Vi pratade om att testa att göra dessa Kanadensiska “nanaimo bars” vid veckoplaneringen och vi bestämde oss för att faktiskt testa i och med att signaturen SJ uppmanade oss att göra dem, och vi ändå skulle ha födelsedagsfika idag.
De är lätta att göra och riktigt goda (om än liiiite på den sötsliskiga sidan).
Nanaimo bars (ca 30 rutor):
Botten –
- 120 g smör
- 50 g socker
- 3 msk kakao
- 1 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 200 g digestivekex, smulade
- 90 g kokosflingor
Vaniljsmörkräm –
- 60 g smör, rumstempererad
- 250 florsocker
- 2,5 msk marsán
- 3 msk mjölk
Chokladtopping –
- 150 g mörk choklad
- 30 g smör
Så här gör du:
Botten:
- Smörj en fyrkantig form (minst 20 x 20 cm) lätt med olja och lägg över ett bakplåtspapper.
- Mät upp smör, socker, vaniljsocker och kakao i en värmetålig bunke som passar bra till en storkastrull som ni har. Koka upp ett vattenbad i en kastrullen. Smält och blanda ihop ingredienserna.
- Vispa ihop ägg i en skål på sidan. Häll försiktigt äggen i bunken och blanda kraftigt. Vispa över det sjudande vattenbadet tills det tjocknat.
- Flytta bunken från värmen och blanda ner de smulade kexen och kokosflingorna.
- Tryck ut blandningen i formen till ett jämt lager. *
- Ställ i kylen tills vaniljsmörkrämen är klar.
* Jag använde en brassform på 20 x 30 cm, även om den var för stor. Smeten är dock så pass fast att det gick lätt att bara använda två tredjedelar av formen, det blev bra ändå.
Vaniljsmörkräm:
- Blanda ihop smör och florsocker till en jämn massa. Blanda i marsán och mjölk och blanda jämnt.
- Bred krämen över botten och ställ tillbaka i kylen i minst 30 minuter.
Chokladtopping:
- Smält choklad och smör i en bunke över vattenbadet eller i mikro (beror på vad du är van vid).
- Häll och bred övr chokladen på smörkrämen och ställ åter i kylen i minst en timma.
- Skär tärningar eller annan valfri form med en varm kniv.
Lättätna små söta rutor och barnen på kalaset verkade uppskatta dem mest av allt.