Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Venös reflux i bäckenet

Venös reflux i bäckenet

purple and white leaf

Venös reflux i bäckenet

Låt oss återbesöka ett ämne jag senast skrev om för ett gäng år sedan. Då kallades det fortfarande Pelvic Congestion Syndome, men nu omtalas det oftast som Pelvic venous reflux (PeVR) eller Pelvic venous disorder (PeVD).  Reflux är latin för återflöde och handlar om att vätska rör sig mot den normala riktningen. Det är en sammansättning av olika symtom och förhållandet mellan avvikelser i det venösa blodkärlen i bäckenet och upplevda symtom är komplicerat och svårt. Men när diagnosen är korrekt så är den bakomliggande orsaken en långsamt flöde och återflöde av venöst blod i och kring äggstockarna och venerna inuti bäckenet, med eller utan åderbråck inuti bäckenet. Venerna är de blodkärl som för syrefattigt blod tillbaka till hjärtat. Om blodkärlen får nedsatt klaffunktion eller om det finns betydande utvidgningar av kärlek kan det alltså bli ett försämrat återflöde av blod och det uppstår känsla av svullnad och smärta. I bäckenområdet kan det här problemet likna en rad andra gynekologiska symtom.

Den typiska patienten

De flesta patienter med det här syndromet är i fertil ålder och har oftast fött flera barn. I familjehistoriken finns ofta tecken på ärftlighet vad gäller åderbråck och inre bäckensmärta. Det kan också höra samman med PCOS, framfall eller tidigare bäckenkirurgi. Övervikt är inte en riskfaktor.

Troligen orsakas syndromet av en kombination av olika faktorer, däribland:

  • Ärftlighet
  • Anatomiska avvikelser
  • Hormonella faktorer
  • Skador på venerna
  • Högt blodtryck

Typiska symtom

På grund av hur blodkärlen är placerade är smärtan oftare belägen på vänster sida än höger, djupt inne i bäckenet eller nedre delen av buken. Besvären debuterar oftast inom de första månaderna efter graviditet. Smärtan kan dyka upp efter sexuell penetration och kännas pulserande eller dunkande och hålla allt ifrån timmar till dagar. Det kan också finnas en i övrigt oförklarlig smärta i cervix. Smärtan kan också kännas ner i benen.

Besvären kan triggas av stående, gående och sittande och av ökning av bruktryck som vid tunga lyft eller vid graviditet. Besvären ökar ofta före och under menstruationens första dagar.

Den kroniska smärtan kan leda till depression och ångest. De neurotransmittorer som frigörs från åderbråck är också kända för att i övrigt vara involverade i regleringen av känslor.

Vanligtvis försvinner besvären efter klimakteriet.

Hur får man diagnos?

Diagnosen ska gå att sätta efter en anamnes där du har typiska symtom, det finns en förekomst av åderbråck och där man hittar fynd med ultraljud som tyder på venös problematik inuti bäckenet. Ultraljudet kan ske genom vagina, från mellangården eller via magen. Det som syns på ultraljud är bland annat bäckenvener med diameter som är större än 4 mm. Man kan också undersöka med MR eller CT eller göra en kontrastundersökning av blodkärlen.

Behandling

Det finns ingen standard för behandling för det här tillståndet och det saknas också forskning med bevisad långsiktig effekt. I vissa fall finns det hormonella behandlingar som kan fungera. Antiinflammatoriska läkemedel kan minska symtomen, men bidrar inte till att fixa problemet. Läkemedel för att påverka venerna kan också minska symtomen. Kompressionshorts kan minska smärta och svullnad. Stödstrumpor kan ha en begränsad effekt. Det finns också kirurgiska alternativ för de med svårare smärtor och besvär.

Hur får man vård?

Blodkärl hör till kärlkirurgens område, men ofta hamnar man som patient först hos gynekologen. Om gynekologen inte hittar något men du tycker att dina besvär verkar höra ihop med en venös problematik kan du be om vidare undersökning.

Referenser

Comprehensive overview of the venous disorder known as pelvic congestion syndrome

Pelvic congestion syndrome: the current state of the literature

Clinical Presentation and Evaluation of Pelvic Venous Disorders in Women

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *