigt!
Jag känner inte till något sätt att specificera denna teknik för att gå mer riktat mot de olika grenarna av pudendusnerven. Jag tycker också att logiken kring denna teknik haltar lite, men jag har själv testat den på några patienter med väldigt blandade resultat.
Vad behöver man tänka på?
- Använd försiktiga och kontrollerade rörelser, eftersom nerven är känslig för tryck.
- Anpassa tekniken efter varje individ, beroende på smärtnivå och svar på tryck/beröring.
Referenser om andra typer av nervmobiliseringar
- Effectiveness of Neural Mobilisation on Pain Intensity, Functional Status, and Physical Performance in Adults with Musculoskeletal Pain – A Systematic Review with Meta-Analysis
- Effectiveness Of Neuro Mobilisation On Pain, Range Of Motion, Muscle Endurance And Disability In Cervical Radiculopathy: A Systematic Review
- Neural Mobilization for Reducing Pain and Disability in Patients with Lumbar Radiculopathy: A Systematic Review and Meta-Analysis
- Routine Physical Therapy with and without Neural Mobilization in Chronic Musculoskeletal Neck Disorders with Nerve-Related Symptoms: Systematic Review and Meta-Analysis
- The effectiveness of nerve mechanical interface treatment for entrapment neuropathies in the limbs: A systematic review with metanalysis
Vill man inte använda inåt- och utåtrotation i höften under mobilisering?
Det kan man säkert göra om man tycker att det är kul eller bra på något vis, men sett till hur nerven går kan jag inte se hur det skulle påverka själva nerven.