Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Wienerbröd med surdeg

Wienerbröd med surdeg

  • av

Wienerbröd med surdeg

Idag fick vi besök av Erik, Sara och lilla Iris. Under hela hösten har jag funderat på att göra smördeg och wienerbröd från grunden. I och med att det inte är så lång tid kvar på föräldraledigheten så blev detta en bra “sista chans”.

Jag utgick från ett recept av Sébastien Boudet som finns på recept.nu. Vissa förändringar gjordes och därför skriver jag ner allt här.

Ingredienser:

  • 550 g vetemjöl
  • 60 g strösocker
  • 10 g salt
  • 0.5 st ägg till degen (ca 25 g) + 0.5 st ägg till pensling
  • 5 g färsk jäst
  • 100 g aktiv surdeg
  • 300 g mjölk (3.5 dl)
  • 50 g smör till degen
  • 300 g kallt smör till kavlingen

Gör så här:

Vispa ägget i ett glas och dela ut hälften i en degbunke. Tillsätt resten av ingredienserna till degen i bunken och blanda väl med degkrok i minst 10 minuter. Utan degblandare knådas degen för hand på ett bakbrod tills den är mycket elastisk och slät.
Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i ca 1 timma.

Vänd smöret i mjöl och lägg den i en 1-liters plastpåse. Ta sedan kavel och banka smöret tills du får en 1 cm smörplatta. Kavla ut degen så att den är dubbelt så stor som smörplattan. Lägg smöret på degen och vik in från alla fyra sidor så att man får en fyrkant. Kavla sedan ut platten till en avlång rektangel och slå ett fyrslag. Fyrslag innebär att man viker in båda kortsidorna mot mitten och viker sedan in det hela på mitten (fyrslag = fyra lager).
Plasta in degen i plastfolie igen och låt den vila i kylen i 1 timma.
Kavla ut igen till en avlång rektangel och gör ett till fyrslag. Plasta in igen och vila i kyl i 1 timma till.

image

 

Redo för utkavling innan andra fyrslaget.

Dela sedan degen i två delar och kavla ut till dess att de är 3-4 mm. Sedan skär man lite olika beroende på vad man ska göra. Jag fick lite inspiration från dessa youtube-klipp och testa alla tre varianter + croissanter.

Instruktionsfilm för Wienerbröd del 2

Instruktionsfilm för Wienerbröd del 3

 

Som fyllning gjorde jag en vaniljkräm som ni kan läsa om i Croque em bouche (fast jag gjorde på 4 äggulor och 2 dl mjölk).

image

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *