Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vad behöver du veta efter en sfinkterruptur eller annan förlossningsbristning?

Vad behöver du veta efter en sfinkterruptur eller annan förlossningsbristning?

Vad vill/behöver du veta efter en sfinkterruptur eller annan förlossningsbristning?

Jag har fått äran att vara med på ett hörn med att skapa en nationellt gångbar patientinformation efter  förlossningsbristning och sfinkterskada!

Ä_N_T_L_I_G_E_N!

Inte äntligen till att just jag ska få vara med, alltså, utan ÄNTLIGEN till att nivån på informationen höjs. Rejält. Det här behövs så evinnerligt mycket. Men det är också skitkul att få vara med, naturligtvis.

Jag behöver er – läsare, fellow förlossningsskadade, fysioterapeuter och andra kloka tänkare.

wpid-IMG_20120801_154348.jpg

När du ligger där på BB, med underlivet som en babianrumpa, vad behöver du veta?

Vad ville du veta?

Vad ville du inte veta?

Vad saknades i informationen som du fick?

Möjliga rubriker

 • Info om själva skadan
 • Smärta/smärtlindring
 • Sårvård
 • Tarmfunktion
 • Komplikationer
 • Fysisk aktivitet
 • Bäckenbottenträning
 • Sexuellt samliv
 • Uppföljning

Saknas det någon rubrik? Finns det något som ABSOLUT MÅSTE vara med under någon rubrik?

Ge mig tips genom att kommentera här på bloggen. Eller mejla förslag eller bra/dåliga exempel på info(at)bakingbabies.se

Tack för ni hjälper mig!

Mer om förlossningsbristningar på bakingbabies:

Nybliven mamma; Min sfinkterruptursberättelse i korthet

Förlossningskador och idrottsskador; muskelskada som muskelskada

Ilskan över oförmågan att individanpassa BB-vården

12 kommentarer till “Vad behöver du veta efter en sfinkterruptur eller annan förlossningsbristning?”

 1. Vad jag saknade:
  Minst en extra efterkontroll -mer uppföljning.
  vart man ska vända sig vid problem så att man inte blir ivägviftad.
  Inkontinens och åtgärder
  Även psykiska problem-vart vänder man sig?

 2. 1. Som ovan säger; psykiska problem- vart vänder man sig och vilken vård/behandling finns? Jag tror att min psykiska smärta jag fick efter skadan var större än själva skadan (fick en grad 4).

  2. Mina stygn gick upp men vart jag än vände mig så var det inte de som “hade hand om det”. Lever idag med en flärp.
  – VEM har hand om vad efter en viss tid? Gyn? Förlossningen? Vårdcentralen?

  3. Jag fick höra när jag var gravid och även inne på förlossningen “det värsta som kan hända är att du får en liten bristning, typ en sån du kan ha på höfterna eller magen”.
  Jag hade en enorm rädsla för vaginal smärta och att gå sönder. Hade jag vetat vilka skador man kan få hade jag kämpar för kung och fosterland för ett planerat snitt, jag hade aldrig utsatt mig själv och min familj för detta (det drabbade familjen då jag hade dödslängtan och var svårt deprimerad). Efter jag fött barn! Det är då man ska vara lyckligast i livet!
  Sorry om det blev långt men 3- TYDLIG INFORMATION OM VILKA SKADOR MAN KAN FÅ!

 3. Info som jag fick: undvik tunga lyft direkt efter förlossningen.
  Vad jag hade behövt veta: hur tungt får jag lyfta, hur långt tid handlar det om. Och ja jag vet att det kan vara olika men vid en operation så finns det vårdprogram som säger exakt vilken vecka som patienten är redo för nästa steg i rehabiliteringen. Så tycker jag att det ska vara efter förlossningen också.

  Vanliga besvär; tex tarmtömning, inkontinens, tyngdkänsla osv. och hur man kan hantera det. Man får ett helt kompendie med saker som är vanligt för bebisen men ingen om mamman.

  Kul att höra att det går framåt!

 4. Vad som var bra:
  -Sjukgymnasten berättade bra info om knipövningar samt tipsade om hur jag kunde sköta om såret hemma (via telefonkontakt några dagar efter hemgång)
  -BB-personal förklarade varför det var bra att försöka hålla avföringen mjuk så man slipper krysta så hårt

  Vad som var mindre bra:
  -Fick inte ens reda på vilken bristning jag fått förrän vid hemgång från BB av sjuksköterskan (fick en bristning grad 3c (dvs både inre och yttre sfinktern helt av)), varken på förlossningen, på operationsbordet eller på BB var det någon som sa mer än “du fick en bristning som behöver sys på operation” och “det kan vara svårt att gå på toaletten när man fått en rejäl bristning så drick den här paraffinemulsionen”. Här borde alltså information om skadan kommit.
  -Fick ingen information om hur såret skulle skötas innan jag gick hem, vilket troligen är anledningen till att jag fick en rejäl infektion som ledde till att två tredjedelar av mina stygn gick upp.
  -Ingen uppföljning bokades in.
  -Att få höra av BB (då jag ringde efter att jag åkt hem) att det är normalt att ha så ont att man gråter halva dygnet 6 dagar efter förlossning, trots maxdos av både alvedon och ipren, med kommentarer som “du ska se att det blir bättre om några dagar” och “så länge du inte har feber är det ingen fara”. Här borde information om smärta och vad som är rimligt kommit.

  Vad som blev bra senare:
  -Efter att infektionen gjorde att jag sökte mig till gynakuten så fick jag bra information om skadan, hur jag skulle ta hand om såret samt vilken smärta som var rimlig (och bättre smärtlindring utskrivet)
  -Uppföljning på specialistmödravården inbokad, dels ett besök strax efter att antibiotikakuren var slut samt ett till 6 veckor efter förlossningen (parantes, jag fick även remiss till gynekolog efter detta men det beror väl på hur skadad man fortfarande är)

  Alltså, informationen vid förlossning, operation samt BB var under all kritik (för mig). Informationen från gynakuten och specialistmödravården (eftervården?) har varit oändligt mycket bättre och känner att det borde kommit mycket tidigare. Saknar fortfarande information om vem man kan vända sig till om man behöver få prata om sin förlossning/närmsta tiden efter förlossning pga skadan, annars tycker jag att gynakuten och specmödravården har informerat om allt det som borde informerats om redan på BB innan man blev hemsläppt.

 5. Alltså jag blir lycklig i själen över att just du ska få vara med och påverka! Efter min förlossning och skada fanns typ ingen information eller stöd lättillgängligt, förutom du! Det du gett mig önskar jag att vården gett, dvs ordentlig information och möjlighet att ställa frågor,en lampa i mörkret,en vetskap om att man inte är själv samtidigt som det inte bara är en klapp på axeln å “knip så blir det bra”. en kontaktperson eller dylikt vore bra , så många frågor dyker upp och man har ingenstans att vända sig, mvc, BVC, vårdcentralen gynakuten??? Lättast är bara att låta bli. Du är grym! Tack!

 6. Ta med korta berättelser från kvinnor som fått skador och som berättar hur det gått sen, alltså när livet ordnat upp sig igen. Man hör ju bara om de som fått sfinkterruptur och är mitt inne i kaos och har stora problem.

 7. Vad jag hade önskat var information. Punkt. Det måste bli någon standard i vad man ska gå igenom. Jag fick exakt noll information. Visst kommer jag få det på efterkontrollen, men det är lite väl sent. Jag är sydd men vet inte vad det innebär för mig. Jag visste inte när jag fick börja gå på promenader, hur mycket jag kunde lyfta för att inte paja återhämtningen?
  Jag mådde fantastiskt och vi kunde rensa ur förråd och möblera om lägenheten innan hon var en vecka. Men i efterhand har jag förstått att tunga lyft inte är det bästa.
  Men som andra skriver, och det du nämnt i inlägget. Och gärna någon återhämtningsplan, den kan till och med vara generell fram till efterkontrollen.

 8. Vad jag hade önskat var information. Punkt. Det måste bli någon standard i vad man ska gå igenom. Jag fick exakt noll information. Visst kommer jag få det på efterkontrollen, men det är lite väl sent. Jag är sydd men vet inte vad det innebär för mig. Jag visste inte när jag fick börja gå på promenader, hur mycket jag kunde lyfta för att inte paja återhämtningen?
  Jag mådde fantastiskt och vi kunde rensa ur förråd och möblera om lägenheten innan hon var en vecka. Men i efterhand har jag förstått att tunga lyft inte är det bästa.
  Men som andra skriver, och det du nämnt i inlägget. Och gärna någon återhämtningsplan, den kan till och med vara generell fram till efterkontrollen.

 9. Åh fantastiskt. Precis vad jag tänkt att jag hade velat ha efter förlossningen. Extremt viktigt att grad 2 får vara med!!!! Känner att vi med problem efter detta glöms bort.

  Sårvård fick jag ingen info om. Hade önskat det.

  Visuell info om hur bristningen kan se ut i kroppen! Bilder, teckningar.

  En ordlista. Vad betyder de medicinska begreppen

  Vad är normalt? När ska man söka hjälp? Vart?

  Tycker att alla med bristningar ska bokas för efterkontroll hos en läkare på sjukhuset. Självklart specialist på förlossningsskador. Det kan inte vara rimligt, vare sig samhällsekonomiskt eller vad gäller människovärde, art man själv ska kriga sig fram mellan mvc, vårdcentral och privata gyn. Ofta vet man väl när något är fel på riktigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *