Nyponsoppa

Nu är det hög tid att skörda nypon och göra hemmagjord nyponsoppa! Rosens frukt, nyponen, kan användas färska eller torkade till nyponsoppa. Samtliga nyponsorter är ätliga, men vresrosen är störst och därmed enklast att skörda. Det är även den rossorten som vi utgick efter den här gången. Men kan göra soppa på färska nypon eller på torkade. Vill man torka sina egna nypon så utgår man bäst med mogna med ändå halvhårda nypon. Sedan skär man dem på hälften och gröper (lättast med fingrarna) ut fröna.

image
Vresrosens nypon

Ingredienser:

7 dl färska nypon
1,5 liter vatten1,3 dl strösocker1,5 msk potatismjöl

Skölj nyponen väl och ta bor blomfästet. Mixa nyponen grovt i en mixer eller matberedare.
image

Lägg nyponen i kastrullen och mät upp vattnet. Koka nyponen i 20 minuter och rör om samt mosa dem i slutet med en potatisstöt, mixer eller matberedare.

image

Ta av nyponen från värmen och sila eller passera dem i en skål eller kastrull. Silar du så kör i omgångar och släng bort skal samt kärnor för att lättare få genom allt. Mät upp nyponsoppan och ta ca 2 dl strösocker till 1,5 liter nyponsoppa (vilket blir ca 1,3 dl på 1 liter soppa) samt blanda potatismjöl med någon halv dl vatten och vispa i soppan. Värm nyponsoppan i en kastrull under omrörning. Låt nyponsoppan koka upp och ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna eller servera nyponsoppan varm. Klassikern är att servera med mandelbiskvier och vaniljglass, men det är minst lika gott au naturell.

image

Previous

Next

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *