Muskelbehandling för en överspänd bäckenbotten

Det finns potential att få ömmande, överspända och strama muskler överallt i kroppen, och bäckenbottenmusklerna är inget undantag. Nu pratar vi alltså om “massage” en slags mjukdelsbehandling för bäckenbotten, ur ett rent icke-sexuellt perspektiv. Sedan kanske effekten av denna behandling syftar till att möjliggöra icke-smärtsamt sex för en del, men ni fattar skillnaden va? Vi pratar om muskelbehandling för en överspänd bäckenbotten.

Det här är ett praktiskt “DIY”-inlägg för dig som lider av Överspänd bäckenbotten eller ärrsmärta i samma område efter förlossning eller gynekologisk operation. 

Egenmassage för bäckenbotten

Först av allt

 • Tvätta händerna
 • Ha någon neutral olja till hands
 • Ligg på rygg med böjda knän och fötterna mot underlaget. Ligg bekvämt så att du kan slappna av, gärna i sängen med kuddar bakom ryggen.

Börja på utsidan

Ligg bekvämt med böjda ben och fötterna mot underlaget.

För dig där vaginalöppningen och vagina själv är för känslig för beröring/tryck/stretch/behandling kan det vara värt att jobba med vävnaderna på utsidan en tid innan du ens börjar jobba med mjukdelarna på insidan.

Att massera de yttre vävnaderna kan vara behjälpligt innan eller efter sex, för att värma upp och mjuka upp området och minska spänningar. Det kan också lätta spänningar som kommer efter en orgasm.

Börja känn igenom huden och mellanrummet mellan vagina och anus, detta område kallas perineum. Trycket hjälper att öka blodflödet och kan släppa på spänningar i underliggande vävnader. Du kan leta vidare efter ömmande punkter åt sidan från perineums mittlinje och ut och fram över de yttre blydläpparna. Du kan ibland även hitta smärtande punkter kring venusberget.

Ta lite olja på fingertopparna och tryck lite lätt på olika punkter i detta område, ca 30-90 sekunder per punkt. Du ska trycka lite lätt, det ska inte göra ont men det ska ändå kännas att det är verksamt.

Inre bäckenbottenmassage

Tvätta händerna om de kommit när ändtarmsöppningen om du först jobbat med yttre massage.

Ligg bekvämt med böjda ben och fötterna mot underlaget.

Ta lite ny olja på fingrarna.

backenbottenklocka

Föreställ dig området så som en klocka. Ditt pubisben är vid klockan 12, och klockan 6 pekar mot anus. Starta med att föra in fingret ett par centimeter mot klockan 6. Leta efter ömma punkter från klockan sex upp emot 5,4,3,2,1. Leta på samma sätt efter ömma punkter från klockan 6 och vidare till 7,8,9, 10 och 11. Hitta en punkt som ömmar och lägg ett mjukt tryck, håll i 30-90 sekunder. När smärtan minskar efter en stunds tryck kan du öka trycket lite ytterligare. Sedan letar du vidare och trycker på nästa punkt. Ta hela det yttersta lagret och gå sedan djupare in med fingret och gör samma resa längs ”klockan” för att hitta djupare liggande smärta.

Var varsam med dig själv, inget ska göra så ont att du börjar grimasera eller andas på något annat sätt än avslappnat.

Tryck inte kring området mellan 11 och 1, där finns urinrör och urinblåsa och de behöver inte tryckas på.

Du kan behöva massera ett område som är mellan 2-10 cm djupt.

Om du inte når alla dina ömmande punkter finns det hjälpmedel för vaginalstavar som kan köpas via exempelvis pelvicare.se

Massera dagligen under några veckor till månader, och glesa sedan successivt ut behandlingen.

Kortvarig effekt

Effekten av den här behandlingen är ofta kortvarig. För att uppnå en långsiktig behandlingseffekt bör behandlingen mer riktas till nervsystemet – alltså din förmåga att reglera ner spänningen i vardagen. Du kan försöka nå den effekten genom att vara väldigt mindful när du gör egenbehandlingen och försöka lära dig att sänka spänningsgraden i bäckenbotten, inte bara medan just då – utan resten av dygnets timmar.

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Previous

Next

18 Comments

 • Hej Mia! Tusen tack för dina värdefulla och konkreta tips, både i och ovanstående inlägg men också dina andra inlägg om spänd bäckenbotten.
  Sedan jag upptäckte din blogg har jag kunnat konkretisera mina övningar mycket mer. Detta kanske blir en vändpunkt. Samtidigt märker jag i median att ämnet har börjat bli mer aktuellt – vilket är bra för alla som lider på insidan. Metro hade tex. 2 inlägg nyligen om vestibulit och bäcken smärta.

  Jag har ett par frågor gällande ovanstående inlägg. Om jag ligger på rygg har jag lite svårt att nå ner till underlivet med handen för att kunna trycka på punkterna, och samtidigt förbli rak i ryggen. Resulterar i att det blir lite svårare att andas djupt med magen också när man är ansträngd för att nå till underlivet. Skulle det fungera lika effektivt om man tex. sätter sig på toaletten och låter bäckenet sjunka och samtidigt lättare nå ner me handen, dock kan man inte vara avslappnad totalt då heller..?

  När du säger ömma punkter i tex venusberg hur ska det då kännas? Tror inte jag har några sådana punkter där dock vid bikinilinjen – ut i låren, men där finns inga strama punkter så att säga, utan “huden” svider. (När jag stressar upp mig).

  Går det lika bra att använda engångsgummihandskar istället eller kan dessa med användning på daglig basis skapa irritation? Med tanke på mina problem är jag nog extra försiktig/ nojjig för bakterier i området då jag inte vill ha mer problem med underlivet.

  Återigen, tusen tack för dina guldvärda inlägg.

  • Om du känner du i nacke/skuldra hittar du garanterat några triggerpunker som du upplever som god-onda att trycka på. Precis så tycker jag att övriga muskelpunkter ska kännas! Svidande områden tycker jag mer att du ska använda strykningar och “taktil massage” över.

   Om du inte når skulle jag hellre rekommendera att du googlar “therawand” eller dylikt och beställer någon stans på nätet. Tror aldrig du kan få samma avslappning på toaletten som du får i bekvämt liggande.

   Jag brukar inte rekommendera handskar för egenbruk, pga det finns sällan skäl till att vara onödigt “hygienisk”, men du gör ju såklart som du själv upplever som bäst.

 • Hej Mia! Tusen tack för dina värdefulla och konkreta tips, både i och ovanstående inlägg men också dina andra inlägg om spänd bäckenbotten.
  Sedan jag upptäckte din blogg har jag kunnat konkretisera mina övningar mycket mer. Detta kanske blir en vändpunkt. Samtidigt märker jag i median att ämnet har börjat bli mer aktuellt – vilket är bra för alla som lider på insidan. Metro hade tex. 2 inlägg nyligen om vestibulit och bäcken smärta.

  Jag har ett par frågor gällande ovanstående inlägg. Om jag ligger på rygg har jag lite svårt att nå ner till underlivet med handen för att kunna trycka på punkterna, och samtidigt förbli rak i ryggen. Resulterar i att det blir lite svårare att andas djupt med magen också när man är ansträngd för att nå till underlivet. Skulle det fungera lika effektivt om man tex. sätter sig på toaletten och låter bäckenet sjunka och samtidigt lättare nå ner me handen, dock kan man inte vara avslappnad totalt då heller..?

  När du säger ömma punkter i tex venusberg hur ska det då kännas? Tror inte jag har några sådana punkter där dock vid bikinilinjen – ut i låren, men där finns inga strama punkter så att säga, utan “huden” svider. (När jag stressar upp mig).

  Går det lika bra att använda engångsgummihandskar istället eller kan dessa med användning på daglig basis skapa irritation? Med tanke på mina problem är jag nog extra försiktig/ nojjig för bakterier i området då jag inte vill ha mer problem med underlivet.

  Återigen, tusen tack för dina guldvärda inlägg.

 • Hej Mia!
  Finns dom här hjälpmedlen bara på utländska sidor på nätet eller finns det någon svensk sida? Hittade en sida men den kostade nästan 400 kr.
  Sen blir det väl tullavgifter och frakt kan jag tänka mig.

 • Hej!
  Jag har en fråga…kan överspända bäckenmuskler göra så att man får svårt att gå? Det gör väldigt ont när jag försöker gå minsta lilla bit.
  Är det lika effektivt att använda fingrarna för massagen som en “therawand”?
  Mvh Linda

 • Hej Mia!
  Jag har varit till en gynekolog som säger att jag behöver tänja mina bäckenbotten muskler men jag vet inte hur. Får inte tid till en fysioterapeut. Hon jag var till håller till i Linköping och säger att dom inte tar emot patienter ifrån andra län. Min gynekolog här har försökt att remittera mig till en bäckenbotten fysioterapeut i mitt hemlandsting men dom anser sig inte vara tillräckligt kompitenta. Så jag undrar om du skulle kunna beskriva hur man töjer bäckenbotten musklerna? Det verkar inte vara som du skriver ovan att trycka på ömmade punkter. Är det att töja eller vad är skillnaden?

  • Det är ganska svårt att göra på sig själv, men “lättast” är kanske att töja med tumme utanför och pekfinger inuti med ett grepp, när du sitter på toaletten. Töjningen ska vara bakåt och åt sidorna.

   • Förstår inte riktigt hur du menar med bakåt och åt sidorna ?
    Men om jag använder en stav ? Går det inte då ?
    Ska jag trycka på ömma ställen eller ska jag dra längst sidorna ?

    Självklart är jag införstådd med att jag bör få hjälp, men mitt hemlandsting vill inte erbjuda mig detta. Har varit i kontakt med en förut och får p.g.a den anledningen inte komma tillbaka. Dom säger att dom inte har något nytt att erbjuda mig.
    Sen verkar det som att den i Linnköping är den enda som har den kunskapen , vet du någon i närheten av Dalarna som kan det här med töjning?

    • Bakåt mot ändtarmen och mot sittbenen/åt sidorna. Du kan absolut använda en stav om du har, men upplever att de flesta tycker att det är svårare. Jag trodde att det fanns kollegor i Falun? Kan inte de sånt här tro?

 • Jag blir so m sagt nekad en ny tid sen en gynekolog bedömt att jag är behov av töjövningar. Fysioterapi mottagningen s motivation till det är att dom inte har något mer än det jag redan fått att erbjuda och därför avslås min remiss. Antagligen har dom inte den kompetensen eller tar inte emot patienter som dom haft tidigare vad vet jag.
  Jag känner mig väldigt nere p.g.a detta och känner att jag skulle vilja testa töjningar och se om det kan hjälpa mig eller inte.
  Hur enar du att jag ska töja, ska jag dra med fingret fram och tillbaka eller endast trycka?

 • Hej Mia
  Igår provade jag att första ha en varm vetekuddevid bäckenet och sedan massera utsidan. Nu på morgonen tycker jag att det känns ömt. Är det att förvänta eller inte?

  Tack för allt på denna sida! Guld värt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *