Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Att göra egen bebisgröt 2.0

Att göra egen bebisgröt 2.0

Att göra egen bebisgröt 2.0

Det här inlägget handlar om att göra egen bebisgröt 2.0. Om vi kan undviker vi hel- och halvfabrikat hemma hos oss. Vi tycker att det är roligt att laga mat och fixa och dona, oftast blir det billigare och smakar bättre. När Wollmar skulle introduceras till bebisgröt kände både jag och Joseph att prefabricerade bebisgrötar inte skulle passa oss riktigt. Vi gjorde lite research och förstod snabbt följande:

 • köpta bebisgrötar är framförallt järnberikade
 • små barn ska med fördel ha järnberikad kost upp till två år
 • det GÅR att järnberika gröt själv med paltbröd, ett slags  tunt knäckebröd med blod i.

Följande recept har vi alltså fått okej:at både från BVC:s håll men också från en av mina dietistkollegor som har mångårig erfarenhet med att jobba med barn.

Recept för en portion:

 • 1/2 dl finsmulade havregryn
 • 2 tsk finsmulat paltbröd
 • 1 dl vatten
 • 1 tsk rapsolja

Recept för 20 portioner:

1 liter ekologiska  havregryn, körda i mixer
80 gram mortlat paltbröd
= 20 portioner

sedan tillsätts vatten och rapsolja inför kokning och servering.

Så långt samma recept som vi bloggade om redan när Wollmar var bebis. Sedan dess har vi och flera kompisfamiljer gjort denna gröt dagligen och vi har inkorporerat våra och deras erfarenheter till denna upp-hottning av receptet.

Vi insåg nämligen ganska snabbt att  även bebisar föredrar någon smaksättning på gröten. Efter ett samtal med dietistkollegan fick jag tipset att aprikoser också är väldigt rika på järn och dessutom hjälper små barns magar på traven en del.

Aprikospuré görs på följande sätt:

Ta en påse torkade aprikoser, lägg i kastrull och låt koka upp. Låt svalna och svälla i vattnet i någon timme. Ta aprikoserna och så mycket av kokvattnet som behövs och mixa till en slät puré i mixer. Förvara i burk i kylskåp eller frys ner i iskuber.

Gröt version 2.0

Alla barn är olika och våra barn hör till kategorin som haft väldigt lätt att tugga och hantera konsistenser på mat tidigt. För både Wollmar och Wilfred blev det därför bara en omgång av att smula/mixa havregrynen, de har nästan från start klarat av vanlig havregrynsgröts-konsitens.

Därför har vi nu börjat göra aprikospuré, paltbröd och olja i ett. Denna förstärkta aprikospuré tillsätter vi alltså till vanlig havregrynsgröt, kokad utan salt.

 1. Koka upp en påse torkade aprikoserimage

2. Till ca 18-20 portioner, ta 10 skivor paltbröd

image

3. Mixa paltbrödet i mixer tills det blir finsmuligt

image

4. Tillsätt olja, en tesked per portion.

image
5. Ta de kokta och uppsvällda aprikoserna och kör tillsammans med paltbröd och olja i mixer.

image

6. Ta purén och bred ut i isformar och frys in. Tack vare oljan är de otroligt lätta att få ut ur formarna sedan. För oss räcker 2 iskuber till en dl havregrynsgröt.

image

image

Har du testat detta recept? Har du en egen variant? Berätta gärna för oss!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!
Etiketter:

56 kommentarer till “Att göra egen bebisgröt 2.0”

 1. Jag har en liten fråga kring gröten. Vi ska börja ge vår 5-månaders gröt nu på inrådan av BVC för att han ska gå upp lite mer i vikt. Men hon påstår att jag inte behöver ge järnberikad gröt ännu utan först vid 6 mån ålder (“för då har alla barn järnbrist”). Om det nu är så tänker jag att det är bra att ge järn redan nu eller hur tänkte ni? Blir järnmängden i ert recept jämförbar med järnmängden i köpegröt?

  1. Vad jag förmodar efter BVC och dietist-okej på vår gröt så ska det vara järn nog i alla fall. Misstänker, utan att veta, att köpegrötar dock är ännu mer berikade. Kroppen tar ju inte upp mer järn än den behöver, så jag tror att järnmängden inte ska vara ett problem så länge den är 1) tillräcklig och 2) inte ger förstoppning. Tror inte ni kan hitta köpt bebisgröt utan järntillskott men också att det nog inte skadar med järnberikad gröt tidigare än sex månader. Vi tjuvstartade och hade aldrig något problem.

 2. Pingback: Föräldraskap revisited - BakingBabies

 3. Pingback: Det här med att sitta själv - BakingBabies

 4. Pingback: Tortikollis, platta bebishuvuden och tips för träning i magläge - BakingBabies

  1. Hej Mona,
   Att göra bebisgröt utan paltbröd går bra, men se då till att ditt barn får i sig järn på andra sätt. Tyvärr känner jag inte till något annat vettigt alternativ att sätta i gröten.
   Livsmedelsverket rekommenderar så här:
   “Om barnet inte får järnberikad pulvergröt eller välling är det extra viktigt att det får annan järnrik mat, som kött, blodpudding eller annan blodmat. Bönor, kikärter, linser, och tofu är vegetariska järnkällor.”
   http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/kostrad-matvanor/spadbarn/bra-mat-for-spadbarn-under-ett-ar-livsmedelsverket.pdf
   Hoppas det var till hjälp.

 5. Gjorde liknande fast med havremjöl (skrädmjöl) istället för att mala havregryn och hade även i nyponskalmjöl för extra c-vitamin (=bättre upptagning av järnet, vilket väll iof aprikoserna också ger)

  1. Stäm av med din BVC-sköterska! Vi har själva gjort det och det ska väl fungera lika bra som annan köpt gröt. Dock är väl de officiella rekommdatipnerna “pyttesmå smakprov”, så hör med BVC vid behov om mängden osv.

 6. Hej!
  Jag testade att göra gröten (1 port) för första gången idag. Kokade upp alla ingredienser och lät koka ihop (på samma sätt som vanlig havregrynsgröt). Problemet är bara att det snarare blev som en degklump… funderar på om det beter sig annorlunda om man bara häller kolande vatten över ingredienserna och blandar ihop? Hur gör du? Eller bör jag bara helt enkelt öka vattenmängden?

  1. Jag skulle helt enkelt bara ha i lite mer vatten. Beroende på hur fint du fördelat/malt havregrynen så får du mer eller mindre havre/deciliter.
   Testa igen och pytsa i lite mer vatten för att få rätt konsistens.
   Om du bara blandar med kokande vatten så blir förmodligen inte havret tillagat.
   Lycka till!

 7. Vilket bra tips att göra mycket på en gång av “smaktillsatsen” och frysa in! Ska börja med smakportioner när som helst till vår fyramånaders. Fick till och med recept på egen, järnberikad havregrynsgröt av vår BVC-sköterska när jag sa att jag var skeptisk till färdiggröten. Hittills har han bara fått pyttesmå smakprover på lillfingret typ. Men han verkar positivt inställd 🙂

  1. Hej Katarina! Hur såg receptet på gröten från din bvc sköterska ut? Jag är också skeptisk till “köpegröt” men kör på ekologisk gröt till min lilla 5 månaders.

   Är nyfiken på ditt grötrecept Mia och ska prova detta. Tack för en bra blogg. 🙂

 8. Hej. Toppen bra recept. Berätta för min BVC ssk och hon undra om källor så isf kan hon rekommenderade vidare. Så vem är din källa? Tacksam för svar. Mvh Anna

  1. Menar du vetenskaplig källa har jag ingen, men bad dåvarande barndietisten på mitt jobb att räkna på det och hon okejade receptet och proportionerna. Hon har flyttat utomlands nu och alla dietister är nog inte lika inriktade på barn, men vid stor individuell osäkerhet kan det vara värt att boka en tid till dietisterna som i alla fall i Stockholm finns tillgängliga utan remisskrav i primärvården, på rehabmottagningarna.

 9. Hej
  Jag ska snart börja med smaksensationer till min fyramånaders bebis, tänkte på aprikospuren, den borde ju funka som smaktester? Å sen sakta men säkert pröva med gröten.
  Supertack för att ni delar med er <3

 10. Hur förvarar man gröten när man gör så många portioner? Min son är 6 månader imorgon och ska börja få 0.5-1 tsk gröt på morgonen 🙂

 11. Hej. Är inte så jättehemma i köket, även om jag själv älskar att äta mat 🙂 Iskuberna med paltbrödet, oljan o aprikoserna, rör man ut den i den vanliga, tillagade havregrynsgröten alltså?

 12. Recept för en portion:
  1/2 dl finsmulade havregryn
  2 tsk finsmulat paltbröd
  1 dl vatten
  1 tsk rapsolja

  Recept för 20 portioner:
  1 liter ekologiska havregryn, körda i mixer
  80 gram mortlat paltbröd
  = 20 portioner

  sedan tillsätts vatten och rapsolja inför kokning och servering.

  Väldigt dum fråga men….. jag frågar ändå.
  Jag tänkte göra en stor laddning så att det finns för att bara koka upp då det är dags.
  Så mixar de torra ingredienserna för sig. Dvs 1 l havregryn och 80 gram paltbröd. Förvara.
  Men då jag ska göra gröten på t.ex morgonen tillsätter jag alltså de blöta. Dvs vatten och rapsolja.
  Hur mycket behövs till en portion då? Är de 1 dl vatten och 1 tsk olja jag ska hälla i då? Och hur mycket utav de torra? För de är ju redan ihopblandat sedan innan. Är de då drygt en halv dl?

  1. Vi har alltid tänkt typ dubbla vatten mot torr blandning och sedan 1 tsk olja, eller lite på känn. Vi tänker att så länge barnen inte enbart lever på gröt så är marginalerna rätt generösa.

 13. Hej!
  Tack för en bra sida!:)
  När man börjar introducera gröt (har endast gett puréer innan) behöver man inte sila bort fibrerna då?
  Man ”varnar” ju för fibrer till små bebisars magar (4-5mån) men på alla recept på gröt, så har jag aldrig läst att de är någon som gör.
  Havregryn innehåller 10g fibrer/100g. ”Köpegrör” innehåller 2,5g/100g.
  Tacksam för svar /en undrande mamma som frenastiskt står och silar bort fibrer från mixade gryn

  1. Har aldrig hört talas om något liknande! Fråga på BVC för säkerhets skull! Just fibrer som begrepp finns ju i en massa saker vi äter, så det kommer du nog inte undan hur mycket du än silar. Det är nog snarare mängden gröt som barnet äter som spelar roll. Så länge det är näringsämnen från olika källor samt olika fibersorter i barnets totala mat så borde just fibrerna i havre inte vara något problem. Du kan ju räkna på hur mycket fiber det är i havregryn, hur mycket ditt barn äter utifrån rekommendationerna från livsmedelsverket? De skriver ”
   Ett fiberintag motsvarande 2-3 gram per MJ är lämpligt för barn från 1-2 års ålder. Intaget kan gradvis ökas från tidig skolålder (6-7-årsåldern) för att under tonåren (14-17 år) motsvara rekommenderat intag för vuxna, dvs. 25-35 gram per dag, motsvarande omkring 3 gram per MJ”.

   https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/kostrad-matvanor/barn-1-2-ar/livsmedelsverket.-rad-om-mat-for-barn-0-5-ar.-vetenskapligt-underlag-med-risk–eller-nyttovarderingar.-livsmedelsverkets-rapport-201121.-uppsala.-2011.pdf&ved=0ahUKEwj3jISupofWAhVnCpoKHeBFD-sQFggqMAE&usg=AFQjCNGemuBwSGhi8W0PhutGvSKdaH6mMg
   https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer

 14. Jag har kört med det här receptet i flera månader. Sarah älskar gröten! Och jag har kommit på två saker som underlättar:

  – Overnight. Blandar 0.5dl grötpulver, 0.5dl vatten och en aprikostärning på kvällen. Ställer i kylen på natten så det sväller. Sen är det bara att tillsätta olja och ev lite mer vatten på morgonen och mikra. Då slipper man koka.

  – Palttunnbröd i kaffekvarnen. Jag har en elektrisk kvarn för kaffebönor, men det funkar utmärkt att mala krossade palttunnbröd i den. Då blir det mer finmalt än i mixern.

 15. Tack för bra recept!

  Har två funderingar. Hur länge håller aperikospurén i kylen? Och kan man använda mjölk/havremjölk i stället för vatten när man ska koka upp gröten?

  1. Vi har ju oftast frusit ner aprikospurén i iskuber, men tror att den hållit en vecka i kyl iaf. Tror absolut att det fungerar med mjölk rent tekniskt, smak och innehåll ändras ju naturligtvis. Man ska väl helst inte ge mejeriprodukter till barn under ett? Kolla med BVC vad de säger!

   1. Smart fryser ner det i stället!

    Hon är 14 månader så hon får mjölk osv men tänkte mer att mjölk kanske hämmar järnupptaget? Bättre med havremjölk kanske? Får rådfråga på BVC

 16. Hej! Min bebis älskar gröten. Nu ska vi tillsätta lite smak också. Hur många gram är en påse aprikoser i receptet ovan?

 17. Åh vilket bra recept!

  En fråga, har börjat ge gröt till vår 6-månaders nu, och hon äter ju väldigt långt ifrån en hel portion än så länge. Har ni något bra tips på tillagning av mindre mängd? Koka en matsked gröt blir nog inte så bra… Micra kanske funkar?

 18. Min son har verkligen älskat denna gröt från dag 1 ! Mixade grynen för 20 portionen till en början. Men nu äter han gröten med hela gryn. Min fundering är på aprikos/paltbrödspuren, har gjort likt receptet och de står att ni hade 2st iskuber till 1dl gröt. Är de 1dl färdig gröt dvs till 0.5dl havregryn eller är det till 1dl havregryn (2dl färdig)? Gör alltid en dubbel sats på morgonen och ger hälften morgon och resterande på kvällen. Tänker hur många iskuber med aprikos/paltbröd ja ska ha i?
  Tack för en underbar blogg med massa bra tips och inspiration!

  1. Alltså jag minns inte. Nu kommer vi väl få fräscha upp minnet så småningom när trean kommer. Men kör på känn och smaka av? Jag tänker att ju mer varierad kost barnet äter annars så är det ju mindre känsligt med att dosera paltbrödet (=järnkällan) helt hundra.

 19. Hej!
  Jag har celiaki och därför kan jag inte mixa paltbröd (om jag inte köper en ny mixer som endast ska vara gluten i) eftersom allt i vårt hem är glutenfritt pga kontanimeringsrisk.

  Finns det andra sätt att järnberika gröten? Och har du något tips på hur jag kan låååångsamt introducera gluten till min son (om nu han inte ärft min celiaki)

  Mvh

 20. Hej!
  Kanske vet du redan detta eller spelar det ingen roll för dig, men skriver det i alla fall här ifall du inte vet/någon annan är intresserad av att veta det. Blodet i Mjälloms paltbröd kommer tydligen från Spanien. Om man tycker det är viktigt så finns det ett paltbröd med svenskt blod härifrån: http://fredholmsbrod.se/sortiment/paltbrod/?fbclid=IwAR11ethat8Rtt_Y9XOISbgnFEq2yT1V3HsWOP3TEXE0VUmsj2WfKsz6FVdE
  Säljs dock inte i hela Sverige, men de kan skicka om man beställer minst 8 st.

 21. Hej!

  Tack för en bra sida!
  Aprikospuré verkar ju toppen. Men man vill ju bevara så mycket c-vitamin som möjligt (och även ev andra vitaminer). Finns de någon tanke med att man ska koka upp aprikoserna? Tänker att det kanske går bra att bara blötlägga dem ett par timmar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *