Partner eller stödperson till en ammande – vad kan man göra?
Den ammande personens stöd bland nära anhöriga och det sociala nätverket i stort kan vara avgörande för amningsupplevelse och hur länge man ammar. Individer som har en stödjande partner har en större sannolikhet att planera att amma, att amma vid utskrivning från BB och amma under längre tid. Medförälder/ partner är den mest inflytelserika personen, långt utöver vad vårdpersonal kan vara.
Få pratar om bristande stöd från sin partner
Jag får regelbundet höra historier om bristande stöd från vården gällande amning. Men det är sällan någon som faktiskt nämner brist på stöd av sin partner. Är det en för personlig sak att berätta? Eller har forskningen fångat upp något som ingen annan gör?
Skinship
Det finns ett begrepp som man kallar “embodiment of care”. I det här sammanhanget omfattar det att föräldraskap utgör av kroppsliga förutsättningar, tekniker (typ för att bära, lyfta etc) och förmågan att omprogrammera sig till en ny repertoar eftersom föräldraskap ständigt utvecklas. Skinship handlar i sammanhanget om ett omfattande ansvarstagande i vardagens alla aktiviteter kring barnet; bära, natta, byta, leka, prata, mata, sköta nödvändiga inköp etc etc.
Föräldraskap utgörs av ett komplext pussel av aktiviteter som fäder/partners kan göra för att ta del av omsorgen för barnet. Konsekvensen av detta innebär att den vuxne får en internaliserad känsla för barnets rytm, att hen har en förmåga att avkoda barnets skrik/ljud samt förmåga att avläsa signaler/rörelser/kroppsspråk. Det innebär också att utveckla en förmåga till multi-tasking (anses väl traditionellt typiskt “mammigt”) samt att utveckla en förmåga till att hålla koll på sina känslor som ilska, frustration, stress (som kanske annars hört till i en manlig uppfostrar-roll, tänk Emils pappa…).
Vad vet vi från studier?
Tidigare studier har visat att kvinnor som får aktivt stöd från sina partners, oavsett tidigare amningserfarenhet, visar större självförtroende i sin förmåga att amma jämfört med dem med ambivalenta eller negativa partner.
Det finns en koppling mellan fäders stöd och den autonoma motivationen hos både förstföderskor och erfarna mammor. Specifikt korrelerar en ökning av fäders stöd med högre inre motivation och motivation relaterad till barnets hälsa, särskilt hos flergångsmammor.
Den känslomässiga miljön som partnern skapar och upprätthåller spelar en avgörande roll i en mammas amningsupplevelse.
Moderna fäder/partners vill vara aktivt involverade i amning och söker ofta stöd för att hjälpa sina partner. När det uppstår amningssvårigheter känner sig fäder/partners ofta hjälplösa och skyldiga, vilket indikerar att de kanske saknar tillräcklig kunskap och resurser för att effektivt stödja sina partner.
Partner eller stödperson till en ammande – vad kan man göra?
Var ett stöd!
Amning kan vara känslomässigt utmanande. Lyssna på din partner och ge ditt stöd. Var uppmuntrande och påminn henne om att hon gör ett fantastiskt jobb. Erbjud tröst och hjälp henne att hantera eventuella frustrationer.
Gör grovjobbet
Ge praktiskt stöd. Hjälp till med praktiska sysslor som matlagning, städning och att ta hand om eventuella andra barn. Genom att ta hand om hushållet kan din partner fokusera på amning och återhämtning.
Ha tålamod
Amning kan komma med sina utmaningar. Var medveten om att det kan ta tid för din partner att känna sig bekväm och säker i amningen. Ha också tålamod med den ”hudmättnad” som kan uppstå av att amma och vara nära en bebis. Det kan vara så att din partner inte har lust för så mycket annan beröring under den intensiva amningsperioden.
Uppmuntra egentid
Kom ihåg att din partner också behöver tid för sig själv. Uppmuntra henne att ta pauser för att koppla av, vilket kan hjälpa till att minska stress och öka hennes amningssjälvtillit.
Fira det som går bra!
Kom ihåg att varje liten framgång är värd att firas. Oavsett om det handlar om en bra amningssession eller att ett problem har lösts, beröm och fira!
Läs på!
Lär dig om amningens fördelar, tekniker och utmaningar. Ju mer du vet, desto bättre kan du stödja din partner. Läs böcker, artiklar eller delta i amningskurser tillsammans.
Ta det ansvar du kan
Om ni planerar att ge flaskor med pumpad bröstmjölk eller ersättning, kan du ta ansvar för vissa matningar. Detta ger din partner en chans att vila och kan också stärka bandet mellan dig och barnet.
Skapa en lugn och bekväm miljö
Se till att din partner har en bra plats att amma. En bekväm stol, kuddar och bra belysning kan göra stor skillnad.
Var en i teamet
Acceptera att ni är en del av detta tillsammans. Följ med på BVC-besök och om ni behöver, delta i amningsgrupper eller stödgrupper för att träffa andra föräldrar och få tips och råd.
Referenser:
- Breastfeeding in the 21st century. Epidemiology, mechanisms and lifelong effect.
- Effectiveness of male partner-targeted breastfeeding education and support interventions on mothers’ breastfeeding self-efficacy in central Ethiopia: a cluster-randomized controlled trial
- Engaging and supporting fathers to promote breast feeding: A concept analysis.
- Evaluation of the effect of the father’s support on the mother’s breastfeeding motivationFormulärets nederkant
- Father support breastfeeding self-efficacy positively affects exclusive breastfeeding at 6 weeks postpartum and its influencing factors in Southeast China: a multi-centre, cross-sectional study
- Fathers and parental support in everyday family life.
- Fathers experiences of supporting breastfeeding: challenging for breastfeeding promotion and education.
- Impact of Male-Partner-Focused Interventions on Breastfeeding Initiation, Exclusivity, and Continuation.
- Intimate Partner Violence and Breastfeeding Outcomes Among Canadian Women: An Exploratory Correlational Study
- Male involvement and maternal health outcomes: systematic review and meta-analysis.
- Postnatal care –Outcomes of various care options in Sweden.
- Social contexts of infant feeding and infant feeding desicions.
- The breastfeeding team: The role of involved fathers in the breastfeeding family.
- The influence of fathers’ sociaecnomic status and paternity leave on breastfeeding duration: A population-based cohort study.
- Thoughts and experiences of well-educated fathers about their role when breastfeeding difficulties arose
Jag har länge gått runt med tankarna att jag är missnöjd med det stöd jag fått av min partner under mitt barns första år. Du satte ord på många av mina känslor. Tack!