Träningsuppdatering, träningsupplägg efter kejsarsnitt 2.2

Jag är alltså mitt uppe i min mellanperiod, då jag kör enligt mitt träningsupplägg nr 2 och som jag tänker hålla 2-6 veckor efter kejsarsnittet.
Det är två veckor kvar tills jag stegrar träningen helt och hållet och jag tänkte ge en lägesrapport.

1. Jag har vid några tillfällen småsprungit lite och gjort några lite ogenomtänkta lyft av Wollmar, fast jag egentligen inte ska. Det har ändå känts bra, så pass bra att jag inte är ett dugg orolig att höja tränings- och belastningsribban då det gått 6 veckor efter operationen.

2. Bäckenbotten är stark! Det är ju framförallt bäckenbotten som sätter stopp för stegrad träning efter en graviditet. Jag har testat med mina tyngder från www.kniiip.se. Fördelen med dessa är att man lägger i olika belastning mätt i gram. På det sättet kan jag nu veta att jag karar av exakt samma belastning nu som när jag hade tränat som mest intensivt efter förra graviditeten och förlossningen. Det var ju helt andra förutsättningar då, efter sfinkterrupturen tog det mååååånga månader innan jag kom upp i den träningsgraden. Tack kejsarsnittet för det – en bevarad bäckenbotten den här gången!

När det gäller träningen har jag alltså börjat stegra belastningen något utifrån det tidigare skrivna programmet.
Här kommer alltså träningsupplägg 2.2!

1. På den stående bålstabilitetsövningen har jag utökat med att lyfta armarna hela vägen upp så att händerna når väggen ovanför huvudet med tummen riktad inåt. Jag har också successivt börjat räta mer på knälederna, det kräver också mer av ryggen.

2. Bäckenlyften gör jag nu med knäna tätt ihop. Det gör att understödsytan blir mindre och att övningen kräver mer av balansen och bålstabiliteten och upplevs tyngre.

3. Benträningen har bestått av knäböj och enbensknäböj tidigare. Nu gör jag också utfall och tåhävningar. Utfallen fungerade inte för bäckenlederna för ungefär en vecka sedan, men går helt utan bekymmer nu. Men hade jag haft svåra bäckenbesvär under graviditeten eller kvarstående smärtor efter förlossningen hade jag INTE gjort utfall.

Jag upprepar; Det kan vara helt och hållet nog att köra enligt träningsupplägg 1 i flera månader efter ett kejsarsnitt. Jag skyndar på lite extra, också med medvetenheten att jag är sjukgymnast och känner mina gränser väl.

Previous

Next

10 Comments

 • Hej! Jag har en fråga angående de där knipkulorna: har en försvagning efter förlossning, vet inte ännu om det är ett regelrätt framfall eller “bara” en slidväggsförsvagning. Hört så himla mkt olika om man ska/kan använda knipkulor då. Min BM sa att jag kunde använda knipkulor för att testa om jag blivit starkare, snarare än att använda dem aktivt (dvs bara lägga i dem med jämna mellanrum för att kolla hur det känns). Jag har inte riktigt haft råd att köpa knipkulor bara för att “testa”, men kanske borde. Vad säger du om saken?

  • Oj! Är det ett regelrätt framfall kan ju bäckenbottenträning hjälpa, men slidväggsförsvagning vet jag inte riktigt… Jag skulle inte heller köpa ett par kulor bara för att testa, tror jag, ska man köpa är det ju för att kunna använda dem ordentligt. Tycker att det låter lite slappt av BM att ge det rådet, när det finns ”riktiga” sätt att utvärdera bäckenbottenmuskulaturen och knipförmågan. Var bor du någonstans? Här i Stockholm kan kan man gå till sjukgymnast på gyn på SÖS eller på Bäckenbottencentrum på Danderyd bland annat, då får man en riktig undersökning av muskelfunktion. Sjukgymnaster brukar dessutom kunna utvärdera effekten av träning, att man träffas igen efter ett tag. Jag tycker inte att du ska behöva försöka testa dig fram helt själv!

   • TACK för bra och snabbt svar. Jag var på gyn på SÖS strax efter förlossningen (typ 5 veckor) eftersom jag behövde följa upp lite infektioner samt att jag märkte att något var knasigt. Fick veta att bäckenbotten ”tagit stryk” och att jag skulle återkomma om ett år om jag fortfarande led av det hela – det behövdes ett år och att jag slutade amma sa hen innan eventuell åtgärd gjordes. Har själv googlat och läst mig fram till att det måste vara en försvagning, samt att min BM konstaterade att ”slidväggen trillat ner lite” på efterkontrollen. Hen på SÖS påstod att knipövningar inte kunde hjälpa (!), men jag kör varje dag med knipövningar och mammamage-appen så ofta jag kan. Min BM var lite slapp ja, och jag orkade inte fighta för att få bättre svar. Samma med gyn på SÖS tyvärr, känns som att jag bara får vänta ett år. (Har gått fem månader sen förlossningen nu).

    Sorry för lång detaljerad utläggning som gick utöver bara knipkulefrågan, men skulle så himla gärna få någon som kan hjälpa och vet bara inte riktigt vart jag ska vända mig. Kanske ska höra av mig till Danderyd?

    • Okej, men fick du träffa en sjukgymnast på gyn? Nu är jag ju visserligen väldigt partisk eftersom jag är sjukgymnast själv, men tycker att bemötandet och noggrannheten i undersökning ofta är bättre hos sjukgymnast än läkare. Jag misstänker att om du ringer sös kan du säkert få en tid direkt, men vill du till Danderyd måste du få remiss från gynekolog. Jag vill verkligen peppa dig att gå vidare med det här. Du ska inte behöva nöja dig med nedsatt funktion och vaga besked!

    • På sös fick jag superbra vård av en läkare som hette Gisela, och så sjukgymnasten som jag inte minns namnet på. Hör gärna av dig och berätta hur det går!

     • Nej, fick inte träffa någon sjukgymnast utan en gynspecialist. Jag kände mig bara så himla avfärdad med ”återkom om ett år” att jag inte ens reflekterade över att jag kunde få mer hjälp där. Ska ta mod till mig och ringa dem och höra om jag kan få komma till deras sjukgymnast. Det är ju ungefär det jag är ute efter – hjälp att träna upp mig. Samlar mod till mig och återkommer! Tack för bra svar och pepp.

     • Alltså, jag blir så sjukt arg över sånt här. Det är så vansinnigt, för det är liksom okej efter en förlossning att ”bäckenbotten tar stryk” och att ”slidväggen trillar ner lite” och att slött säga ”återkom om ett år”. När skulle man någonsin säga något motsvarande till en man? ”Hej, ja din ena pungkula verkar ha skrumpnat lite, men vänta du bara och kom tillbaks om ett år, det löser sig nog ska du se…” Tror inte det va…! Stå på dig!!

 • Hej! En liten uppdatering: har nu ringt SÖS Gyn igen och bett att uttryckligen få träffa en sjukgymnast. Tyvärr fanns det inga att tillgå under sommaren, men jag har fått en tid i höst för en koll. Inte hos sjukgymnast utan någon specialist, men det är väl ett steg framåt iaf. Hoppas jag får träffa en sjukgymnast iaf, jag har så jävla många praktiska frågor. TACK för pepp iaf.

  • Heja dig! Det ät säkert en bra start att få träffa läkare! Och vad du gör, stå på dig! Hör gärna av dig igen och berätta hur det går! Och säg till om du vill ha hjälp med något, typ bolla frågor eller så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *