Blåbärssylt – Recept

Blåbärssylt – Recept

Recept på den godaste blåbärssylten!

wpid-20130715_153630_1.jpg

Efter vår tur i blåbärsskogen gick Wollmar och jag och plockade ett halv kilo körsbär. Med allt detta kokade vi sylt och marmelad igår ikväll (Wollmar orkade inte vara med på kokandet så han fick gå och lägga sig).

Att gå ut och plocka bär och göra egen sylt (eller, det funkar ju också bra med köpta bär) är ett perfekt sätt att njuta av sommarens frukter när hösten och vintern kommer. Nu gjorde vi inte särskilt storskaligt så det får väl räcka så länge det räcker.

Om det är något jag alltid saknar i sylt- och marmeladrecepten som finns i böcker och på nätet så är det hur mycket det blir i slutänden. ”Häll över sylten i en ren och varm burk”. Hur stor burk då och hur många burkar behövs totalt? Det är inte alltid lätt att avgöra hur mycket som finns i kastrullen. Så i nedanstående recept fanns all information ni behöver om burkar!

 

Receptet för körsbärsmarmelad har flyttats till ett separat inlägg för att göra det lättare att söka fram.

image

 

Blåbärssylt
(två fulla 600 g syltburkar, typ de stora ICA-syltburkarna)

1 kg blåbär
½ dl vatten
600 g socker
2 msk citronsaft

1 tsk melatin + 1 msk socker

Gör såhär:

Koka långsamt upp bären i kastrull med vattnet i. Låt puttra i 10 minuter och häll sedan på socker och citron. Koka i ytterligare 5 minuter och häll på melatin + sockerblandningen. Häll sedan upp i de två rena och varma burkarna.

image

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *