Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kroatisk matvecka

Kroatisk matvecka

Vi landar i Europa och i Kroatien den här veckan. Den kanadensiska veckan finns utvärderad här.  Kroatien verkar ha både turkisk inpsirerad mat i inlandet, och mer italiensk/grekisk inspirerad mat vid kustregionerna. Låter ju liksom superbra. Får se hur det blir!

Det fanns många komplicerade recept och lite för låååååånga långkok, så vi har valt litegrann lätta recept. Och som vanligt saker som vi ens kan ha en liten förhoppning om att barnen kan äta.

Våra kommentarer om recepten i kursiv stil

Vegetariskt : Zuchini-biffar med creme fraichesås och potatisklyftor.
image

Faktiskt goda!! Behövde stekas nästan knapriga för annars blev de liksom småslemmiga. Wollmar som skyr zucchini som pesten i vanliga fall åt mycket, till sin egen stora förvåning till och med….

Vegetariskt: Sparrisrisotto

image

Asså, huuur gott som helst! Bra sätt att få i barnen sparris. Den här rätten fick oss att längta till vår resa Italien i juni…

Fisk: Fiskgryta, serveras med bröd och morotsstavar

image

En rätt som var både god och lite tråkig… 

Kött: Pasticada, tror vi köper gnocchi till.

image

Suuupergod köttgryta. Det här var barnens “köttdag”, de åt i princip bara kött den här måltiden. Vi minskade dock ner på nejlikorna i receptet, Joseph har inte en helt enkel relation till nejlika i och med att nejlikeavkok är den srilankesiska huskuren mot magsjuka…

Soppa: Pumpasoppa

God! Matig och smakrik!

(Ingen bild, soppan försvann så fort att ingen hann fota…)

Pasta: Hemrullad pasta?

image

Gott, men kanske inte värt arbetet med pastan? Finns godare rätter att göra av färsk pasta för mindre arbete…

Fredagsmys: Böreks och Cevapcici

image

Det här var verkligen gott och kändes lyxigt för att vara en fredagsmiddag hos oss. Vi köpte faktiskt färsrullarna i söderhallarna, köttfärs kom inte med i veckohandlingen och det här blev lika gott, tror vi. Som sås blandade vi lite ajvar med creme fraiche, passade bra!

Har du någon erfarenhet av kroatisk mat? Berätta!

2 kommentarer till “Kroatisk matvecka”

  1. Vi var i Kroatien för två år sedan! Fantastisk mat! Vi var vid kusten och precis som du skriver var känslan italiensk + grillat (turkiskasmaker) åt massor av grillad cevipcici, sardiner, goda pastor mm. Grymt land som jag varmt rekommenderar för semester!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *