Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Matplanering vecka 15 – Kenya

Matplanering vecka 15 – Kenya

Okej, dags att göra matresan till Kenya! Vi har aldrig varit i Afrika och har noooo idea vart den här veckan kommer ta oss. Men efter lite googling har jag insett att typ nationalrätten inte kommer gå hem hos oss. Beskrivningen av en majsmjölsgröt tung som en tegelsten låter inte som något vi skulle gilla. Men efter lite ytterligare googling verkar kenyansk matkultur vara väldigt indiskinspirerade, och det är ju riiiight up our alley, så att säga.

Soppa: Förra veckans soppa, resterna ligger i frysen. Men vi kom fram till att vi nog ändå tycker bättre om vår egen rotsellerisoppa om vi är på kategorin “vitaktiga mixade soppor”. Detta är alltså veckans undantag, inget kenyanskt alltså.

EDIT en vecka senare: Vi har lagt till våra kommentarer om rätterna och vilka eventuella förändringar vi gjorde till recepten. 

Vegetariskt: Mungbönsgryta, kanske kan ätas med vanligt bröd om vi inte hinner göra chapati.

Det här receptet var gott! Mungbönor var en ny och god bekantskap. Vi tillsatte vinäger till receptet, och mer salt. 

image

Fredagsmys: Kenyansk pilau. Pilauen var god och upplevdes väldigt indisk. Vi använde mortlade kardemummafrön istället för hela kardemummakapslar, för våra var slut. 

Pasta: Vette tusan om det här känns så autentiskt, men pasta med korv är ju en vinnare generellt… Den här rätten var tråkig, men barnen äääälskade den. Åts med ketchup. 

image

Kyckling: Kenyansk kycklingcurry med ris. Gott, och som vi misstänkte: helt i vår smak. Mycket, mycket likt en vanlig indisk curry. Vi passerade såsen för att göra den mer barnvänlig. 

Fisk: Plattfisk i ugn, tror ni att det kan funka att äta med potatis? Vi borde kanske gå all in och äta den där majsgeggan till, men det veeerkar inte gott. Det här var nog veckans godaste! Superenkel och förvånandsvärt god rätt. Vi hade nog aldrig kombinerat fisk i ugn och salsa, men det var en kombo vi ska försöka komma ihåg!

Vegetariskt: Irio – potatismos med inmosade grönsaker. Måste väl ändå gå hem i en barnfamilj? Det här var också förvånansvärt gott! En väldigt enkel rätt som ändå kändes liksom “hel” även om den var vegetarisk. Vi tillsatte vinäger, chili och några matskedar matlagningsgrädde samt en morot i bitar som fick koka med potatisen och sötpotatisen. 

image

Har du varit i Kenya? Vad är ditt bästa matminne? 

Tankar i slutet av Kenyaveckan: Indiskinspirerad mat världen över verkar vara ganska lik, och alltid god. Överhuvudtaget en ganska bra och barnvänlig vecka.

 

2 kommentarer till “Matplanering vecka 15 – Kenya”

  1. Åh, Kenya! Vi har ju varit där men var nog ärligt talat rätt trötta på posho osv (äts ju extremt mkt i Uganda också där vi just spenderat ett halvår) så åt nog rätt mycket internationell mat om jag minns rätt Men en varm, nystekt chapati sent en ljummen natt var ju aldrig fel! Vi åt mkt fisk o skaldjur eftersom vi var en del vid kusten. Och mängder med frukt, det är ju gott att få in som efterrätt efter det ni tänkt laga. Prova posho, växer ju lite i munnen, eeeh, men ändå. Kul att prova tänker jag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *