
Så vi har kommit till världens ände. Det är absolut inget som har med landet ifråga att göra, vi har mestadels använt en slumpgenerator när vi valt länder. Något land behövde bli sist, och det blev tydligen Algeriet. Vårt tvåhundraförsta land.
Jag måste säga att det är känslomässigt att avsluta det här nästan tioåriga projektet. Den första matveckan var från Korea, och det inlägget publicerades på skottdagen 2016. Ungefär 20 länder per år har vi sedan dess avverkat, strax under hälften av veckorna per år har vi alltså lagat mat från olika länder. Veckor när vi varit på semester eller kring högtider har vi sällan haft landsveckorna. Det här är vårt vardagsprojekt. Det är hela våra barns tidiga barndom. Wollmar var fyra och Wilfred två när vi började. Waldo har levt hela sitt liv med det här upplägget. Jag är 39 år nu, jag var 29 när vi började. Det är också nästan en fjärdedel av mitt liv så här långt.
Vi har ätit gott, vi har haft mindre bra upplevelser. Vi har lagat svår mat, det har funnits enklare rätter. Matresan har lärt oss mycket om oss själva, mycket om våra egna preferenser. Vi har lärt oss om kryddor, smaker, kombinationer och tillvägagångssätt. Resan över världen har också varit en lektion i kolonialhistoria, vi har kunnat följa smakernas och kryddornas resa över världen.
Och det har alltid varit en trygg punkt, att hitta ett land långt borta med en indisk subkultur har alltid varit att hitta en smaktrygghet för oss. Lankesisk mat är tillsammans med svensk mat det vi ätit i veckorna mellan matländer. Och lankesisk kryddsättning ligger tillräckligt nära indisk för att vi ska kunna känna oss hemma och äta med avslappnade smaklökar. Det blir en sorts vila, faktiskt.
Nu till de algeriska recepten:
- Shuk’ Shuka bel bid med libabröd. En rätt vi vuxna alltid älskar och barnen är mycket skeptiska till. De får äta stekt korv och grönsaker till sina bröd.
- Köttbullar i tomatsås. Vi får servera med ris.
- Algeriska börek/vårrullar. Vi äter dessa med en blandad sallad.
- Semolina-pannkakor
Resten av veckan blir det:
- Plockmiddag
- Laxnuggets med potatis
- Morotssoppa med kokosmjölk och bröd till.