Två dygn med Wollmar

“Två dygn med Wollmar” kan vi kalla ett projekt som pågick förre veckan. BVC-sköterskan hade bett att göra en mat- och sömndagbok över Wollmars liv då jag önskade få feedback kring Wollmar vanor. Hon ville ha ett faktaunderlag att diskutera kring.

Sagt och gjort.

image

Jag gjorde fyra “klockor”. två som fick föreställa nätter och två som fick bli dagar. Wollmars liv är ju väldigt uppdelat i 12-timmarspass av sömn och vakenhet.
De två cirklarna till vänster är nätter – grönt är sömn, rött är amningstillfällen och blått är vakenhet. Man kan alltså konstatera några saker:
Han sover väldigt bra, och länge. Han äter fyra gånger under sin 12-timmarsnatt, men ett av tillfällena hör antingen till kvällen eller morgonen. Sköterskan trodde inte att det i dagsläget var rimligt att förvänta sig att han skulle äta mer sällan, men att man efterhand kunde hoppas på att 10-amningen förskjuts så att 1-2-tillfället helt kan hoppas över.

Klockorna till vänster är dagtid. Blått är vakenhet. Grönt är sömnperioder, fyra stycken. Han ammar 5 gånger per dag, en av dagarna blev grötsmakportionen vid ett separat tillfälle.

Sköterskans input var att det såg ut som ett skolboksexempel på hur en ammad bebis lever. Hon sa att ersättning stannar var i magsäcken längre och därför äter bebisen kanske mer sällan om den får ersättning. Hon tyckte dock inte att det var något konkret som behövde ändras och Wollmars viktuppgång skvallrar om att mjölken räcker till i alla fall.

Dagens mått:
7620 gram
64,8 cm lång
41,5 cm huvudomfång

Hon trodde inte heller att något kommer ändras av att Wollmar flyttar till eget rum, men kanske av att vi så småningom utökar och ger en hel grötportion innan sovdags.

Så just nu tänker jag: Inga ändringar och inget eget rum än.

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *