Nervsmärtor i underlivet

Nervsmärtor i underlivet

Smärta från nerver i underlivet

Varje dag träffar jag kvinnor med olika sorters smärtor och besvär i bäckenregionen. Alla smärttillstånd är ofta en kompott av många olika faktorer.  Ibland finns det smärttillstånd hos en person, även om allting rent medicinskt sett ser bra ut. Om det inte går att hitta någon annan synbar förklaring, kan nervsmärta vara en del av smärtbilden.  Det handlar ofta om brännande smärtor i underlivet som ibland blir värre av sittande. Jag ska berätta…

Pudendusnerven

Pudendalisnerven är den nerv  som förser bäckenbotten med motoriska och sensoriska nervinpulser. Denna nerv går från korsbenet  och genom bäckenbotten och slutar i mellangården. Att nerver alltid/ofta är inblandade i  långvariga smärttillstånd är något vi vet sedan länge. De allra flesta känner också till de mer tydliga nervsmärte-diagnoserna ”ischias” och andra nervsmärtor. Som  den när en råkar slå i nerven vid armbågen.

Men nervernas inblandning i bäckenbottensmärta är något mer okänd. Idag tänkte jag ta er igenom ett resonemang om pundendusnervens inblandning vid långvariga smärttillstånd i bäckenbotten.

Pudendusnerven kan vara en del av smärta på lite olika sätt. Nervsmärta är ofta brännande, ”elektrisk” och värkande på ett intensivt sätt. En del beskriver nervsmärta som tandvärksliknande.

Skador på nerver

Nerver är normalt sett mjuka och följsamma och glider lätt när vi rör oss. Ibland kan förlossningar, förlossningsskador och gynekologiska operationer innebära så mycket tryck och drag i nerven att den blir smärtkänslig. Vissa personer som har långvarig förstoppningen eller som över längre tid tränat väldigt tung träning kan också få nervsmärtor.

Trauma kan trigga nerver och göra dem överkänsliga för smärta, så pass att smärttröskeln i området blir sänkt. Följden blir att en retning som i normala fall inte känns smärtsam nu gör ont.

Det finns mer också nervsmärtor som uppstår av mekaniska inklämningar liknande den mekaniska tillklämning nerver kan få vid ryggraden vid ett diskbråck. Dessa inklämningar sker ofta vid sittbensknölarna och är inte helt ovanliga hos cyklister. Besvären ger ofta smärta vid genitalierna och ljumskar, svårigheter att kissa och ibland även nedsatt sexualfunktion.

Nervinklämningar

Nervinklämningar kan behandlas fysioterapeutiskt med övningar för att släppa eventuella muskelspänningar och öka blodflödet i muskler kring nerven (bäckenbotten,rumpa, höfter, lår). Personen bör också undvika  de saker som kan innebära en mekanisk belastning. En del kan också vara avspänningsträning för bäckenbotten. Bäckenbotten blir som som en följd av smärtan i området ofta överspänd. Personer med misstänkt pudendusinklämning ska vid behov undvika långvarigt sittande, cykling, knäböj, intensiv rumpstretching och yoga med långvariga sträckningar i ben/höfter.

Symtom på pudendussmärta

Nervsmärtan karaktäriseras av smärta kring vaginalöppning och klitoris hos kvinnor  eller penis hos män, mellangården, analen och ut mot sittbensknölarna.

Smärtan kan provoceras av tarmtömning, urintömning eller orgasmer.

Nervsmärta som uppkommer på grund av en mer mekanisk inklämning ger ofta smärtsvar när man ”trummar” försiktigt över nervens utbredningsområde över sittbensknölarna.

Smärtan karaktäriseras av smärta i sittande och inte liggande.

Det kan dock vara nästan omöjligt att skilja dessa nervsmärtor från andra bäckenbottenbesvär. Nerven är sällan enda orsaken till smärttillståndet, och behandlingen syftar till att minska symtomen, egentligen oavsett vad de beror på.

Behandlingen utgörs ofta av att undvika det som provocerar besvären:

 • En person med förstoppning bör få ordning på avföringens konsistens genom förändringar i kost eller vid behov med hjälp av läkemedel.
 • En person som krystar för att tömma blåsan behöver läsa sig strategier för att tömma blåsan utan att orsaka belastning på bäckenbotten och eventuellt skapa drag i nerven.
 • Provoceras besvären av sittande bör personen ifråga avstå från att sitta så långt det är möjligt under en period för att låta nerven läka och ”lugna ner sig”.
 • För en del kan bäckenbottenträning vara en del i behandlingen, för andra kan avslappningsträning för bäckenbotten vara det viktigaste. Detta behöver en fysioterapeut bedöma genom en undersökning av bäckenbotten, du kommer troligtvis inte kunna ta reda på detta själv.
 • För den del kan det okcså behövas råd om träning och fysisk aktivitet samt stretching för att optimera rörligheten och cirkulationen runt hela bäckenet.
 •  Fysioterapeuten kan ocksåi vissa fall hjälpa till med mjukdelmobilisering och behandling för själva bäckenbottenmuskulaturen

Ibland kan nervsmärtor också behandlas med smärtlindrande läkemedel eller vissa antidepressiva läkemedel. Då inte på grund av faktiskt depression utan på grund av att kemin runt omkring nerver i hjärna och nerver ute i kroppen ibland kan vara liknande.

KBT kan vara en del av behandlingen

Problemet med nervsmärta är att smärtan övergår från att vara den kroppsliga funktionella ”varningssignalen om fara å färde” till att vara ett helt onödigt smärtsamt inslag i livet. En nervsignalering som övergått från att vara funktionell till att vara dysfunktionell. För att ta udden av smärtornas inverkan på livet i sin helhet kan då beteendeterapi och acceptans vara en viktig del av behandlingen. Detta för att minska risken att smärtspiralen går vidare från smärta, till oro, till begränsningar i livet, till mer smärta, till mer stress etc etc.

REKLAM/TIPS

Kursen ”Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Nervsmärtor i underlivet

Smärta från nerver i underlivet kvarstår ibland som långvarig smärta efter andra besvär, så som infektioner eller operationer. Nervsmärta kan vara mycket svårt att skilja från annan smärta, men behandlas genom att försöka normalisera rörelseförmåga och känselupplevelsen.

Frågor, funderingar, egna erfarenheter av nervsmärtor i underlivet? Berätta!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

120 Comments

 • Åååååh!!!! Äntligen lite svenskt info om detta helvete som kallas Pudendal Neuralgia!

  Du anar inte hur glad jag blir över att någon äntligen lyfter blicken och ser nya möjliga diagnoser!

  Som du förstår så är PN just vad jag blivit drabbad av. Ingen läkare här hemma erkänner det dock som diagnos så min största räddning har varit min smärtläkare som behandlar mig med Amitryptilin samt Lyrica. Jag har haft detta ca ett år nu och det har hittills varit det värsta som jag har varit med om, utan undantag.

  Är nyfiken om du har mer info, och/eller om du som sjukgymnast behandlar just denna åkomma?
  Jag har varit inne på din blogg förr, då jag kammade igenom hela Google när jag drabbades av detta. Du hade skrivit något om nerver i underlivet så jag hade sparat en länk. Tittar in här idag och häpnar när jag ser ditt inlägg…

  Hör jättegärna av dig, om du har möjlighet!

  / Martina

  • Hej! Jag tror att det finns inslag av nervsmärta i många av de tillstånd jag behandlar efter förlossningsskador och operationer, så jag behandlar nog detta som mycket annat: Jag behandlar det jag hittar vid en undersökning. Finns det svaga muskler? Då jobbar vi för att stärka dem. Finns överspända muskler? Ja, då jobbar vi för att sänka spänningsgraden. Mycket genom hemövningar, men jag jobbar också med vaginala triggerpunkter och töjningar. Jag drar ofta paralleller till andra ställen i kroppen – till exempel vet vi att om en nacke efter en whiplashskada är för känslig för behandling i ett visst läge, ja då kan man ofta jobba med bröstryggen och musklerna runt omkring och sedan sakteligen närma sig nacken. På samma sätt behandlar jag ofta bål/rumpa/ben för bäckebotten och underlivssmärtor. Blodcirkulation, stärkta muskler, avspända muskler – även på ”fel” ställe kan ibland ge resultat. För rena nervsmärtor håller jag med dig, antidepressiva och andra ”nervläkemedel” brukar väl fungera bäst, men ofta tillsammans med annan behandling. Vra bor du? Finns det någon du kan gå och få en fysioterapeutisk undersökning av?

   Har du sett detta? Kanske kan du få något tips där: https://bakingbabies.se/2016/06/05/att-trana-avslappning-backenbotten/

   • Tack för ditt svar, Mia!
    Skall definitivt göra dina övningar!

    Jag bor i Göteborg men har inte hittat någon som kan hjälpa mig. Besökt Maria Kramer Lohse i Örebro, som också behandlar triggerpunkter men med avståndet blir det ohållbart. Har mått ok de senaste månaderna tillsammans med medicinen men de sista dagarna har jag fått tillbaka obehagliga/smärtsamma symptom.
    Bör nämnas att jag inte fött barn, däremot varit opererad för en vriden cysta där vä äggstock fick följa med ut men det är minst 12 år sedan och jag har svårt att se kopplingen. Därav är det så frustrerande att intd förstå varför detta ens uppstått. Har varit överviktig i större delen av mitt liv, kanske kan det ha bidragit, vem vet?

    • Nä, det verkar ju inte så troligt att det hör ihop med din operation. Finns det något annat trauma i närheten? Jag har en patient som har varit med om en cykelolycka och efter det fått kroniska smärtor i obturator internus, en muskel som ligger ganska nära bäckenbotten.

     Jag har lite känningar i Göteborg, det finns en duktig Maria på närhälsan olskroken och en gammal kursare till mig som jobbar i angered. Kan vara värt att ringa runt till de olika närhälsan-rehab-mottagningarna och höra dig för om det finns någon som eventuellt kan hjälpa dig? Det händer mig då och då, att någon ringer receptionen och de ber mig på ringa upp patienten ifråga, så att vi kan komma fram till om jag tror att jag kan bidra med något eller inte. Och det är ju så pass intima undersökningar/behandlingar det handlar om, så jag är alltid medveten om att personkemin är typ grundläggande för behandlingsresultatet. Dvs så är det liksom alltid okej att boka besök bara för att ”känna in” mig som vårdgivare. Så boka lite olika besök, testa och se? Pallar du det?

     • Närhälsan Olskroken kanske vore nåt! Får ringa dit, vet du vad hon heter i efternamn?
      Om jag är i Sthlm skall jag definitivt boka in ett besök hos dig!

      Närliggande trauman vore mina ryggproblem, som sedan gav mig trokanterit (osäker på stavningen) i båda höfterna som jag nu haft i flera år samt ett fall på höger knä när jag spelat Segway Polo, som skedde nära inpå att mina symptom började.

      Tänkte pröva att simma och se om jag kan göra det utan att få mer ont….

    • Hittade denna sida och allt stämmer in på min smärta! Har blivit slussas hit och dit av gyn… läkare… men ingen kan se ngt fel. Jag anar själv att det kan ha att göra med nerverna. Bränner fruktansvärt från anal till slida… allt där nere så att säga. Vissa dagar mkt mer än andra… kan knappt sitta ner… får diverse smärtstillande utskrivet men inget hjälper.
     Jag slutade med antidepressiva i somras och detta började strax efter. Kan det ha ett samband? Hjälpte mina antidepressiva mot detta? Hur uppkom nervsmärtan först över huvudtaget ?
     Vet inte vad jag ska göra mer för att få hjälp? Bör jag få remiss till röntgen eller var vänder jag mig för att få detta diagnostiserat ?!

  • Martina, I know this is an old post, but did you eventually find any help for PN? I think I have it, though no diagnosis, so I’m lost who can first put the diagnosis on it? I live in Stockholm and this problem has put me down, seen different gyns and they find nothing wrong! I very appreciate your response! thanks

   • Hi Gloria!
    Old post but I’m still here 🙂
    Haven’t found adequate help unfortunally. Trying to live with it but I’m on meds since 3,5 years ago and my life is restricted by it. My best advice is to get a referral to ”kvinnokliniken” in Linköping, to their pelvicpain specialists. They are the only ones who listned and really did care. I was recommended pelvic floor physio but unfortunally they didn’t know anybody where I live, so it kind of ran out of sand 🙁
    Maybe you’ll have better luck in Stockholm.

    Otherwise, if it get to extreme, we need to find specialist abroad…..

    • Hej Martina! Jag har också misstanke om att mina smärtor kan bero på pudendus neuroalgi. Jag har träffat Eva Uustal i Linköping för en bedömning av botoxbehandling och blev uppsatt på en tid för injektion och bedömning av fysioterapeut på bäckenbottencentrum där. Tyvärr var jag tvungen att avboka tiden då jag hade fått tag i en lägenhet och det kändes inte bra att åka dit och göra en botoxbehandling när jag var i en stressad situation. Jag avbokade även fysioterapi eftersom den var förlagd dagen innan botox. Sedan pratade jag med Eva om jag kunde avvakta med botox och se vad fysioterapi leder till vilket hon tyckte var ett klokt beslut och skulle be fysioterapeuten ringa mig vilket hon gjorde. Jag fick då veta att deras krav är att jag ska ha en pågående fysioterapi kontakt på hemmaorten för att få komma till henne eftersom hon måste kunna ge instruktioner till någon som kan behandla mig på hemmaorten eftersom det är 30 mil emellan. Jag hade ingen pågående kontakt och kunde inte få det heller i och med att jag provat dom behandlingar dom har att erbjuda och sen avslutade när det inte gav nån effekt på mig. Dom behandlade endast med mjukdelsbehandling inte töjövningar som Eva bedömt att jag behöver. Så jag får ingen hjälp med min smärta och jag bor i Borlänge och närmaste sjukhus är Falun vilket är där jag har mina kontakter på kvinnokliniken. Det låter konstigt att du fick träffa en bäckenbotten fysioterapeut i Linköping då dom sa till mig att dom inte tar emot utomstående patienter ifrån andra landsting.

     Med vänliga hälsningar

     • Hej Mathilda!
      Jag kom till Linköping via egenremiss men det var två år sedan och innan det blev totalstopp för patienter utanför länet. Tyvärr fick jag inte någon vidare hjälp då man inte kände någon fysioterapeut i Gbg (där jag bor) som kunde detta med bäckenbottenterapi. Så man är återigen lämnad åt tillståndets öde….

     • Jag har hamnat i ungefär samma dilemma, efter att faktiskt ha varit ett år i Lkpg på nämnda avdelning och mestadels hos just fysioterapeut. Visserligen var det inte 100% lyckat, och töjning verkar på mig inte ge riktigt de önskade resultaten (snarast har det förvärrat smärtan). Fick efter lång väntan min första botox i januari, och den hjälpte till en del, MEN jag fick också en ökad och mer koncentrerad smärta i mellangården som ingen riktigt rett ut varför.
      Och just som ni andra beskriver – jag är nu ”avslutad” i Lkpg när det gäller fysioterapi, men dessvärre ramlade allt mellan stolarna så ingen hemmavid förstod att DE nu hade ansvaret för…. ganska mycket. Det enda jag blivit lovad att få i Lkpg är upprepade botoxinjektioner, även om jag visserligen saknar den bokning för nästa som borde vara på plats nu.
      Två bortkastade månader med sjukskrivning utan att något hänt, medan jag jagat lokala läkare/smärt som inte riktigt förstår att de skall ta över rehabansvaret eftersom jag ju ”går i Lkpg”.
      Jag har i princip tappat hoppet. Det som verkade så bra (=teamet i Lkpg) och kanske var mitt sista hopp rasade p.g.a. resursneddragningar (?). Trots att man LOVADE att inte släppa mig förrän man vänt skutan. Även jag är som ni förstår från annat landsting än Lkpg, och jag har förstått att ”vi” numera har låg prio…

     • Hej Mathilda!
      Jag har haft stora problem med underlivet och bäckenbotten sen många år tillbaka. Det började 2001 och jag har aldrig varit symtomfri under någon längre period.
      Jag bor också i Borlänge och har fått stor hjälp från fysioterapin i Falun där en superduktig terapeut arbetar som heter Jessica. En period för några år sedan pendlade jag till Örebro för att få hjälp av Maria Kramer som också är helt suverän och hon behandlade triggerpunkter.
      Jessica i Falun är mammaledig just nu men jag har blivit överflyttad till en annan terapeut som jobbar på samma vis som Jessica dvs med triggerpunkter och töjningar, hennes namn är Anna. Sök till gyn i Falun och be att få komma till fysioterapin.
      Lycka till Karin

     • Hej Karin! vad har du för ty av smärtor ? Har du också ihållande genital upphetsning alltså ett tillstånd där du får ofrivilliga orgasmer liknande känslor ? Ett konstant pirr i klitoris ? Det har jag och försöker komma i kontakt med andra som har samma besvär . Tyvärr har jag varit i kontakt med Kvinnokliniken över 5 år i Falun och även träffat Jessica Bryggare men hon gav då inga töjövningar , när jag återvänt tillbaka till dom om förfrågan så har dom svarat att dom inte har något annat att erbjuda mig än det dom redan hjälpt mig med vilket låter väldigt märkligt. Dom säger att jag kan få komma tillbaka tidigast i höst igen och få en repeterad genomgång , men dom har ingen kunskap om töjning säger dom. Det låter som att dom ljuger för mig när jag hör dig berätta att dom tagit emot dig och gett dig dessa typer av behandlingar som jag efterfrågat och dom har sagt att dom inte har något sådant att erbjuda mig. Låter väldigt märkligt, hur skulle du utföra töjövningarna ? Hur visade hon dig och hur gjorde hon triggerpunktsbehandlingen? Har du någon mailadress jag kan skriva till dig på? Skulle vara skönt att ha någon att bolla med. Med vänliga hälsningar Mathilda

  • Hej! Jag har, vad jag nu tror, en liten tendens till denna smärta. Men jag vill ju inte att det ska bli mer.
   Efter en förlossning för snart fem år sedan fick jag alla möjliga smärtor. Krystade i 4 timmar för att sedan snittas. Blev förlamad i ena foten i tio veckor. Sedan nervpåverkan i båda underbenen o fötterna. Men även lårens framsida efter ett tag- inre alls så farligt dock.
   Har rehabat o vilat. O kunde förra året springa 2 ggr/v.
   Hade någon släng av urinvägsinfektion trodde jag. Som inte var nånting.
   Nu varv jag ett bakslag där alla smärtor kommit tillbaks. Rygg, bäcken, höft, nerver ner i fötterna. O smalbenen. Litet framsida lår ibland. Jag gjorde yoga litet mer intensivt i juli. Alltid älskat det. Och jag tror det är vad som triggat det hela. (Men det fungerade inte alls efter förlossningen. Inget bredbent alls då.)
   Och nu känner jag ibland en liten retning runt klitoris. Inte mkt. Men med minnet av nervsmärta i fötterna efter den förlossningen så vill jag verkligen inte göra något för att trigga detta.
   Jag rehabar nu. Och funderar på knäböj som du skriver. Är bäckenlyft mer skonsamt för detta tillstånd?
   Jah kunde f ö inte göra squats då, när jag var som sämst. Det triggade nervsmärtan efteråt.
   Och en sista fråga. När jag kom hem efter min förlossning kändes det som att svanken ändrat form. Den var liksom plattare längst ner. Jag har funderat på om det kan ha blivit så att korsbenet ändrade läge.
   Slutligen. Vet du någon sjukgymnast som jobbar såsom du, med kvinnohälsa på detta vis?

 • Tack Mia! Skall försöka leta upp henne. Är så trött på att detta tillstånd själ mitt liv. Behöver verkligen hjälp! 🙁

  • Maria Östman heter hon! Ska dock sluta i Olskroken om två månader så skynda att ringa: 031-3450680. (Ursäkta att jag lägger mig i… Har jobbat där tidigare…)

 • Hej haft problem med underlivet sen i mars iår ungefär. Innan dess haft svamp infektioner från & till i åtta månader sedan sökte jag hjälp & fixk massa kurer diflican borsyra & sånt av gynekologen. Men i mars började dom andra problem började göra riktigt ont i underlivet drog i nerver sved & kliade.

  Trodde att det fortfarande var svamp men efter att jag fortsatt gå till min gynekolog & dom fann ingen svamp allt visade negativt på provtagningar men endå hade jag en konstig känsla där nere men lite olikt svampinfektioner pirrade kliade sved & har även brännande känslor från & till & riktiga nerv dragningar, sedan kom jag till en annan specialist gynekolog som också konstaterade att allt såg bra ur ingen svamp eller annan bakterie.

  Han kom fram till & tror att jag har förslappat bäcken på vänster sida där jah också haft mest besvär med nervdragningar, har inte fött barn eller varit gravid detta har bara uppstått, har fått nerv mediciner det har blivit bättre men det är inte helt bra har en konstig torr svidande känsla & det känns lite onormalt svårt att förklara.

  • Har träffat på liknande besvär. Ibland kan en sån som jag jobba med musklerna i området, få dem att släppa spänningar och dylikt (typ vaginala triggerpunker). Ibland jobbar jag att optimera muskelfunktionen runt omkring (rumpa, lår, bål). Jag tror inte det i dagsläget finns någon riktig förklaring till när det blir så här, jag skulle tro bland annat en tillvänjning i nervsystemet så att allting blir liksom överkänsligt.

 • Hej Mia!
  Jag är en kvinna på 26 år som har drabbats av en orgasm liknande känsla i klitoris och tror att det är pudendus nerven som orsakar dessa symtom. Jag har försökt att få rätt hjälp i mitt hemlandsting av Falu lassarett på kvinnokliniken där, men dom har inte några behandlingar att ge mig som hjälper mot mina besvär så jag undrar om du känner till någon i Dalarna som arbetar med bäckensmärtor som har kännedom om pudendus nerven eller om du vet ifall man kan boka tid hos dig? det står Stockholm län på den sidan som du länka till i ”Boka tid” på denna blogg. Jag kom då till Dalenrehabs hemsida och jag undrar om dom tar emot ifrån andra landsting än Stockholm? Jag är desperat efter hjälp, då ingen annan vill ta emot mig har försökt med Vulvamottagningen i Uppsala men dom säger att dom inte har något att erbjuda mig och har träffat en sexolog på rehabilitering medicinska mottagningen på akademiska hon konsulterade mina läkare att remittera mig på olika undersökningar men man har inte lyckats hitta någon orsak. Det här påverkar hela mitt liv, jag känner hopplöshet när jag inte erbjuds sjukgymnastik i kombination med KBT med inriktning på bäcken smärta. Det är precis det jag behöver.

  Med vänliga hälsningar
  Mathilda

  • Hej! Du får absolut boka tid hos mig, men jag kan förstås inte heller lova att jag kan hjälpa. Börja med att be en läkare på vårdcentralen skriva ut läkemedel mot nervsmärta och se om det hjälper. Det är ofta samma läkemedel som antidepressiva, men det betyder inte att man tror att besvären sitter i huvudet, utan att det är samma kemi bakom. KBT finns inte där jag jobbar, tyvärr.

   • Hej igen Mia! Vad bra , kul att höra att jag är välkommen att boka en tid hos dig. Du verkar brinna för att hjälpa människor och även vara väldigt påläst . Jag förstår om du inte kan lova något, men eftersom inte jag erbjuds någon mer omfattande sjukgymnastik i mitt landsting så kollar jag utanför . Håller du till i Sthlm? Du som skriver om pudendus smärta hur kan man behandla den sjukgymnastiskt sett? Alltså vad kan du erbjuda för typ av hjälp?=) Vet du någon läkare som är kunnig som du kan rekommendera mig att söka till för en bedömning?

    med vänliga hälsningar / Mathilda

    • Du får gärna läsa mer på sidan ”boka tid” och följa länkarna där till mina två arbetsplatser. Jag jobbar i primärvård, det vill säga på en vanlig rehabmottagning där arbetsterapeuter, fysioterapeuter, kiropraktor och dietist jobbar med ”vem som helst” som söker hjälp för ”vad som helst”. Jag har valt att nischa mig och jobbar ju med obstetrik/gynekologi, men är liksom ensam om min nisch inom min organisation. Det innebär att jag inte har läkare, kurator etc ect som samarbetspartners. Precis som jag skrev i själva inlägget så behandlar jag symtom, det vill säga det som jag hittar vid en undersökning. Ofta handlar det om att återställa balans mellan muskler, styrka/stramheter samt normalisera rörelseförmåga. Själva nervkompontenten kommer man inte åt mer än sekundärt, att om det är en krampande muskel som orsakar drag/tryck på en nerv så kan det naturligtvis släppa om muskeln beter sig mer normalt etc. Internationellt sett finns det ju läkare som jobbar med injektioner av olika slag för nervsmärta, men jag känner inte till någon i Sverige. Läkemedelsmässigt så handlar det ju då ofta om läkemedel i pillerform mot nervsmärta.

     • Okej, men ger du övningar som du beskrivit ovan att man behöver ? ” Nervinklämningar kan behandlas fysioterapeutiskt med övningar för att släppa eventuella muskelspänningar och öka blodflödet i muskler kring nerven (bäckenbotten,rumpa, höfter, lår).”
      Samt dom för bäckenbotten såsom tänjning och triggerpunktsbehnalding , avslappning etc..?
      Känner du till någon läkare i Sverige som känner till pudendus nerven coch kan erbjuda blockad?

      Mvh Mathilda

     • Jag hade ju inte skrivit det om jag inte jobbade med det.
      Som jag precis skrev här ovan känner jag tyvärr inte till någon i Sverige, det behöver inte betyda att det inte finns.

 • Hej !
  Tack hör en bra och hoppfull beskrivning Har besvär som du beskriver sedan 1 år tillbaka .
  Testat antidepressiva och sjukgymnast .
  Lider av detta som begränsar mitt liv.
  Bor i Stockholm och försökt hitta tider till dig på webben sedan i juni men lyckats .

  Hur gör jag för att boka
  Vill så gärna få din bild av vad som kan lindra besvären

  Mvh Lena

 • Hej,

  Lider troligtvis av nervsmärtor i underlivet sedan några månader tillbaka. Troligtvis pga för intensiv behandling av svamp i underlivet och en stressreaktion av detta. Har varit hos flera gynekologer och allt ser bra ut. Salvor o dyl verkar bara förvärra det hela. Vet du någon fysioterapeut i Skåne som jag kan vända mig till och få hjälp med detta problem. Tack! Kristina

  • Hej Kristina!
   I Malmö finns det något som heter Bäckenbottencentrum. Där finns en sjukgymnast/uroterapeut som heter Johanna! Henne rekommenderar jag dig att ringa till! Hon är mycket kunnig och trevlig! 040-333523
   Lycka till!
   Monica

 • Tack för tipset. Är just under utredning och gyn ser detta troligtvis som nervskador efter en omfattande underlivsoperation. Ligger just inlagd pga smärtorna och ångest.

  • Hej Cia! Att läkarna konstaterat nervsmärta är ett stort steg i behandlingen. Nervskador vid större operation är vanligare än man tror.
   Jag behandlas med Lyrica, Amitriptylin samt Palexia (när det är riktigt förjävligt). Hoppas du snart mår bättre!

  • Var bor du någonstans? Jag brukar rekommendera Sarah på aleris rehab Huddinge, Maria i Södertälje (telge rehab), Maria på Aleris Rehab i Storvreten, Emma Regberg (fysio.emma på instagram), Kerstin på Team aktiv hässelby mfl mfl. Du kan också googla ”hitta fysioterapeut” och komma till kompetenskartan på vårt facks hemsida, där kan du välja ”kvinnors hälsa” och leta på kartan

 • Hej. Har i snart 2 år haft problem och ingen vet vad jag har för fel, har tryck som varierar i från början på underlivet och tryck emot ändtarm , ända upp mot svanskotan,känns som jag har ett ben som trycker emot , men som sagt inte på samma ställe hela tiden , känns varje dag mera om jag har benen i kors, har svidningar till och från..
  Har tidigare ätit antidepressiva tabletter , men fixar utan, men tär enormt att ha ont varje varje dag.. varit hos sjukgymnast mm..styrketränar 3 ggr i veckan ( känner av mitt underliv mer av vissa övningar .. Tips på hjälp

  • Läs på om ”överspänd bäckenbotten” här på bloggen och se om du hittar tips på övningar och avslappning som kan hjälpa dig. Annars kan du behöva träffa en fysioterapeut som kan göra en vaginal bedömning av din bäckenbotten och jobba med att töja muskler, trycka på triggerpunker och hjälpa dig att få mindre ont. Eller har du redan varit hos en bäckenbotten-fysio?

   • Varit till vanlig sjukgymnast , kiropraktor , läkare, vet du nån i Dalabäckenbotten fysio, tycker när man söker för sina ovanliga besvär att de tittar på en som man är knäpp, allt började med sveda stress ., väntar även på remiss på Gyn i Falun .
    Har man möjlighet att komma till Stockholm , man gör allt för att slippa detta.

 • Ligger just nu hemma och gråter av smärta. Här under många år haft ont i bäckenet. Foglossning samt akutoperation efter förlossning blödde 6.5 liter. Livmoder borttagen. På 2 år efter för sammanväxningar. I 22 år har jag haft värk. Men nu senaste året haft fruktansvärt ont i omgångar nere i bäckenet. Läste nu om symtom på pudendalisnerven stämmer precis. Här så ont just nu i gen smärtlindring hjälper. Läkarna skickar bara runt mej. Här du tips om var man kan vända sej. Orkar inte med denna smärta. Tack för att ni finns

   • Jag finns i Finspång och åker gärna var som i detta läget. Vet bara inte vem och vart. Har du tips blir jag glad.

     • Tack ska ringa i morgon till vårdcentral . Tack för att du delar med dej. Betyder mer ä n du anar

     • Jag har inte vart i Linköping själv men hört väldigt gott om dem. Specifikt Eva Uustal som engagerar sig i denna typ av (och andra) problem.

      Kan oxå rekommendera att be om en remiss till smärtläkare. En smärtläkare kan hjälpa dig med mediciner så att du får en bättre tillvaro.

      Stor styrkekram & lycka till!

 • Hej Mia! Vet du någon sida dom säljer såna här sittkuddar med hål i mitten för att avlasta trycket ? Jag har restless genital syndrom och har läst att det ska avlasta och lindra lte grann när man sitter. 🙂

  • Brukar tipsa om att köpa en sån där nackkudde man har när man flyger typ, med mikrokulor i. Sprätta upp och ta ut någon dl kanske, sy igen Billigt och brukar funka lika bra som dyr kudde. Ha den som ett u på stolen, kanske helst med u:ets öppning bakåt.

   • Okej, men varför är dom bättre än dom som är till för bäckenet? För när jag googlat så är inte sittringar så värst dyra heller. Äger ingen symaskin och är inge duktig på att sy för hand så det skulle jag iaf inte klara av. Måste man köpa med mikrokulor i då?

    • Köp och testa med en sån där kudde från Apotek eller någon hjälpmedelsbutik då? Min erfarenhet är att de som har smärtbesvär från underlivet ofta är överspända i bäckenbotten, och då kan det triggas av att få tryck mot svanskotan. Vilket de flesta dynor med hål ger. En sån där nackkudde kostar ju typ 150 kronor, så du kanske har råd att testa båda varianterna? Om du är lång (eller bara längre än mina 157 cm…)kan det säkert funka att sitta på en sån kudde utan att plocka ur något innehåll.

     • Okej men jag trodde att det var det som dom kuddarna var till för att minska trycket för svanskotan, det står ju t.o.m det på dom men det kanske finns olika varianter och den du syftar på kanske inte alls är bra? Men jag har som sagt var restless genital syndrom så inte vanlig överspänd het i bäckenet. Jag har inte kommit någon vart med min sjukdom. Känner mig helt maktlös. Jag har varit i kontakt med Eva Uusdal ifrån Linköping en gång men sen avslutades den kontakten p.g.a att dom inte kunde stå för resa och logistik och jag inte hade råd. Sen hade jag en massa privata saker jag var tvungen att ta i tu med och bad att få boka om tiden då vi hade planerat in besök för att testa botox och i samband med det skulle jag även få träffa en fysioterapeut för en bedömning. Nu har den terapeuten sagt att jag måste ha en pågående kontakt på hemmaorten innan jag kommer till henne och jag har ingen nu. Så jag tog upp det med min gynekolog här i Falun och han har remitterat mig till deras men har inte hört något mer. Sen när jag kommit igång på hemmaplan skulle jag få en remiss till Linköping igen för en bedömning som den terapeuten sen kan ge distans instruktioner till min på hemmaorten som sedan ska fortsätta behandlingen med mig. Det är verkligen invecklat men dom vill ha det så när man kommer ifrån ett annat landsting så vill kan dom bara erbjuda en undersökning för en bedömning och sen rekommendera en behandlingsplan till hemma orten som sedan får sköta behandlingen. Jag tycker inte att det hjälper att trycka på ömma punkter i slidan och hålla kvar, min restless genital syndrom som känns i klitoris minskar inte. Jag har bett om en ny magnetröntgen på min sakrala rygg inuti caudia equina vilket har stor betydelse enligt den senaste upptäckten Irwen Goldstein gjort. Jag har visat artiklar till mina läkare men dom gör trots detta inget mer. Så jag står och trampar.

      Med vänliga hälsningar
      Mathilda

 • Hej och stort tack för klargörande information!
  Äntligen förstår jag sambandet i mina problem jag haft i 5 år. Något jag hade glömt var hur det hela började, men de senaste veckorna har jag förstått att det är pudendal nerven som är utlösande orsak och fortfarande orsakar smärtor. Många läkarundersökningar har visat att jag har fått IC samt att jag har mycket känslig tarm. Men det hela började med skärande och ihållande smärtor från underlivet och ändtarmsöppningen, som en kniv stacks in i mig, senare fick jag problem med urinblåsa och slutligen tarmen. Jag har i hela mitt liv haft smärtor från sittmuskler och accepterat det som en del av mitt liv, inser nu att det i sin tur lett till nån form av inklämning av den hör nerven, för reaktion på smärta i underlivet sker direkt vid tryck på sittbensknöl, vilket leder till behov att urinera eller tömma tarm. Därav tror jag mitt IC uppstod, överdriven frekvent tömning av blåsan ledde till inflammation. Jag skulle bli överlycklig om du har någon du vill rekommendera i Gävle området, då mina problem gör det omöjligt för mig att färdas längre sträckor. Återigen, tack! Känns för mug som denna info var sista poletten som ramlade ner ❤️

   • Hej Jenny!
    Jag känner så väl igen mig i din berättelse! Mina problem startade för ca 3 år sedan med stickande i underlivet och sedan hemska trängningar och sedan även den rektala samt vaginala kramp (knivhugg) som du beskriver. Symptomet kallas Proctalgia Fugax och betyder egentligen att Levator Ani muskeln i bäckenbotten krampar. Jag har haft just analkramp tidigare men det hände kanske en gång per 4 år. Nu var det annorlunda.

    Du skriver att läkarna har konstaterat att du har IC, har man hittat sår i blåsan?

    Jag har precis som du ont i sittknölarna och det bränner ordentligt vissa dagar. Mitt var utspritt över hela underlivet men nu medicinerar jag och slipper det allra värsta. Mitt tips är, om du redan inte har det, att få en remiss till smärtläkare. Jag äter Saroten & Lyrica sen detta helvete började och det hjälper bra tycker jag.

    Ett tips, om du har någon som kan köra dig till läkarbesök är att beställa en uppblåsbar madrass till bilens baksäte, och då ligga ner. Vi gjorde så häromdagen när vi åkte från Gbg till Bäckensmärtenheten i Linköping. Inte allra säkrast MEN vad gör man när man har ont….

    Hoppas du mår bättre snart! Kram

   • Hej igen Mia!
    Tack för snabbt svar. Ska se om jag hittar någon i länken. Har tyvärr märkt att det här är ett ej prioriterat problem inom sjukvård mm, så det är svårt hitta någon som förstår och kan hjälpa till. Jag blev så glad när jag hittade dig! 🙂 <3
    Mvh Jenny

 • Hej Martina!
  Tack för mer utförlig information, ju mer man vet ju lättare (förhoppningsvis) är det att försöka hitta en åtgärd åt problemet. Tråkigt att du har lika jobbigt! Jag har varit på många undersökningar och de har sett att jag har sår i urinblåsan, men där tar det sen stopp hos sjukvården, finns inget att göra har jag fått besked om, vilket jag absolut inte accepterar. Jag är så tacksam att jag till slut kunnat inse grundorsaken till allt elände. Tack för tips om smärtläkare och medicin. Det jag fått hittills i smärtlindrande medicin är från läkare på hälsocentral och den fungerar inte så bra. Tänk att det finns en bäckensmärtenhet!! Det hade jag ingen aning om. Blir du hjälpt där på något bra sätt, övningar mm som man kan göra själv? Känns som sjukvården släppt taget om mig och tycker de gjort vad de kunnat, men jag ska ta kontakt med dem igen och begära remiss vidare. Hoppas på snabb bättring för dig! <3 kram, Jenny

  • Håller med dig Jenny, det finns ALLTID något att pröva åtminstone! Man kan inte ge sådana besked till en patient, det finns alltid NÅGOT som KAN EV hjälpa en i tillvaron.

   Läkemedel mot nervsmärta kan vanlig husläkare skriva ut, så för den delen måste du inte nödvändigtvis till en smärtläkare.

   Jag har varit på bäckensmärtenheten i veckan och fick vetskap om den via diverse forum och oändligt googlande. Men det var inte föränn vid jul (har haft problemet i nästan tre år) som jag faktiskt sökte dit.
   Jag var på ett bedömningsbesök och ytterligare bedömningsbesök hos fysioterapeut samt psykolog väntar, nästa gång. Sedan kommer jag få någon slags plan/vårdprogram. Det är det bästa som hänt mig på länge. Någon som tar problemen på allvar.

   Det är ett jättestort tryck på enheten, har jag förstått, då fler och fler patienter remitteras dit.

  • Håller med dig Jenny, det finns ALLTID något att pröva åtminstone! Man kan inte ge sådana besked till en patient, det finns alltid NÅGOT som KAN EV hjälpa en i tillvaron.

   Gällande IC finns många forum på bland annat FB där folk delar med sig av sina bästa tips, kanske vore det något för dig?

   Läkemedel mot nervsmärta kan vanlig husläkare skriva ut, så för den delen måste du inte nödvändigtvis till en smärtläkare.

   Jag har varit på bäckensmärtenheten i veckan och fick vetskap om den via diverse forum och oändligt googlande. Men det var inte föränn vid jul (har haft problemet i nästan tre år) som jag faktiskt sökte dit.
   Jag var på ett bedömningsbesök och ytterligare bedömningsbesök hos fysioterapeut samt psykolog väntar, nästa gång. Sedan kommer jag få någon slags plan/vårdprogram. Det är det bästa som hänt mig på länge. Någon som tar problemen på allvar.

   Det är ett jättestort tryck på enheten, har jag förstått, då fler och fler patienter remitteras dit.

  • Hej Martina!
   Vill bara berätta att jag nu varit smärtfri ett par veckor och anledningen är att jag börjat med kapslar som bygger och stärker bindväv, brosk, ligament och leder, dvs finns ingen info om att de just hjälper mot IC, bäckenparti- och pudendal smärta, men de funkar faktiskt för mig. Första gången på fem år jag varit smärtfri så länge och vill bara tipsa dig om du också vill testa om det funkar för dig med. Jag har under dessa år provat så mycket och inget har hjälpt tidigare. Vet inte om jag får skriva vad de heter här, men gör det iaf eftersom jag hoppas du kan märka skillnad också, great earth är det som gör dem och de heter biocell collagen ii + hyaluronsyra. Hoppas du också kan få lindring!
   Mvh Jenny

   • Hej Jenny

    Läste så sent som igår på FB forumet, där du skrev samma sak. Vad glad jag blir för din skull! Skall definitivt klicka hem en burk, det är värt att pröva! Stort tack för tipset <3

 • Hej.

  Gjorde en TVT-o förra året och blev inte kontinent öht. Så nu för 6 veckor sedan fick jag göra en bandoperation igen. Denna gång en annan variant där man fäster bandet på venusberget. Jag har alltså ett band som går ut i ljumskarna och ett som nu hänger i venusberget. Efter den operationen så har jag så jäkla ont i högra sittbenet på insidan. Det liksom ilar och drar plus att jag inte kan ha sex öht eller använda menskopp. Det ilar upp i klitoris och gör ont långt efter. Det känns också som att jag har lite mensvärk hela tiden. Både i ryggen och i magen.
  Första och enda gången sambon och jag hade sex efter operationen ilade det ända upp i naveln när sambon kom längst.
  Jag blev inte kontinent av denna operation heller. Det är i princip ingen skillnad förutom att det tar lång tid att kissa. Jag droppar fortfarande helt okontrollerat.
  Det enda som läkaren ordinerat som har hjälpt är Betmiga för överaktiv blåsa. Men bandoperationerna hade jag kunnat vara utan.

  Jag mår så jäkla dåligt. Jag har förstört hela mitt sexliv och allt känns så kört. Inte nog med att jag droppar kiss fortfarande nu har jag nervsmärtor också. Läkaren och kirurgen berättade inte att man kunde få smärta vid samlag eller nervskador innan de genomförde denna operation.

  Går det här verkligen att bli av med?
  Eller kommer jag aldrig kunna ha sex igen?. 🙁

  • Jag är ledsen för din skull, det låter absolut inte roligt! 6 veckor efter en operation är lite för tidigt för att utvärdera långtidsutfallet och om de kommit åt en nerv vid operationen kan den läka, men väldigt långsamt. Nerver läker med en mm per dygn. Under tiden kan du jobba med avslappningsövningar (sök här på sidan på överspänd bäckenbotten så kommer du hitta). Leta även upp ett youtubeklipp med en Lori Former som visar en liten övning/stretch för muskeln obturator internus. Den kan eventuellt också hjälpa! Önskar dig allt gott!

   • Tack för tipsen! Och det känns ändå lite tröstande att veta att nerver kan läka.
    Man känner sig enormt less på allt när man är mitt i det.
    Plus att jag inte ens är kontinent än. Trots två operationer och jag såg igår kväll att jag fått stora blå hemorrojder också…
    Jag och sambon har kommit överens att inte ens försöka ha penetrerande sex på minst 3 månader så slipper man känna förväntningen eller ens råka försöka in the heat of the moment. Jag ska genast kolla upp det du tipsade om. Är så tacksam att du svarade och att ditt blogginlägg finns. Hittade nästan ingenting på resten av internet.

 • Hej!
  Som många andra skriver är jag glad att jag hittade det här inlägget, då det inte finns någon information på svenska förutom detta om problemen jag har.
  Jag är 24 år och har sedan ca 6 månader tillbaka haft ont på ena sidan av klitoris. Dels en molande värk som kommmit då och då, och en helt galen, elstötsliknande smärta om man råkade komma åt just det drabbade området. Det här har försämrat mitt sexliv otroligt mycket då jag hela tiden är rädd att min pojkvän ska råka komma åt det området. För en månad sedan fick jag tid hos en gynekolog som remitterade mig till en vulvamottagning. Hon berättade att man kan äta tricykliska mot detta och att det troligtvis kommer gå över. Fick även xylocain att använda i väntan på besöket på mottagningen. Detta gick okej de 2 första veckorna. Dock har mina besvär förvärrats otroligt mycket de senaste 2 veckorna. Jag har ont konstant, och en vit, skarp grej har växt fram på området. Det känns som att hela klitoris är hypersensitiserad och det känns väldigt jobbigt bara när tyget från trosorna/byxorna ligger mot. Xylocain hjälper inte över huvud taget längre då det känns om att det gör ont ”under” det vita området, djupare. Jag har själv försökt ta bort detta med en tops då jag tänkte att det kanske kan vara en keratinpärla eller liknande, men det gör så fruktansvärt ont så det går helt enkelt inte. Min tid på mottagningen är inte förrän någon gång inom 2 månader. Jag står inte ut med den här smärtan hela tiden. Har du något tips på vad jag kan göra eller vem jag ska vända mig till för att få hjälp snabbare?

  Mvh Sofia

  • Ring 1177 och rådfråga. Kanske finns det skäl att träffa något tidigare, och då är nog alternativet att helt sonika ta sig till gynakuten även om det inte är akut på det sättet. Men man brukar behöva prata med 1177 innan man åker till gynakuten.

 • Tack för en mycket informativ sida ! Nu är jag visserligen man, men väldigt mycket är ju applicerbart i alla fall…
  Jag tänkte ge en liten bild av hur maktlös man kan vara som patient. Lider sedan tio år av kronisk bäckenbottensmärta, med alla möjliga ideer om orsak under de flesta av dessa år. Började som lite ont i slutet när jag kissade, inte från urinvägarna utan snarare vävnader/musklerna i perineum. Tilltog under åren, till att bli kramper och olidliga smärtor, smärtsamma toabesök och ett enda ”kaos” i bäckenbotten. Häromåret konstaterade en allmänläkare att jag hade groteskt kraftig bäckenbottenmuskulatur, men hans remisser och plan för mig avvisades av specialistsjukvården.
  Blev så småningom remitterad till ett speciellt Bäckensmärtcentrum i annat landsting, vilket till en början var mycket bra. För en månad sedan fick jag Botoxinjektioner under narkos i olika muskler, och en trolig diagnos är inklämd pudendusnerv. Allmänt svårt f.ö. att helt slappna av i dessa muskler.
  Kramperna är nu (tillfälligt) borta liksom ”kaoset”, men tyvärr är smärtan i perineum/scrotum kvar och numera nästan konstant 24/7, om än inte riktigt så vass. Kan inte heller sitta ordentligt på en vanlig stol, känns som en ”klump” i mellangården. TENS hjälper inte ett dugg, men det kan bero på okunskap hur jag placerar elektroderna (provat på egen hand). Vissa av mina fysiska ”övningar” jag tidigare gjort förvärrar nu istället smärtan, så jag behöver vägledning här.

  Men nu kommer det bedrövliga: P.g.a. nerdragna resurser (?) har jag inte och kommer inte få träffa läkaren för uppföljning eller ens rehabplan nu efter. Min lokala VC-läkare försökte då remittera tillbaks mig till Smärtenheten på mitt lokala sjukhus, men den avvisades. De närmaste privata smärtklinikerna har heller ingen möjlighet att ta in fler patienter, även om jag är beredd att åka en bit och betala ur egen ficka (bor i södra Sverige men har tyvärr dock tvåsiffrigt miltal till de tre större orterna).

  Så nu står jag här utan uppföljning eller ens en plan, sjukskriven en tid till. Utan smärtläkarkontakt och utan smärtstillande (annat än morfin, som VC kan skriva ut). Och med ont så jag bara kan sova 30 min i stöten på natten och knappt röra mig på dagen. Har många år kvar i arbetslivet och en familj jag dock inte kan göra saker med längre. Den enda hjälp jag erbjuds från specialisthåll är samtal med psykolog för att undanröja de mörkaste tankarna.

  Är detta världens bästa sjukvård ? Vad gör man när sjukvården nekar ? Jag VET att det finns lindring och kanske t.o.m. bot, ju !

 • Tack för länken.
  De övningarna stämmer bra in på det jag har i olika böcker m.m. Men det är framförallt just huksittande (nr 6) som nu ett par gånger istället givit en fruktansvärt brännande smärta efteråt, för att tidigare varit en lättnad.
  Funderar också på om nervklämning p.g.a. muskelspänning egentligen är hela sanningen. Jag har nämligen ett gammalt ärrvävnadsområde också på höger sida i bäckenbotten. Men detta måste jag ju ha hjälp med att forska i, men av vem ? Kan en sjukgymnast specialiserad på smärta vara till hjälp, kanske lättare att komma till en sådan än en läkare ?

  • En fysioterapeut kan absolut hjälpa, det behöver dock vara en som jobbar internt med bäckenbotten. Du kan också be om remiss till Linköping, deras smärtenhet för bäckenbotten. Eller har du redan varit i kontakt med dem?

 • Huvudet på spik. Fantastiskt kompetenta läkare och medarbetare i det teamet, men tyvärr måste de (resursneddragningar ?) prioritera hårt bland patienterna nu (gissar på egna landstinget och närområdet) så deras support till mig är framöver ytterst, ytterst begränsad.

 • Hej Ingper

  Vill bara säga att jag till 100% förstår din situation. Detta hade kunnat vara skrivet av mig, till skillnad att jag är kvinna.

  Jag skulle kunna tipsa om en smärtläkare/smärtklinik som du kan gå till privat i Gbg. Om det skulle hjälpa dig, kontakta mig isf på martina.dinefjall@gmail.com.
  Jag har även kontakt med en fd drabbad, som själv är man och läkare, kanske kan han inge lite hopp med sin historia?

  Man måste få hjälp med smärtlindring, annars är detta ett fruktansvärt tillstånd som äter upp en tills man bara är ett skal. Smärtan höll på att kosta mig mitt liv så min inställning till vården ör precis som din. Maktlöshet är bara förnamnet.

 • Mia! Finns det inga bäckenbotten fysioterapeuter i Norrland? Hittade inga alla på den där sidan man söker efter fysioterapeuter på.

 • Min kommentar hamnade fel. Postar igen ☺️ Och jag lägger till: vet du någon i Göteborgsområdet som arbetar med detta?
  Hej! Jag har, vad jag nu tror, en liten tendens till denna smärta. Men jag vill ju inte att det ska bli mer.
  Efter en förlossning för snart fem år sedan fick jag alla möjliga smärtor. Krystade i 4 timmar för att sedan snittas. Blev förlamad i ena foten i tio veckor. Sedan nervpåverkan i båda underbenen o fötterna. Men även lårens framsida efter ett tag- inre alls så farligt dock.
  Har rehabat o vilat. O kunde förra året springa 2 ggr/v.
  Hade någon släng av urinvägsinfektion trodde jag. Som inte var nånting.
  Nu varv jag ett bakslag där alla smärtor kommit tillbaks. Rygg, bäcken, höft, nerver ner i fötterna. O smalbenen. Litet framsida lår ibland. Jag gjorde yoga litet mer intensivt i juli. Alltid älskat det. Och jag tror det är vad som triggat det hela. (Men det fungerade inte alls efter förlossningen. Inget bredbent alls då.)
  Och nu känner jag ibland en liten retning runt klitoris. Inte mkt. Men med minnet av nervsmärta i fötterna efter den förlossningen så vill jag verkligen inte göra något för att trigga detta.
  Jag rehabar nu. Och funderar på knäböj som du skriver. Är bäckenlyft mer skonsamt för detta tillstånd?
  Jah kunde f ö inte göra squats då, när jag var som sämst. Det triggade nervsmärtan efteråt.
  Och en sista fråga. När jag kom hem efter min förlossning kändes det som att svanken ändrat form. Den var liksom plattare längst ner. Jag har funderat på om det kan ha blivit så att korsbenet ändrade läge.
  Slutligen. Vet du någon sjukgymnast som jobbar såsom du, med kvinnohälsa på detta vis?

  • Åh, nej vad jobbigt att det kommit tillbaks! Jag vet ingen specifik som kan just detta i Göteborg, men vet att det finns flera kvinnohälsa-fysios i Göteborg och att de blir fler för varje år.

 • Tack för informativ inlägg! Jag har problem med ett diskbråck och i samband med det svåra smärta vid sittknölarna, perineum och lite allmänt i det området. Underlivet känns spänt. Gör ont att sitta och tyvärr även cykla som är min favorit träningsform. Går på sjukgymnastik för diskbråcket men får inga specifika instruktioner om hur jag ska göra med bäckensmärtorna. De påverkar min livskvalitat avsevärd och 2 månader efter känner jag att jag knappt står ut. Vet du var man kan vända sig inom området Örebro-Värmland? Är beredd att resa för att få hjälp.

 • Hej Emma! Vill bara tipsa om att få hjälp hos en smärtläkare med smärtorna, om de påverkar din livskvalitet. Jag har gått/går igenom liknande problematik. Maria Lohse är jättebra, så boka dig dit så snart du kan (jag behövde ingen remiss o då var jag utomlänspatient). Lycka till!

  • Hej Martina!
   Tusen tack för dina tips : ) Vad skönt att höra att du har blivit hjälpt! Oj, vad bra att det inte behövs remiss. Ska boka mig.

   • Jag mailade henne om jag kommer ihåg rätt. Det var några år sedan. För att kunna besöka Maria var jag tvungen att skriva mig på deras vårdcentral. Och det är inga problem eftersom du när som helst kan ändra ditt val. Ring dit och be att få tid hos Maria.

    Jag har tyvärr inte fått någon större hjälp förutom medicinerna. Varit i princip överallt (förutom utomlands) och jag har forfarande ingen riktig diagnos och ingen som riktigt vet hur eller varför det uppstod. Det enda jag hoppas på är att det inte blir värre med åren. Medicinerna har varit mina life savers, milt uttryckt.

    • Tack sä mycket för svaret! Ovärderligt 🙂

     Ursäkta mig. Jag missuppfattade Jag är ledsen att du inte fått hjälp. Hoppas dina smärtor försvinner framöver. Kanske värt att söka något utomlands.

 • Hej, Jag är en man på 37 år, har haft irritation på pudendal nerven efter att jag fått flera undersökningar av flera läkaren i VC och en urolog som kom vi fram till en vägg där min läkaren på VC ej vet vem ska kontakta för be om hjälp, VC har ej erbjudit mig fysioterapi eller nåt annat förutom prostait undersökning och smärtlindrande medicin vilken den ej hjäpte nåt, Amitryptilin fick jag sist men jag har avbrytt den pga beverkningar jag fått av den.
  Jag och min läkare på VC vet ej hur ska vi fortsätta med behandling och jag vet ej vad ska jag göra, läkareintyget som skrivit att jag kan göra saker som det ska förutom att jag ej kan vara stående en lång period, för mig vill jag bli av den har lidande smärta som jag har 24 timmar per dag, vet att den har bloggen är för kvinnor fast tänkte och nån har info som kan hjälpa till eller att upplysa mig vad ska jag göra när det gäller livet för jag nästan tappat den?

  • Hej! Om du bor i Stockholm ska du be om remiss till urolog kliniken och uroterapeut där, på Karolinska i Huddinge. Helena som hon heter är jätteduktig på mäns smärtor och besvär från bäckenbotten. Mvh Mia

   • Bra råd.
    Jag har liknande problem som du och har haft i 12 år, men det har inget med prostatan att göra (troligen inte hos dig heller) utan mer neuromuskulärt.

    Själv gick jag under ett år hos Bäckensmärtenheten i Lkpg och hade mycket höga förväntningar efter vad man läst och hört. Tyvärr – med facit i hand – kan jag nog säga att det året förstörde mitt liv ännu mer. Envist försökte man få bort smärtan genom att töja och dra i vävnaderna, vilket gjorde mig sämre och sämre. Till sist skyllde man bl.a. att försämringen berodde på mina två timmar bilresa efter varje behandling. Slutligen fick jag äntligen träffa läkaren, som utan att ha träffat mig på ett år lade botoxinjektioner och en nervblockad under narkos. Efter detta kunde jag inte sitta på en månad, min smärta blev nu konstant och jag tappade en stor del av känseln i underlivet. Annan läkare konstaterade blodutgjutningar m.m. Jag kunde inte jobba längre.
    Men mina tre återbesök i Lkpg ställdes in p.g.a. ”omprioriteringar” och jag fick endast en telefontid med en fysioterapeut. Nu, efter 1,5 år, klarar jag precis att jobba 75% men är uppe 10-15 ggr varje natt p.g.a. smärtorna.

    Deltog i en smärtrehabgrupp under april på mitt lokala sjukhus, som jobbade precis som Lkpg-gruppen skulle ha gjort, dvs i team. Det gav mig mycket verktyg och jag skulle nog vilja påstå att kompetensen och framförallt den bredare förståelsen var som på en annan planet jämfört med Bäckensmärtenheten i Lkpg.

    Finns säkert andra med god erfarenhet av Lkpg, men jag kan som sagt verkligen inte rekommendera dem. De förstörde mitt liv ännu mer, och följde inte upp eller tog något ansvar för något efteråt. Det fick min lokala distriktsläkare ta hand om…..

    • Men hur du klarade att jobba 75% om botoxinjektioner och en nervblockad under narkos ej var lösning, så vad var lösningen? förutom att du deltagit i smärtagruppen.
     Har du tagit nån tabletter….? som har gjort en sväng på din hälsa?
     OBS:Nej vi är säkra att jag ej har nåt problem i prostata utan det nervprblem och i mitt fall det är pudendal nerven som orsaken till detta fruktansvärt.

     Jag fick nu tabletter typ antidepressiva som lindrar smärta med när jag tog en tablett då blev jag nästan död kunde ej ta mig ur sängen!
     Nu har däkaren skrivit en annan tabletter med lite låga dosen så att de kommer nog minska smärtan för jag har 24 timmar smärtan i flera veckor.
     Du har ej nämnt nånting jag kan tänka mig å göra förutom att delta i en grupp för smärtan, har du fått tabletter som hjälpte till?

   • Hej, Jag har haft en remiss his urologen fast han kunde ej undersöka nåt annat än prostata vilken jag ej har nåt proplem i, därför vet ej om Helena är expert på nerv och muskler problem i bäckenbotten. För när jag frågade urologen om det så fick jag höra att urologen ej jobbar med nerv….. problem?
    Så vad tycker du?

     • Det vet jag, En uroterapeut utreder och behandlar personer med urinläckage, urinträngningar, underlivssmärtor, svårigheter att tömma blåsan eller svag bäckenbotten
      Jag konstaterade att uroterapeut har ingen med nervs problem å göra därför är min kommentar.
      Jag letar nån som är expert på nervs problem mer än urin…… eller blåsa eller…. är Helena expert på nerv…. vad du vet?

     • Okej, men Helena är också fysioterapeut och jag råkar liksom veta att hon behandlar män med smärta allra främst. Nerver och muskler jobbar alla fysioterapeuter med, även om bäckenbottennischen är väldigt liten. Om du inte är intresserad av råd eller ta mina tips så kan du sluta kommentera.

   • Tusen tack, fast du måste godkänna det.
    Och mitt namn är ej Abdul (ej aning vad är det för namn), däremot Abdulrahman heter jag eller ABDO som smeknamn

   • Jag har skickat förfrågan för flera månader sedan att få gå med i denna Facebookgrupp, men förfrågan besvaras ju inte….:-(. Verkar inte som att gruppen eller moderator är aktiv ?

    ABDULRAHMAN: Jag har med träning och övningar blivit något bättre och blodutgjutning (?) m.m. gick tillbaka. Har dock bestående nedsatt känsel, funktion i underlivet och smärta. Äter dock ingen annan medicin än morfin någon gång i månaden när det är som värst. Men det är precis att jag klarar 75% och det tack vare ett flexibelt jobb, och då kan jag inte gör mer resten av dagen, Tyvärr har Linköpingsbehandlingen gjort att jag efter dem har smärta och kramper i hela underlivet 24/7 istället för smärta mest på en specifik punkt och inte alltid.
    Sedan har Försäkringskassans handläggare ovanpå detta – utan att ens prata med mig – nu bestämt att jag skall vara fullt frisk senare i vår och beviljar mig därefter ingen sjukpenning längre (!), detta trots utlåtanden från både min läkare, jobbet m.m. att vi skall vara glada att 75% funkar just nu. Och på jobbet har det blivit ändringar så jag har så mycket att göra att jag inte hinner med mina rehabstunder och blir därför inte bättre. Men regeringen gav dem 2016 direktiv att minska sjuktalen, och då har de blivit som en stenhård domstol. Bara detta gör en ju sjukare….

 • Hej Mia
  Jag har haft såna problem efter min operation för 5 veckor sen. Intensivt brännande och svidande inifrån, ”Klämt” urinrör, urinträngningar och värk. Har även strålande värk ut i ljumske, ben och blygdbenet då och då. Ibland lägger sig smärtan för att sedan öka på, känns som jag brinner upp. En blandning av svampinfektion och UVI. Hur ska man veta vad som är vad? Kan en perineorafi ge nervsmärtor, dvs pudendalnerven i kläm eller låter det snarare som spänd bäckenbotten? Ska till fysio Maria Kramer i December. Mvh Ann-Sofie

  • Ja, alltså du kan ju råka ha både svamp och UVI förstås. Men överspänning kan också kännas så, och lite stygn som skaver inuti. En perineorafi kan inte göra så att pundendusnerven kommer i kläm, men överspänning kan klämma åt nerven.

   Börja med att slappna av i bäckenbotten och kolla med gyn att du inte behöver behandla något annat. Är det nervsmärta kan du också testa smärtläkemedel för det.

 • Hejsan!
  Jag har precis hittat hit och min läkaren nämnde denna nerv en gång och har nu försökt googla mig till mer. Mycket av det du skriver stämmer in på mina smärtor. Haft dem i flera år, man kopplar även det till vaginism, kan det hänga ihop?
  Jag har konstant känningar i båda skinkorna, spänd i mellangården och ont i ”sittbenen” denna graviditet att allt blivit värre.

  Jag står inför min andra förlossning (första blev kejsarsnitt pga säte) och undrar hur jag kan tänka kring en vaginal förlossning? Kommer nerven orka? Kommer jag få mer ont eller spänna mig mer? Hur kommer musklerna runtomkring fungerar?
  Jag är numera konstant ont specifik i sittbenen.

  Så himla tacksam för svar!

  • Hej! Det kan såklart vara en inblandning av nervsmärta, men om du också har vaginism låter det mer som att du har smärta av överspänningen i bäckenbotten. Används sökfunktionen här på bakingbabies och läs vidare om överspänd bäckenbotten, det finns även inlägg om detta i relation till vaginala förlossningar osv.
   Mvh Mia

   • Tack snälla för svar!
    Det är ingen som konstaterat något och har undersökt detta i över 8 år på olika ställen, sist jag va hos läkaren för samtal innan förlossning, nämnde hon både denna nerven och vaginism.
    Och jag har gjort så mycket mot spändhet i bäckenbotten men inget hjälper. (Har en överspändhet i alla muskler i kroppen, men kan man inte ha både spändhet och nervsmärta?)

    Och efter hon nämnt nerven så började jag läsa på och ju mer jag nu läser om Pudendusnerven och dess påverkan så stämmer mer och mer in. I somras började jag även få svårt att tömma urinblåsan helt och läte precis på er sida att det kan hänga ihop.

    Men kan Pudendusnerven och de smärtor som den orsakar påverka en vaginalförlossning?

    • Alltså om du inte har varit med om en skada eller något specifikt som påverkat nerven så är det ju i så fall musklerna som stryper åt nerven, och orsakar smärtan.
     Svårigheter att tömma blåsan helt kan ju också bero på bara överspänning. Vad har du alltså testat? Har du fått behandling och hjälp av bäckenbottenfysio? Vad säger isf hen om dina besvär? Det är ju också rimligt att du blir undersökt av fysioterapeut inför en vaginal förlossning. Nerven ska inte spela någon roll för förlossningen, men en väldigt spänd bäckenbotten kan öka risken för bristning i vissa fall.

     • Okej, så spända muskler kan påverka nerven..
      Jag har varit på Bäckenbottencentrum och träffat sjukgymnast som töjt musklerna vaginalt, jag har även själv gjort det via analöppning. Detta är flera år sen, känner att jag vill starta en ny utredning. Läkaren från specialist mödravården skulle skicka remiss till vulvamottagningen, men först efter förlossning. Jag har även fått botox sprutat två gånger, första gången upplevde jag att det hjälpte men andra gången satte man sprutorna annorlunda så då märkte jag inte lika mycket.
      Pga smärtorna blivit starkare (speciellt kring mellangård och sittben under graviditeten är jag orolig inför förlossningen)
      Okej, jag ska prata med barnmorska alt läkaren kring detta som du nämnt.

      Återigen tack för hjälpen!

 • Hej Mia!

  Har efter några timmar på gynakuten fått konstaterad pudendusnervs hypersensibilitet. Idag är det ca 5 veckor efter förlossning. Trots en snabb förlossning (från vattnet gick till min dotter på knappt 3 kg föddes tog det 6 timmar) där allt gick bra och grad 1 bristningar. Konstant smärta nrs 4 som blir en 10a en gång per dag.
  Jag kunde inte läsa någon stans om kvarstående smärta! Det skulle ju gå över läste jag över allt.

  Skriver detta för att jag vill dela med mig. Är ung och hade en ”enkel” förlossning. Jobbar själv med smärtpatienter och hoppas innerligt att läkarens ”det tar några veckor innan det blir bättre och smärtan går bort” stämmer. Men så är det inte alltid.

  Läkaren rådde mig att sitta i shorts utan underkläder, hjälpte deras vestibulit patienter. Jag tänker jag ska prova de avslappningsövningarna du lagt ut. Är det något annat jag skulle kunna prova. Jobbar du något med lokal bedövnings gel eller annat?

  Hälsn

  • Hej! Jag förstår att det är superjobbigt. Tänker du att det du har nu är ”kvarstående smärta”? I det långa läkningsperspektivet är det fortfarande en akut smärta, även om varje dag med smärta förstås känns ”för mycket”. Jag brukar tänka att kvarvarande symtom efter en förlossning är först när det har passerat ett år, men man vill gärna se att det är någon slags förbättringsprocess även under det första året.

   För nervsmärta brukar just ”gamla skolans antidepressiva” vara de mest effektiva. Det behöver du prata med läkare om, men brukar vara standard att ge för patienter med nervsmärta i underlivsområdet.

   Önskar dig god återhämtning och hopp!
   /Mia

 • Hej Mia,
  Något gammal tråd men jag hoppas du svarar ändå.
  Jag ska operera mellangården nästa vecka och är vettskrämd. Tycker ändå att livet funkar ok. Har levatoravulsion på ena sidan upp i pubisbenet och en liten på höger sida vid pubisbenet. Enligt läkaren svårt att fästa tillbaka den i mellangården också. Jag är så rädd för att operationen ska orsaka långvarig smärta då jag inte lider av smärta idag. Hur vanligt är det med nervsmärta eller dylikt efter sen mellangårdsoperation?
  Med vänlig hälsning,
  Dinka

  • Hej, enligt min erfarenhet är det ovanligt. Det är däremot lite vanligare med smärta från ärren men det är också behandlingsbart och brukar också ge med sig med tiden. Stort lycka till!

 • Tack för svar. Om man inte opererar mellangården, vilka risker finns med en ny graviditet? Är det ännu större belastning på bäckenbotten om man saknar muskler i mellangården?
  Hur länge kan man vänta med att operera en mellangård? Hittar musklerna varandra även om man väntar i 5 år med en operation? Vilka risker finns om man väntar med operation i några år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *