Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kan kål underlätta spänningar och smärta i brösten efter förlossning?

Kan kål underlätta spänningar och smärta i brösten efter förlossning?

Kan kål underlätta spänningar och smärta i brösten efter förlossning?

Kål för mjölkstockning och spända bröst

Jag ska ju snart börja läsa en kurs om amning och jag gjorde på skoj en sökning i den medicinska databasen pubmed efter artiklar om amning häromdagen. Jag hittade en alldeles nypublicerad studie om behandling av svullna/ömma bröst hos nyförlösta kvinnor.

Behandling med kylda kålblad.

Jag blev både skeptisk och nyfiken och gick in och läste.

Hantering av svullna och spända bröst under amningsperioder har traditionellt inkluderat behandling med värme, kyla, kålkompresser, massage eller akupunktur. Kålkompresser är en alternativ, traditionell behandling i många kulturer och den möjliga förklaringen till upplevda effekter är inte fastställd.

1993 publicerades en randomizerad, kontrollerad studie (2) över huruvida kålblad kunde förebygg utvecklingen av ömma/svullna bröst postpartum. Det fanns inga signifikanka skillnader mellan kål-gruppen och kontrollgruppen. Dock hade kål-gruppens kvinnor större sannolikhet att amma sex veckor postpartum än kontrollgruppen.

En studie från 1995 (3) jämförde behandling med kylbehandling med koldpack jämfört med kålblad, en behandlingstyp på vardera bröst. Resultaten visade samma minskning av smärta/obehag oavsett behandlingsform, men kvinnorna uppgav att de föredrog kålbehandlingen. (But why, blir min spontana tanke?)

2009 publicerades en indisk studie (1) där kålkompresser jömfördes med behandling med både värme och kyla. Där visade att både värme- och kylbehandlingen var mer effektiv för smärtan än kålbehandlingen.

Studie publicerad 2015

I den nypublicerade studie som gjorde att jag fick upp ögonen för ämnet (4)  inkluderades kvinnor som fött sitt första barn med kejsarsnitt.  22 kvinnor i en grupp som fick instruktion om en slags egenmassage, och 22 kvinnor som fick tillägg med kålkompresser. Massagebehandlingen började innan mjölken runnit till och brösten svullnat upp, dag två efter förlossningen. Behandlingen utgjordes av 10-minuterssessioner med egenmassage tre gånger om dagen dag 2-4 efter förlossningen. Det fanns också en kontrollgrupp på 22 kvinnor som inte fick någon specifik behandling.

Kål-gruppen fick, utöver massagen, tvättade och kylda kålblad över hela bröstområdet förutom vårdgården, tre gånger om dagen i 20 minuter från dag 2 till 4 postpartum.

Kvinnorna fick sedan mäta smärtan i bröstet, och hårdheten på brösten mättes med ett speciellt redskap. Kroppstemperaturen jämfördes också, både inuti örat men också yt-temperaturen på brösten. PH-värdet i kvinnornas bröstmjölk testades också.

Signifikanta skillnader

De två grupperna skattade ungefär lika mycket smärta under dag 2 och 3, men skillnaderna efter amning blev signifikant skilda i grupperna under dag 4. Massage-gruppen och kål-gruppen fick signifikant minskade smärtor jämfört med kontrollgruppen. Gällande bröst-hårdheten blev det inte så stora skillnader men kålgruppen hade ändå lägst uppmätt hårdhet. Det uppmättas inga skillnader gällande temperaturen eller mjölkens PH-värde.

Jag tycker att det här är lite roligt. Kål, asså. Personligen hade jag dragit mig för att börjar plocka ur något från kylen för att lägga på mina ömma bröst som alldeles nyförlöst. Men jag förstår också att det funnits tider/platser där kall kål kanske varit det enda som funnits till hands. Nu verkar inte evidensen för att kål skulle ge någon fantastisk effekt vara direkt superstor, men ändå. Det verkar funka bättre än ingen behandling alls.

Hade du kunnat tänka dig att testa med kål på brösten när de tokvärker och känns som att de ska sprängas efter en förlossning?

Varför? Varför inte?

Kål på brösten efter förlossning
Kallt som tusan kan jag berätta för er…

 

Referenser:

  1. Cabbage leaves vs hot and cold compresses in the treatment of breast engorgement.
  2. Do cabbage leaves prevent breast engorgement? A randomized, controlled study. 
  3. A comparison of chilled cabbage leaves and chilled gelpaks in reducing breast engorgement. 
  4. Cabbage compression early breast care on breast engorgement in primiparous women after cesarean birth: a controlled clinical trial.

 

 

6 kommentarer till “Kan kål underlätta spänningar och smärta i brösten efter förlossning?”

  1. Hej! Jag födde barn i december 2015. På bb fick jag tips att använda kål som menade att detta var vanligt i Finland. Några dagar in i amningen när jag satt och grät och profylax-andades varje gång pga smärtan så ville jag göra något. Var lite rädd att bebis skulle må dåligt av krämer o sånt och då kändes kål mer “ofarligt”. Vet såklart inget om effekten men det kändes skönt.

    1. Härligt att höra! Jag tror kanske att det är därför det ändår så populärt världen över, det skadar liksom inte att testa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *