Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Körsbärsmarmelad med cognac

Körsbärsmarmelad med cognac

Vi försöker plocka körsbär varje år. Södermalm har mängder med körsbärsträd och juli är skördetid. Bäst plockar platsen är fatbursparken. Där finns det 20-40 träd av åtminstone 4 olika körsbärstyper som blir mogna i lite olika tider. Detta receptet postade vi ursprungligen HÄR, men för att gör det enklare att söka fram receptet på bloggen så delar vi på recepten nu. Idag var vi ute och plockade bär i knappt en timme och kom hem med strax över 2 kilo bär. Men det gäller att ha med sig en steg av något slag (1,5 m räcker gott och väl) för annars kommer man nog hem utan något.

Det går så klart att koka denna supergoda marmelad på köpta körsbär/bigaråer men då bör man nog dra ner på sockermängden eller smaka av med citronsyra (ca 2 tsk per 1 kg bär) eftersom marmeladen riskerar att kvalmigt söt. Detta gäller såklart om man bara plockar söta mogna bär.

Körsbärsmarmelad med cognac
(lagom till en burk på ca 400 g marmelad, typ “Den gamle fabrik”)

 • ca ½ kg körsbär (vikt med kärnor)
 • 60 g farin eller muskavadosocker
 • 140 g strösocker
 • ½ dl vatten
 • 2 msk cognac
 • 1 tsk melatin + 1 msk socker
 • Bittermandel från ⅓ av körsbärskärnorna
  eller
 • 1 bittermandlar (hackade)
 •  ev. citronsyra
 1. Kärna ur körsbären direkt ner i en kastrull. Om du vill använda bittermandel från körsbären så spara en tredjedel av kärnorna (OBS! Detta ger en god smak men är en ordentligt pilljobb). Knäck kärnorna och ta till vara på bittermandeln inuti. Hacka grovt och spara till senare.
 2. Koka upp bär och vatten och låt puttra i ca 15 minuter. Häll på sockret och rör om tills det har löst sig helt. När körsbären puttrat klart häll på cognac och blanda om.
 3. Om du använt mycket sura och halvt omogna bär så gör ett marmeladprov innan du tillsätter melatin. Hälla upp en liten sked av marmeladen på ett kallt fat. Dra skeden genom marmeladen; om spåret stannar kvar kommer marmeladen stelna bra i sin burk.
 4. Blanda melatin och socker och blanda ner i marmeladen ca 3 minuter efter att du hällt i cognacen. Puttra i ytterligare 2 minuter och blanda till sist i bittermandeln. Häll sedan upp i din rena och varma burk.
 5. Man kan antingen ställa burken i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter eller så häller man på kokande vatten i burken efter att ha förvärmt den med varmt kranvatten.

image

 

image

Etiketter:

1 kommentar till “Körsbärsmarmelad med cognac”

 1. Pingback: Årets körsbärsmarmelad  - BakingBabies

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *