Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Croque em bouche

Croque em bouche

  • av

Ända sedan Mia och jag såg på ett avsnitt av “Master Chef Australia” för många år sedan har vi funderat på att göra en “Croque en Bouche”.
Croque en bouche är ett torn av petit chouxer fyllda med vaniljkräm. Chouxerna doppas i karamell för att ge en krispighet samt för att fästa dem i varandra.

Grundrecept på petit choux kan ni läsa här. Vi gjorde en pate au choux på tre ägg.

image

Vaniljkräm:

3 dl mjölk
30 g socker
1 vaniljstång

6 äggulor
30 g socker
30 maizena

30 g smör
ev. 15 g mörk choklad till hälften.

Snitta och skrapa ut vaniljen och lägg vaniljfrön och stången i en kastrull. Häll i den första mängden socker och mjölken och koka upp det. Separera äggulorna i en separat bunke och vispa upp dem med sockret. Sikta sedan ner maizena och blanda smeten slät. Ta upp vailjstången ur mjölkbkandningen och häll över ca hälften av mjölken till aäggblandningen. Blanda väl och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm på medelhög värme upp under kraftig omrörning tills krämen tjocknar. Klicka i smöret och blanda i. För över till en bunke och täck med plast folie i tät kontakt med krämen. Ställ i kylskåp i minst en timma.

Vi delade upp vaniljkrämen i två innan kylning och gjorde om den ena till chokladkräm.

image

Sedan petade vi små hål och fyllde dem som vanligt.

image

Karamell:

150 g glykos
350 g socker
1 dl vatten

Kokade tills den blev 165 grader. Vi kunde mäta temperaturen med vår nya julklapp, en termometer-slickepott.

image

Sedan doppade vi först bullarnas toppar i karamellen och lät det svalna. I andra omgången doppades de i karamellen och monterade.

image

image
Tornet blev lite snett men riktigt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *