Finskt påskbröd

Finskt påskbröd

I år testar vi en annan variant på påskbröd. Ett annat år gjorde vi ett grekiskt påskbröd. De år vi inte gjort något speciellt har vi i alla fall kommit med några rejäla surdegslimpor, vitt och fluffigt och smakrikt och lite segt. Precis som syskonbarnen älskar det!

I år är vi så många som firar tillsammans, så förutom de vanliga surisarna testade vi även det här receptet. Mia har förvisso finlandssvenska rötter, men brödet och smaksättningen i sig är inget vi känner till sedan tidigare. Oklart alltså hur autentiskt det smakar. Jag gjorde en fördeg baserad på surdeg men skriver in en variant med jäst, får ni välja vilken som passar just er. Finskt påskbröd.

Fördeg med jäst:

 • 15 g jäst
 • 1,25 dl youghurt
 • 1,25 dl vatten
 • 2 dl vetemjöl

Fördeg med surdeg:

 • 100 g rågsurdeg (fullt aktiv)
 • 1,25 dl youghurt
 • 0,75 dl vatten
 • 1 dl (rågad) vetemjöl special eller manitoba cream (vetemjöl med hög proteinhalt)

Degen/Bortgörning:

 • 60 g smör
 • 2 msk farinsocker
 • 3 äggulor
 • Rivet skal av en apelsin
 • Rivet skal av 1/2 citron
 • 1 tsk malen kardemumma
 • 2,5 dl kornmjöl
 • 3,75 dl vetemjöl special
 • 1 ½ tsk salt
 • 3 msk ekologiska russin
 • 2 msk flagade mandlar
 • Smält smör eller maltextrakt till pensling

1. Fördegen: Blanda vatten, youghurt och jäst/surdeg. Rör sedan i mjölet och låt stå i:
a. två timmar i rumstemperatur om du har jäst i.
b. över natten med lock eller plastfolie över om du har surdeg i.

2. Degen: Smält smör och socker, tag av plattan och låg svalna. Blanda i äggulorna i kastrullen och rör ner blandningen i fördegen tillsammans med de rivna citrusskalen och kardemumman (blanda även i 15 g jäst vid det här laget om du hade enbart surdeg i fördegen).
Tillsätt sedan mjölerna och salt och knåda degen, helst i maskin i minst 10 minuter (kompensera med lite vetemjöl om den är på tok för kladdig)

3. Platta till degen på bakbord och strö över russin och mandlar (går även att göra i maskin). Rulla ihop och knåda igenom så att de sprids jämnt fördelat över degen. Låt jäsa i en oljad bunke i 60 minuter tills degen har fördubblat storlek.
image

4. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och arbeta igenom den en gång. Forma den till en boll och platta ut den lite. Lägg den i en rund smord bakform/ugnstålig kastrull så att den täcker 50%-75% av botten. Låt jäsa ytterligare en gång, täckt med plastfolie, medan ugnen blir varm (ca 1 h). Ställ ugnen på 180 °C.

5. Grädda 45-60 minuter eller tills du kan sticka brödet med en provsticka utan att den blir kladdig (innertemp ca 94 °C). Låt vila i formen i en några minuter innan den stjälps ut på galler för att svalna. Smält smör eller maltextraktet och pensla över hela brödet.

image

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *