
Är sängläge under graviditet ett evidensbaserat råd?
Jag fick nyligen barn i v 29, utan förvarning. Det var varken havandeskapsförgiftning eller infektion, moderkakan var ok. Därmed finns det en risk att även nästa graviditet skulle bli kortare, enligt läkaren jag fick träffa för uppföljning. Jag frågade specifikt om träning och då sa hen att vid en eventuell graviditet kunde jag träna som vanligt fram till första sammandragningen och därefter inte alls. Det var också ganska troligt att det därefter skulle bli sängläge. Men det lät lite luddigt…Min fråga är nu: vet man någonting om samband mellan träning (rimlig mängd etc.) då det finns en högre risk att föda tidigt? – Läsarfråga
Vad säger evidensen om sängläge vid graviditet?
Sängläge under graviditeten kan rekommenderas kvinnor med hotande missfall, flerbörd, havandeskapsförgiftning, prematura sammandragningar med eller utan påverkan på livmoderhalsen och prematur vattenavgång. Detta är en praktik som använts i decennier, särskilt vid högriskgraviditeter, med syfte att förbättra både moderns och barnets hälsa. Dee senaste årens forskning ifrågasätter dock denna praktik och pekar på att metoden i många fall kan medföra negativa fysiologiska och psykosociala effekter.
Idag ska jag försöka ger er en evidensbaserad överblick över vad forskningen säger om sängläge under graviditeten.
Vad säger forskningen?
Sängläge har historiska rötter som sträcker sig tillbaka till den antika grekiska läkaren Hippokrates råden är djupt rotade i mödravården. Sängläge ordineras ofta vid högriskgraviditeter (hotande förtidsbörd, preeklampsi och fler börd) men vi saknar faktiskt stark evidens för att det förbättrar graviditetsutfallet. Det finns också risk för att sängläget i sig är kopplat till komplikationer så som högt blodtryck och kan bidra till kortare graviditetslängd och ökad risk för prematur födsel. Från forskning vet vi att vita gravida kvinnor oftare får sänglägesrestriktion än kvinnor av annan hudfärg.
Vilka effekter har sängläge?
- Sängläge under graviditet kan korta graviditetslängden med i snitt 5,4 dagar enligt en studie.
- I utvecklingsländer har man sett att sängläge kan öka födelsevikten hos barnet med ca 100 gram, men man har inte sett motsvarande ökning i västvärlden.
Vilka effekter har sängläge inte?
Sängläge minskar inte riksen för missfall och det verkar inte kunna hindra prematur förlossning.
Risker med sängläge
En person som ligger ner väldigt länge och väldigt mycket kommer förlora muskelmassa. Förlust av muskelmassa uppstår redan efter fem dagars sängläge och efter 20 veckors sängläge har det uppstått så pass stor avslasning på kroppen att bentätheten är påverkad negativt. Eftersom muskelarbete är viktigt för att reglera blodsockret hos gravida kan minskad muskelmassa också bidra till risken för att utveckla graviditetsdiabetes.
Individen kan också drabbas av en ökad risk för benskörhet, ventrombos och annan hjärt-kärlpåverkan. Dessutom kan de psykologiska effekterna bli stora – depression, ångest, stress och social isolering är några av de konsekvenser man sett i forskningen. Dessutom kan sängläget ge ekonomiska effekter genom förlorad inkomst, arbetsförlust och en ekonomisk börda för familjen.
Vad kan man göra istället?
Fysisk aktivitet är fördelaktigt under graviditet, både för förälder och foster. Vi vet med en stabil vetenskaplig grund att 150 minuter av måttlig fysisk aktivitet utspritt över 2-3 dagar per vecka är kopplat till signifikant minskning av risken att utveckla graviditetsdiabetes, preeklamspi och högt blodtryck. Det finns, enligt alla vedertagna riktlinjer, det vi kallar ”absoluta kontraindikationer” för fysisk träning under graviditet. Det är personer med graviditetskomplikationer som avråds från ansträngande träning, men som rekommenderas att fortsätta med sina vanliga, dagliga aktiviteter
Lågintensiv fysisk aktivitet och träning verkar för många gravida kvinnor ge ett bättre utfall vad gäller graviditeten i stort samt den generella hälsan. Forskning pekar på att anpassad fysisk aktivitet kan vara bättre än strikt sängläge för att på ett mer balanserat sätt att hantera riskgraviditeter.
Sänglägesprogram
Studier har dock visat att fysisk aktivitet kan minska risken för blodproppar, muskelsvaghet och muskelmaasseförlust, viktminskning, yrsel, matsmältningsproblem, benförlust och ökad benmineralisering hos högriskgravida som utsätts för sängläge. Här behövs självklart en fysioterapeut som hjälper till med ett individanpassat program utifrån varje gravid persons invididuella förutsättningar. Även för den som riskerar för tidig födsel kan det vara möjligt att delta i ett träningsupplägg med minimal risk för att öka livmoderns aktivitet. Ett exempel är vattenträning, där man sett att fem minuters uppvärmning , 20 minuters muskelstärkande övningar och 5 minuters nedvarvning är säkert för både mamma och foster. Det går att anpassa efter individen – varje minut räknas och kan bli mamman till nytta.
Trots detta bör det sägas att vi har begränsat med studier om fysiska träningsprogram för gravida med rekommenderad aktivitetsrestriktion. Den forskningsgrund vi har tyder dock på att en normal fysisk aktivitetsnivå eller någon form av motion under sängläge är säkert och inte ökar riskerna för det specifika medicinska tillståndet.
Är sängläge under graviditet ett evidensbaserat råd?
Sammanfattningsvis visar litteraturen att sängläge under graviditeten inte ger några tydliga fördelar för utfallet för mamma och foster, utan snarare kan medföra flera negativa fysiologiska och psykosociala konsekvenser. Det verkar finnas skäl att bibehålla råd om aktivitetsrestriktion, men också skäl för att stödja gravida att forsätta med anpassad fysisk aktivitet. Det verkar vara som att sänglägesordinationen är en rest från förr som vi skulle behöva tänka annorlunda kring idag.
Det kan naturligtvis också vara så att Sverige är mer restriktivt med sänglägesordinationer för gravida med komplikationer jämfört med en del andra länder. Oavsett är det viktigt att utveckla och utvärdera träningsprogram för gravida med aktivitetsrestriktion, samt att upprätthålla en viss nivå av fysisk aktivitet även under inaktivitet, för att förbättra både moderns och barnets hälsa. Här vill jag argumentera för att fysioterapeuter inom mödravård och förlossningsvård har en mycket viktig roll att fylla.
Referenser:
- Activity restriction and risk of adverse pregnancy outcomes
- Prenatal bed rest in developed and developing regions: a systematic review and meta-analysis
- Interventions during pregnancy to prevent preterm birth: an overview of Cochrane systematic reviews
- Activity Restriction and Hospitalization in Pregnancy: Can Bed-Rest Exercise Prevent Deconditioning? A Narrative Review
- Postpartum symptoms after antepartum bed rest
- Impact of Physical Activity Interventions on High-Risk Pregnancies: A Systematic Review and Meta-Analysis
- Adherence to recommended physical activity restrictions due to threatened preterm delivery – a descriptive multi-center study
Träningsprogram under ordinerat sängläge
I de allra flesta fall kan du få en aktivitetsrestriktion som inte omfattar total inaktivitet. Du ska förstås stämma med en fysioterapeut och läkare innan du börjar träna enligt det här programmet.
Övningstips
Gör alla övningar långsamt. Lyssna på kroppen. Dela upp träningen över dagen. Undvik att hålla andan, ta i så tungt att du nästan krystar och får sammandragningar. Doseringen vid varje övning gäller bara om du samtidigt mår bra medan du tränar. Börjar det kännas tungt kan du minska på antalet.
Bäckenbotten och bål

- Bäckenbottenträning. Knip med bäckenbotten so matt du ska hålla in en fis och hålla in kiss. Lyft bäckenbotten något uppåt/inåt i kroppen. Ingen rörelse ska synas utanpå kroppen, du ska alltså inte lyfta rumpan eller knipa ihop insida lår. Håll ett par sekunder och släpp. Upprepa 10 repetitioner i 3 omgångar.
- Djupandning. Håll händerna på nedre delen och på sidan av dina revben och andas djupt. Känn att revbenen expanderar i sidled när du andas. Försök få med bäckenbotten så att du kniper på utandning och släpper bäckenbotten på inandning. Upprepa 10 repetitioner i 3 omgångar.
- Bäckentippning. Ligg på rygg med böjda knän och fötterna i madrassen. Tippa bäckenet så att du växlar mellan att ha en kraftig svank och en svank som är helt utplånad och pressad ner i madrassen. Gör rörelsen mjuk, det ska inte göra ont. Upprepa 10 repetitioner i 3 omgångar.
- Knäfällning. Ligg på rygg med böjda knän och fötterna i madrassen. Fäll båda knäna åt höger sida, och sedan åt vänster sida. Andas långsamt medan du fäller knäna och drar upp dem igen. Upprepa 10 repetitioner i 3 omgångar.
Armar
- Knäpp händerna i nacken och fäll ut armbågarna. Dra ihop dem igen, och sära på dem igen. Upprepa 10 repetitioner i 3 omgångar.
- Ligg på rygg med böjda knäna och armarna längs sidorna. Spänn magens och ryggens muskler och dra ihop skulderbladen. Försök hålla kvar den spänningen medan du sträcker armarna långsamt upp över huvudet. Upprepa 10 repetitioner i 3 omgångar.
- Knyt och spreta med händerna. Böj och sträck i armbågarna. Håll handen upp mot taket och rita en cirkel. Upprepa varje rörelse på var sida, 10 repetitioner i 3 omgångar.
Nacke/axlar
- Dra in hakan mot bröstkorgen, frammana dubbelhakor. Rulla huvudet försiktigt åt sidorna. Upprepa 10 repetitioner i 3 omgångar.
- Dra upp axlarna mot öronen. Rulla axlarna framåt och bakåt. Upprepa 10 repetitioner i 3 omgångar.
Ben och fötter
- Ligg på rygg med raka ben. Rulla fötterna först åt ena hållet 10 gånger och sedan åt andra hållet 10 gånger.
- Ligg på rygg med raka ben. Pumpa fötterna kraftigt uppåt och nedåt. Detta ska ske minst 10 gånger i timmen!
- Ligg på rygg med raka ben. Böj ett knä i taget och dra foten så långt in mot rumpan du kan. Sträck sedan benet så mycket att hälen lyfter lite från underlaget. Upprepa 10 repetitioner i 3 omgångar, per ben.
Kondition
Om du får sitta upp i sängen kan du promenera med fötterna i sittande, och på så sätt få en lättare konditionseffekt.
Övriga tips:
- Gummiband som fästs i sängramen eller i något annat kan användas som ett motstånd för armarna för att röra armarna i olika riktningar. Om du får sitta upp är rodd en bra gummibandsövning
- Om du får stå på alla fyra är katten/kon en skön övning som bibehåller rörlighet i ryggen.
Tips och råd till efteråt
Om du önskar vägledd träning postpartum finns mina webbkurser för träning efter vaginal förlossning och kejsarsnitt, med anpassning även efter komplicerade graviditeter att hitta här.