Alltså. En av familjens Fernandos enklaste fiskfavoriter kommer härifrån.
Hennes grundrecep för fyra små burgare:
1 burk tonfisk i olja
1 ägg
1/2 dl ströbröd
Några msk grädde (eller mjölk)
Olja
Och hennes beskrivning av hur man ska göra:
Häll bort oljan från tonfisken och blanda med övriga ingredienser. Mängden adderad vätska varierar beroende på hur mycket olja som hällts bort från tonfisken.
Forma till biffar. En burk tonfisk blir till fyra små burgare (som på bilden) eller åtta pyttiga biffar.
Stek på medeltemperatur i en skvätt olja, ett par minuter på varje sida.
Det är ett genialiskt gott och enkelt recept! Men idag testade jag att krydda upp tonfiskbiffarna lite, med inspiration från våra sri lankesiska fiskbröd.
Jag tredubblade hennes recept så att det gjordes på tre burkar tonfisk. På denna mängd fisk la jag alltså till:
2 msk finhackad lök
1 msk lime/citronsaft
½ tsk senapsfrön, mortlade
½ tsk brödkummin, mortlad
2 tsk currypulver (vi använder lankesisk curry, men det går säkert med sån där gul svennecurry också…)
½-1½ tsk chilipulver
Vi serverade med pitabröd och blandade salladsgrönsaker.
En redan från början god rätt blev liiite godare. I alla fall sri lanka-fierad…
Jag vet inte om det syns att man har svarat på blogg.se, hittade svarsfunktionen nyligen. Men svara gärna på mina frågor!! mvh ångestfull
I veckan har vi lagat detta goda recept igen. Det är så bra att ha denna Fernando-version att variera med, eftersom den framträdande tonfisksmaken i orginalreceptet lätt gör att man tröttnar trots en god rätt.
Vi har ett recept som vi (av någon outgrundlig anleding) har lagat ganska många gånger under flera års tid. Det är snabbt och enkelt, men när vi lagade detta sist tittade vi på varandra och sa: “men, det smakar ju ingenting, det här skulle behöva Fernandofieras!”. Så nu kommer vår utmaning till er att smaka upp det här receptet lite. En hake är att vi inte gillar koriander någon av oss, utan konsekvent brukar utesluta det ur recept, oftast med gott resultat. Vi har landat i att den färska spenaten lätt bara blir till ånga, slemmiga trådar och tycker att fryst, hackad spenat kan funka som alternativ.
Här kommer det:
1 gul lök
1 rejält blomkålshuvud
En slatt olja
1 msk curry
Eventuellt 1/2 tsk gurkmeja
1 burk tärnade tomater, 400 g
1 påse färsk bladspenat
2 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk, 400 g
1 burk matlagningsyoghurt
1 knippe koriander
salt och peppar
Dela och skiva löken. Dela blomkålen i buketter. Häll oljan i en gryta och fräs på medelvärmen vitlök, lök, curry och gurkmeja. Tillsätt blomkål och veva runt. Slå i totamter, kokosmjölk och yoghurt. Småputtra under lock ca 15 minuter. Lägg i spenaten sist så att den bara får vvika ned sig. Salta och peppra. Servera med ris.
Vad tror ni? Det är ju inte ett superupphetsande recept, men det är kul att använda blomkål som huvudnummer ibland. Jag ser fram emot att få smaka en uppdaterad variant!
Receptet är från boken “Hurry Curry och 90 andra indiska recept”.