Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » En checklista för nyblivna mammor

En checklista för nyblivna mammor

En checklista för nyblivna mammor

checklista för nyblivna mammor

Checklista för föräldralediga mammor

 • Att du behöver näring för att orka goes whitout saying. Om du ammar är näringen viktigare än annars. Och ändå kan det vara så svårt att få i sig allt en behöver, framförallt när tröttheten är överhängande. Ät så bra du kan, fuska med någon vitamintablett om du tror att du behöver!
 • På riktigt, du behöver sova! Om du inte får sova minst en eller två sömncykler per natt kommer du bli konstig. Får du aldrig sova sammanhängande behöver du kanske få avlösning av din partner eller av en annan vän eller släkting.
 • Alltså, på riktigt. En liten tvätt, om än så liten, kommer göra din dag bättre. Det må kännas lönlöst i och med att du snart kommer bli nedspydd igen, men ändå. Gör det bara.
 • Knipövningarna är värda sin tid i guld, även om de i ärlighetens namn är pisstråkiga. Din bäckenbotten kommer tacka dig, dit klimakterie-jag kommer tacka dig. Ta också en kort promenad, den friska luften kommer göra dig gott!
 • Alltså. Du kan inte krysta fram skatt, men om du aldrig skrattar behöver du ta det på allvar. Prata med din BVC-sköterska om hur du mår!
 • Du kommer behöva de där tio minuterna för att hålla samman. Andas med magen, släpp ner axlarna och låt tankarna gå till något annat än tvätthögen och nästa måltid.
 • Ta emot hjälp! Träna dig på att be om, och tacka ja till, erbjudanden om stöd och hjälp. Kanske bara att någon sitter med din bebis medan du duschar. Eller att du säger ja tack när någon erbjuder sig på att hjälpa dig med vagnen nerför trapporna. Du måste inte klara allt själv!
 • Se ditt barn i ögonen och säg att hen betyder allt för dig och berätta hur mycket kärlek du har. Även om inte barnet förstår orden. Innebörden går fram, jag lovar.
 • Nästa utmaning är att hålla ett samtal med någon annan vuxen, som inte rör barnet. Försök att inte prata kläder efter årstid, bajs, matning eller något annat. Prata om dig. Vem är du?
 • Du är trött, du är utmattad och du ibland långt ifrån den du skulle vilja vara. Förlåt dig själv och gå vidare.

En checklista för nyblivna mammor

Dela den här listan med en vän! Tipsa gärna om att läsa övriga inlägg i kategorin om förlossning och kejsarsnitt, eller om postpartumträning. Du vet aldrig vems liv du kan förgylla eller förvandla!

6 kommentarer till “En checklista för nyblivna mammor”

 1. Jag började gråta när jag läste detta inlägg.
  Det var inte många “rätt” jag fick. Maten är i vart fall halvt under kontroll, och 10 minuters aktivitet får jag vid förskolehämtningen. Men resten? Not so much. Inte konstigt att jag inte mår sådär jättebra hela tiden… Tack för påminnelsen om att en som mamma inte ska glömma bort sig själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *