”Något känns konstigt med min bäckenbotten med gynekologen säger att allt ser bra ut!”

Överspänd bäckenbotten

”Något känns konstigt med min bäckenbotten med gynekologen säger att allt ser bra ut!”

Idag tänkte jag skriva lite grann om överspänd bäckenbotten, något som jag träffar patienter som har då och då. Min upplevelse är att de kommer till mig med en enorm frustration över att ha en ständig förnimmelse av att något är fel i underlivet, men när de går till gynekologen så får de en klapp på axeln och ett svar att allt ser bra ut. Istället för att bli lugnade av detta besked när många istället en oro att det är något som läkaren missat, och denna oro spär på problemet – en överspänd bäckenbotten.

Jag ska ta och börja från början.

Bäckenbottens primära funktionär att lyfta organen i bäcken och buk, stänga till urinrör och ändtarm, samt att hålla emot eller slappna av när det gäller att reglera urin- och tarmtömning. Dessa muskler är normalt sett viljemässigt styrda liksom övriga kroppens skelettmuskler (i motsats till glatt muskulatur som tarmarnas och urinblåsans muskulatur som inte kan regleras via viljan).

bäcken 004

Överspänningsbesvär

Hos vissa individer kan det uppstå överspänningsbesvär där bäckenbottens muskler spänns omedvetet. De slappnar heller inte slappnar av helt i vila. Det kan vara en reaktion på stress eller smärta. Liksom den när vi får överspända muskler i våra skuldror när vi stressar eller fryser. Överspändheten i bäckenbotten kan också uppstå som en skyddsmekanism mot något vi omedvetet vill stänga ute, eller hålla inne.

När bäckenbottens muskler blir överspända störs den normala viljemässiga koordinationen för att slappna av respektive spänna musklerna. Tillståndet i sig kan ge upphov till smärta och obehag. Personen som har överspända och överaktiva muskler behöver alltså inte vara medveten om detta själv. Det personen känner kan vara svårtydda sekundära besvär av trötthet och obehag i underlivet. Ibland träffar jag kvinnor som är helt övertygade om att de har ett framfall, trots att flertalet gynekologer sagt att så inte är fallet. I vissa fall kan den tyngande, värkande förnimmelsen de har i underlivet istället vara trötthetsvärken som uppstår i muskler som aldrig får vila.

Överspänd bäckenbotten är ett samlingstillstånd för flera olika begrepp, som alla karaktäriseras av ofrivillig och i många fall omedveten anspänning i bäckenbottenmusklerna.

Upplevelsen

Överspänning i bäckenbotten kan ge svårigheter att kissa eller bajsa. Det kan ibland ge nedsatt sexuell lust/förmåga och smärta. Dessa tillstånd utvecklas ofta under lång tid och kan triggas igång av smärttillstånd i bäckenbotten efter övergrepp, förlossningsskador eller gynekologiska operationer.

Kvinnor med överspänd bäckenbotten tenderar att uppvisa ett kluster av liknande symtom: täta urinträngningar, kronisk förstoppning, samlagssmärta, kronisk bäckensmärta och ländryggssmärta. Tyvärr är det är alltför sällan kvinnor med långvarig ländryggs- och bäckensmärta erbjuds undersökning av bäckenbotten.

Vad är symtomen?

 •  Smärta
 • Ibland upplevd trånghet, efter förlossning kan det vara en förnimmelse av att ha blivit för trångt ihopsydd.
 • Känsla av att något är fel, trots att gynekologen konstaterar att allt ser bra ut

Ibland kan spänningen ge smärta som refereras ut till andra områden, se bild:

pelvis 002

Vad kan orsaka detta?

 • Smärtreaktioner från kirurgi eller efter trauma.
 • Sexuella övergrepp och anspänning för att skydda och ”stänge ute”.
 • Ibland kan överspänningen också höra ihop med en mer långvarig smärta så som tarmbesvär, endometrios eller smärta från urinblåsan.
 • Hälta, smärta i rygg, bäcken och höftleder kan trigga igång symtom från bäckenbotten hos vissa individer.
 • Långvarigt sittande kan ibland förvärra symtomen
 • Ofta kan aldrig orsaken till smärtan/spänningstillståndet inte identifieras.
 • Överspända bäckenbottenmuskler kan vara en primära orsaken till smärta hos en del, men hos andra kan den vara en reaktion på andra symtom.

Hur uppstår smärtan?

Trauma eller planerad vävnadsskada som vid operationer kan vid en akut fas orsaka smärta som karaktäriseras av inflammatoriska och immunologiska responser. Detta är en del av kroppens eget läkande. Detta kan ibland leda till en muskelreaktion i omkringliggande vävnad som i överdrift kan leda till ytterligare inflammation, överkänslighet i nerverna runt omkring området eller en överkänslighet för input från detta område uppe i hjärnan. Denna ökade uppmärksamhet från hjärnan och nervsystemet bidrar till en sänkning av smärttröskeln. Att smärtsignalerna kickar igång vid allt lägre stimuli. Om spänningsreaktionen i musklerna blir långvarigt kan musklerna försvagas och få ytterligare lättare att kicka igång en smärtprocess genom rent utmattning.

Hur vet jag om jag lider av detta?

 • En undersökning av bäckenbotten vad gäller ömhet, anspänningsgrad, muskelstyrka och avslappningsförmåga kommer kunna besvara om ett överspänningstillstånd föreligger.
 • Det kan vara av värde att göra en undersökning av både ländrygg, bäcken och höftområdet för att utesluta att smärtan hör ihop med något annat symtom från till exempelvis ryggen.

Hur behandlas detta?

Det är viktigt att individen som lider av detta får kunskaper om anatomin och om vilka processer som kan bidra till en överspänning. Det är också bra att få hjälp att lära sig att både spänna rätt och att slappna av i musklerna. Det kan vara av värde att få en undersökning av både ländrygg, bäcken och höftområdet för att utesluta att smärtan hör ihop med något annat symtom från till exempelvis ryggen.

Behandlingen består ofta av avspänningsövningar, mjukdelsbehandling (töj och triggerpressur). Kognitiva terapimetoder kan ocskå behövas för att hantera och acceptera den sensoriska input som hjärnan tar emot, utan att tolka den som smärta. Har en kvinna under flera månader eller kanske år fått alldeles för mycket känselinput från underlivet kan det krävas en hel del ”omprogrammering” till att lära sig att inte tolka dessa signaler som varningssignal.  ”Obefogade” känslor av att något är allvarligt fel brukar vara en sådan sak som kan trigga igång överspänningstillstånd, enligt min erfarenhet.

Jag brukar likna överspänningstillstånd i bäckenbotten mot en spänning som sker i våra skuldror när vi är stressade. Plötsligt inser vi att axlarna sitter nästan i höjd med öronen. När vi släpper spänningen i axlarna känner vi hur otroligt trötta, ömma och hårda musklerna är. Det är ett helt ofarligt tillstånd, men naturligtvis smärtsamt och obekvämt.

”Något känns konstigt med min bäckenbotten med gynekologen säger att allt ser bra ut!”

Det kan vara så att du lider av en överspänd bäckenbotten. Boka tid hos en bäckenbottenintresserad fysioterapeut!

 

Referenser

Previous

Next

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *