Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Är det okej att köpa begagnade skor till barn?

Är det okej att köpa begagnade skor till barn?

Är det okej att köpa begagnade skor till barn?

Barn och begagnade skor

I forum och föräldragrupper framstår det ofta som en odiskutabel sanning, det här med att det skulle bara direkt skadligt att köpa begagnade skor till barn. Är det verkligen så?

Jag har läst på och ska försöka ta med er genom ett resonemang angående detta! Börja gärna med att läsa mitt inlägg om vad vetenskapen säger om barn och skor.

Jag kommer utgå från några påståenden utifrån detta:

  • Barn under 5 år växer upp till en halv skostorlek varannan månad
  • Barn behöver mjuka och flexibla skor
  • Barn behöver ingen speciell dämpning eller extra stabilitet i form av hålfotsstöd etc

Vi har vid några tillfällen köpt begagnade skor till barnen. Och jag har personligen ingen som helst tanke på att inte låta lillebror ärva storebrors skor, om de är i gott skick.

Små barn ska byta skor ofta. Detta innebär att de inte kommer hinna “gå in” sina skor eller slita ut dem alls. Ett par skor som är slitna på yttre sulan eller deformerade på den inre sulan skulle jag välja att slänga. Men skor som ser bra ut , är mest troligt också okej att ärva eller köpa begagnade.

Det finns ingen forskning alls på att barn skulle få problem från fötterna av att ha ärvda skor med någon liten snedslitning, men det finns heller ingen forskning som tyder på motsatsen. I brist på vetenskapliga svar tänker jag att sunt förnuft och magkänsla är det vi allra bäst kan gå på. Barns skor ska inte ge så mycket stöd eller stabilitet att de påverkar foten, så att fötter skulle kunna skadas av begagnade och tillräckligt mjuka skor låter inte troligt. Skor, oavsett köpskick, ska vara tillräckligt rymliga och lagom hårt sittande så att de inte glappar eller glider av.

Under vilka omständigheter kan det vara okej att köpa begagnade skor till barn?

Enligt allt vad jag kan läsa mig till är det helt okej att ärva skor av syskon, eller köpa begagnade skor, så länge de ser fräscha ut på både yttre och inre sulan och inte har några tydliga slitage.

image

En hyfsat osliten sula som jag utan tvivel kommer låta lillebror ärva av storebror

Vad ska jag kolla efter på de begagnade skor jag överväger att köpa?

Som med alla andra skor ska de passa bra och enligt råden i mitt tidigare inlägg; bör de sitta stabilt över vristen, väga så lite som möjligt, ha en platt sula och ha en sula som är flexibel och böjs i skons främre tredjedel, absolut inte i mitten.

image

En sko med mjuk sula och böjs på rätta stället

I vår familj resonerar vi som så:

Barn behöver lätta, enkla skor i bra storlek. Ofta köper vi hellre mängder av skor billigt (som här) och byter jätteofta, än köper dyra (och i Sverige troligen också för stabila och oflexibla) skor. Lillebror får ärva frekvent av storebror, men synligt slitna skor slängs. En favorit som återkommer är Adidas “ortholite”, superlätta och mjuka skor.

Gummistövlar och andra skor som inte är “så viktiga” köper vi gärna begagnat.

Och vinterskor är ju en sak för sig, det ingår ju liksom i själva funktionen att de också bli stora och stabila med ganska oflexibla sulor, för att de också ska stå emot väder och vind. Här får ju funktionen stå över alla andra råd, det går ju inte att låta barnet frysa på grund av att en väljer “lätta och mjuka skor” liksom. Med sunt förnuft kommer en långt, tänker jag.

Dessutom tänker jag också att vi i Sverige använder skor förhållandevis lite. I länder när folk har skor även inomhus och stora delar av dygnet blir såklart kraven på att skorna inte påverkar fötternas utveckling ännu viktigare. Det här med svenska vinterskor kanske är helt självreglerande, små barn är ofta inte ute i sina skor timme ut och timme in… Kanske är sommarskor i så fall allra viktigast?

Hur tänker du?

 

Detta är det sista inlägget i en serie om barn och skor

1.Hur väljer jag bra skor till mina barn?

2.Vad ska en tänka på när en köper skor till barn?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *