“Persien” finns inte, men väl persisk kultur och matkultur. De gånger vi ätit persiskt har det var såååå gott.
Nu kör vi ett djupdyk i grytor och långkok och saffran och långkornigt ris!
Den filipinska matveckan blev faktiskt lite förkortad, för det visade sig att vi fick så mycket olika sorters rester från förra helgens fest att vi fick stryka något från matplaneringen. Den filipinska matveckan kan utvärderas med slutsatsen att vi fått tag i ganska tråkiga och smaklösa recept, och att det aldrig var något wow-moment i veckans matlagning. Så nu kör vi vidare med persisk mat!
EDIT: Våra tillagda kommentarer om rätterna i kursiv stil.
Kött: Khoresh Bademjan – Persisk auberginegryta med kött, serveras med långkornigt ris
Det här var ett gott långkok som fick den jordanske svågern att säga “aaaah, aubergine, jag saaaknar aubergine i mat!”
Vegetariskt 1: Någon slags omelettgreja – Butternut Squash and Greens Kuku. Den här kommer barnen GARANTERAT INTE äta…
En inte helt vanligt blandning av smaker, men som ändå var liksom angenäm. Barnen åt inte en smula.
Kyckling: Persian fried chicken, vi tar det med pasta för barnens skull.
Det här bjöd vi min pappa och lillebror på och deras betyg var tummen upp. Gott och lite nytt med saffran i panerad kyckling.
Fisk: Polo Bandari – Tonfisk med ris.
Den här glömde vi fota, vi hade en av Wollmars förskolekompisar hemma på middag och fokus var på annat. Men den här rätten var god, en enkelt fiskrätt med tonfisk på burk som vi kan rekommendera!
Pasta: Tah-dig, eeeeh…bottenbränd pasta?
Enligt vad vi kunde läsa oss till är detta en favoriträtt hos persiska barn. Och mycket riktigt, våra barn åt och åt och åt. Tänk att den där “knapriga pastan” skulle vara så uppskattad! V vuxna tyckte att hela rätten var rätt tråkig, och då hade vi ändå tillsatt en hel del örtkryddor och annat.
Fredagsmys: Kabob med ris – vi köper nog hem eller går ut! Tur att det finns bra restauranger nära!
Får se vad vi hittar och köper imorgon, är inte helt säkra på att vi kommer prioritera att fota detta.
Har du någon erfarenhet av persisk mat? Berätta!
Summering: En vecka med milda smaker och ganska lättlagad mat!